Robotdrottningen Simone Giertz: Jag jobbar på att åka till rymden

Simone Giertz Youtube-kanal har närmare två miljoner prenumeranter, och hennes omgörning av en Tesla Model 3 till en 'Truckla' har väckt stort intresse. Ny Teknik träffade stjärnan under hennes besök i Stockholm. Foto: Tobias Ohls
Simone Giertz Youtube-kanal har närmare två miljoner prenumeranter, och hennes omgörning av en Tesla Model 3 till en "Truckla" har väckt stort intresse. Ny Teknik träffade stjärnan under hennes besök i Stockholm. Foto: Tobias Ohls

Hon blev känd på Youtube som The Queen of Shitty Robots. Nu vill den svenska uppfinnaren Simone Giertz bygga saker som faktiskt fungerar bra. Sedan tänker hon åka till rymden.

Publicerad

(Uppdaterad)

I augusti 2015 laddar Simone Giertz upp en sju sekunder lång video på Youtube. Hon sitter framför kameran med en ljusblå skateboardhjälm på huvudet. På hjälmen har hon monterat en robotarm, som håller i en knallgul tandborste.

Några sekunder in i det ljudlösa klippet börjar armen styra tandborsten längs med hennes framtänder, fram och tillbaka i väldigt rask takt. "Ingen mer dålig tandhygien! Mitt tandkött gör ont" skriver Simone Giertz i en kommentar till filmen, som snart blir en viral succé.

Uppfinnaren Simone ”The Queen of Shitty Robots” Giertz har blivit känd för att bygga robotar som får oss att skratta. Det har varit allt från livsfarliga eldrivna grönsaksknivar till en hammarmaskin som ”förstör allt”.

Men på sistone har hon ändrat riktning. I stället för att bygga saker som funkar dåligt med flit och driva med sig själv, har hon börjat tycka att det är läskigare och därmed mer intressant för henne att bygga saker med syftet att det ska bli bra och att faktiskt våga stå för det. Så det är det hon gör nu.

– Jag tror att det är en naturlig utveckling. Det händer något när andra säger till mig ”gör den där roliga grejen du alltid gör”. Man växer ur det. Även om jag älskar att göra mina ”shitty robots” så är det också ganska smalt, och jag känner att det bara har blivit svårare och svårare att komma på bra idéer som jag också tycker är roliga, berättar Simone Giertz för Ny Teknik under sitt Sverigebesök.

Hon är uppvuxen i Stockholm och har bland annat läst teknisk fysik på KTH, men bestämde sig för att hoppa av utbildningen efter ett år. Sedan 2016 bor hon i San Francisco, dit hon flyttade för att börja jobba med Mythbusters-programledaren Adam Savage på Tested.com. Samarbetet har till exempel gett upphov till en popcorn-matande hjälm.

Tidigare i år bestämde Simone Giertz sig för att ta sig an sitt största och dyraste projekt hittills, att bygga om en Tesla Model 3 till en pickup. Hennes förklaring var att hon inte längre orkade vänta på att elbilstillverkaren skulle lansera den utlovade, försenade officiella versionen.

I en video som snart har 10 miljoner visningar på Youtube kan tittarna se hela förvandlingen, från Tesla till ”Truckla”, som hon döpte bilen till.

När den officiella Tesla-pickupen äntligen skulle avtäckas i Los Angeles den 21 november var Simone Giertz också inbjuden av Elon Musk. I ett videoklipp på Twitter visar Simone Giertz hur hennes Truckla åker förbi Cybertrucken.

Var får Simone Giertz alla idéer ifrån? Hon själv säger att det har varit viktigt att våga misslyckas, att inte lägga ribban för högt och kunna lägga tid på att utforska saker även om du inte har något mål. Det är bättre att göra någonting, än att inte bygga alls, menar hon.

– Vi sätter så himla mycket press på oss själva, framför allt som vuxna, kring vad vi ska prestera och att det måste vara bra. Det uppfattas som pinsamt att vara nybörjare på någonting som vuxen. Om du till exempel börjar rita i vuxen ålder måste du påpeka att du är dålig på det. Varför då? Varför är det inte okej att vara dålig på att rita?

Under framträdandet på Radar Summit i Stockholm berättar Simone Giertz om sina 'shitty robots' och om att våga misslyckas. Foto: Tobias Ohls
Under framträdandet på Radar Summit i Stockholm berättar Simone Giertz om sina "shitty robots" och om att våga misslyckas. Foto: Tobias Ohls

Hon menar att man kan vara lite som en hård förälder, nästan styvmoderlig, mot sig själv ibland när det handlar om att lägga tid på saker som saknar ett tydligt syfte.

– Jag som älskar att bygga grejer och har det som mitt jobb kan fortfarande få dåligt samvete för att jag bygger saker bara för att det är roligt. Det kan kännas som att det inte är viktigt, för att det inte är plågsamt. Det är något som jag verkligen hade önskat att jag hade vetat när jag gick i skolan, att jag hade värderat mina fritidsaktiviteter och projekt som jag ägnade mig åt utanför skolan högre och förstått att det kan vara lika viktigt som det man får lära sig i skolan.

Tid, och tid till att ha tråkigt, är andra viktiga komponenter i hennes skapande.

– Jag märker att om jag jobbar för mycket så kommer jag inte på någonting, och vill inte heller göra någonting. Jag måste känna att jag har tid och utrymme. Det är en så viktig del av mitt jobb att känna mig pepp på det jag gör. Och jobbar jag för mycket så är jag inte pepp. Det är egentligen en ganska bra grej, som får mig att ta hand om mig själv.

Uppfinnaren Simone Giertz är känd för sina 'shitty robots'. Foto: Tobias Ohls
Uppfinnaren Simone Giertz är känd för sina "shitty robots". Foto: Tobias Ohls

Det sistnämnda blev ännu viktigare efter att hon drabbats av en godartad hjärntumör, som har krävt en omfattande operation och strålbehandling. Det är något hon har berättat öppet om på sin Youtube-kanal. När Ny Teknik frågar om det finns något hon har velat bygga eller göra men av någon anledning hindrats från är det just detta hon tar upp.

– Det största hindret för mig de senaste åren har varit att jag har haft väldigt mycket hälsoproblem. Av den anledningen har det varit svårt, eftersom jag har fått kompromissa väldigt mycket för att återhämta mig och för att kroppen inte vill. Så det är mest det. Men det är klart, jag jobbar på att åka till rymden och det är ingenting man gör i en handvändning. Om jag hade fått bestämma hade jag gjort det för flera år sedan!

Bakom kulisserna på Radar Summit i Stockholm frågar Richard Werner, senior advisor på Radar, om inte Simone Giertz kan spela in en videohälsning till hans dotter. Hon svarar självklart ja. Foto: Tobias Ohls
Bakom kulisserna på Radar Summit i Stockholm frågar Richard Werner, senior advisor på Radar, om inte Simone Giertz kan spela in en videohälsning till hans dotter. Hon svarar självklart ja. Foto: Tobias Ohls

När Simone Giertz säger att hon planerar att åka till rymden menar hon inte i första hand att hon ska bygga sin egen rymdraket. Det är ”plan M, eller kanske F” säger hon och skrattar. Drömmen om rymden har hon haft länge, och målet är att göra ett tv-program om att vara rymdturist.

– Det har verkligen varit min plan ända sedan jag startade min Youtube-kanal. ”Tänk om jag en dag kan använda det här för att få chansen att åka till rymden”, har jag tänkt. Men det här är något som jag kan jobba mot de närmaste 50 åren.

Det känns väl ändå inte så osannolikt längre, att det är något som kan bli av?

– Tidigare, när jag berättade för andra att jag ville åka till rymden och göra ett tv-program om det, kunde folk säga ”mmm... okej” och skratta. I dag är det mer ”okej, var ska vi börja? Ska vi prata med Richard Branson eller Elon Musk?” Jag är nöjd bara över det faktum att folk tar det här på allvar nu.

Fakta: Uppfinnare, robotentusiast och youtuber

Den 29-åriga svenska uppfinnaren och youtubern Simone Giertz beskriver sig själv som ”maker”, robotentusiast, icke-ingenjör och något av en expert på dåliga (shitty) robots. Det sistnämnda är skälet till att hon har blivit känd som ”The Queen of Shitty Robots”.

I dagsläget har hennes Youtube-kanal nära två miljoner prenumeranter och hennes videoklipp har setts närmare 102 miljoner gånger.

Simone Giertz är uppvuxen i Stockholm men bor sedan 2016 i San Francisco.