Fordon

Allt fler robotgräsklippare skadas

Foto: Alamy
Foto: Alamy

De kommande dagarna varnar meteorologerna för både regn och åska i stora delar av landet. Har du en robotgräsklippare kan du ligga pyrt till om du inte skyddar den.

Publicerad

Färska siffror visar att antalet åskskadade robotgräsklippare fortsätter att öka. I Folksams årliga granskning ligger fortfarande tv:n (inklusive digitalboxar och paraboler/antenner) högst på listan över elektronik som skadas mest. Därefter kommer datorer.

Men i försäkringsbolagets senaste pressmeddelande framkommer att robotgräsklippare ökar drastiskt i statistiken. Trenden har varit slående sedan 2013–2014 då siffran fyrdubblades, och 2015 ökade antalet skadade robotgräsklippare ytterligare.

I närmare 14 procent av åskskadorna i villa har robotgräsklippare skadats, och i 80 procent av dessa är robotgräsklipparen det enda skadade föremålet, skriver Folksam.

När TT är i kontakt med Elsäkerhetsverket säger myndigheten att det finns fler risker med robotgräsklipparen. Utöver de elsäkerhetsrisker som finns med elektronik kan robotgräsklipparna orsaka olika störningsproblem.

– Det kan till exempel vara att de skapar störningar hos grannens tv och bredband. Vi har anmält fyra märken just för att de skapat sådana störningar. Företagen har dock överklagat, så nu ligger dessa ärenden hos förvaltningsrätten, säger Cia.Edlund, kommunikationschef för Elsäkerhetsmyndigheten

Gilla Ny Teknik på Facebook!