Karriär

Viktiga tipsen – så odlar du vänskap på jobbet

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Vi tillbringar mycket tid på jobbet och att ha bra relationer till kollegor är viktigt. Här är tipsen för att stärka vänskapsbanden.

Publicerad

Att bli vän med en kollega kan ha stor betydelse för både trivsel, samarbete och utveckling på jobbet. I tidningen Forbes ges några tips för att både behålla och bygga nya vänskapsrelationer – trots att pandemi och mer distansarbete kan ha påverkat förutsättningarna.

Visa dig från bästa sidan

Ta med dig dina bästa egenskaper till jobbet. I nära relationer uppskattas ofta att andra är trevliga, pålitliga, intelligenta, varma och vänliga. Ingen människa är perfekt men om andra kan lita på dig, och känner att du bryr dig, ökar möjligheten att utveckla starka relationer.

Acceptans bättre än ett kritiskt öga

Acceptera eventuella brister hos dina kollegor. Försök att ha överseende med vissa beteenden som kanske stundtals upplevs lite påfrestande i jobbsituationer. Undvik förhastade slutsatser. Det är okej att vara kritisk ibland, men acceptans är bättre för att bygga starka relationer.

Var öppen och pålitlig 

Kontakter stärks om du är bekväm med att dela känslor och lita på andra. Var öppen med tankar, oro och känslor. Dela utmaningar, farhågor eller en förbättringspotential du ser i ett projekt. Lita på andra, men visa också att du själv är en pålitlig person. Förtroende handlar om att vilja det bästa för andra, men också att andra vill dig väl.

Betona gemensamma drag

Lika barn leka bäst säger ordspråket – och det ligger något i det. När värderingar, egenskaper och attityder stämmer överens är vi ofta mer nöjda i relationer med andra. Även om det finns skillnader mellan dig och kollegorna så betona sådant ni har gemensamt, exempelvis att ni strävar mot samma mål.

Utvecklas tillsammans

Relationer gynnas av att man stöttar varandra. Uppmuntra dina kollegors mål, oavsett om de vill lära sig något nytt eller satsar på en befordran. Var generös med konstruktiv feedback, be om input och andras tankar i beslutsprocesser. Överväg också att gå kurser tillsammans för att utvecklas tillsammans.