RYMDEN

Arbete på Tiangong.

Bakterien muterade på kinesiska rymdstationen – överlevde i extrem miljö

En tidigare okänd variant av en bakterie har hittats på den kinesiska rymdstationen Tiangong. Bakterien ska vara mer strålningstålig än sina släktingar på jorden.

Publicerad

Delar av den kinesiska rymdstationen Tiangong har varit i omlopp runt jorden sedan 2021. Det visar sig nu att den inte bara huserar taikonauter (kinesiska astronauter) utan även en fram tills nu okänd mikrob.

2023 genomförde taikonauterna en studie på rymdstationen där de samlade in mikroorganismer från stationen som sedan frystes och skickades ner till jorden. En av dessa, som hittades i en av kabinerna, ska vara en genetisk förändrad version av en bakterie från jorden, skriver South China Morning Post.

Det rör sig om en bakterie tillhörande släktet Niallia. Den ska enligt studien vara distinkt annorlunda än varianter på jorden.

En studie om fyndet har publicerats i tidskriften Microbiology society. Där beskrivs vikten att förstå hur mikrober påverkas under längre vistelser i rymden för att säkerställa framtida rymdfarares hälsa och välmående.

Mikrober utsätts precis som människor för hårdare miljö i rymden på grund av bland annat mikrogravitation och strålning. Den nya mikroben ska enligt studien bland annat vara bättre på att hantera just strålning än sin närmsta kusin på jorden, skriver South China Morning Post.

Bakterier från Nasas renrum

Även Nasa har hittat ett gäng nya mikrober. Fynden har inte gjorts på den internationella rymdstationen ISS utan kommer från rymdorganisationens renrum. 26 tidigare okända bakterier upptäcktes i de lokaler som användes för att förbereda Marslandare Phoenix skickade mot Mars 2007.

Arbete med Phoenix innan uppskjutningen.

De nya bakterierna är så kallade extromofiler, organismer som klarar extrema miljöer och således överlevt när renrummen dekontaminerats. Studien publicerades i maj i tidskriften Microbiome

– Vår studie syftade till att förstå risken för att extremofiler tas med under rymduppdrag och att identifiera vilka mikroorganismer som kan överleva de hårda förhållandena i rymden. Denna studie är avgörande för att övervaka risken för mikrobiell kontaminering och skydda mot oavsiktlig kolonisering vid utforskandet av andra planeter, säger Alexandre Rosade, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.