Fordon

Regeringen vill ha fria Jas-händer

Här lovar den svenske försvarsministern Sten Tolgfors den norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen att Sverige också köper nya Gripen om Norge gör det. Foto: Lars Anders Karlberg
Här lovar den svenske försvarsministern Sten Tolgfors den norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen att Sverige också köper nya Gripen om Norge gör det. Foto: Lars Anders Karlberg
Gripen Demo, det testplan som byggts om med starkare motor, längre räckvidd och större vapenlast.
Gripen Demo, det testplan som byggts om med starkare motor, längre räckvidd och större vapenlast.

Regeringen vill beställa 8-10 nya "Super-Jas" av Saab för att få igenom exportaffären med Norge. Riksdagen ställs inför beslutet innan man vet hur det går med Norge-affären.

Publicerad

Redan i våras, när Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen bjöds till avtäckningen av Super-Jas som det kallades i pressen innan det riktiga namnet Gripen e/f slog igenom, sade försvarsminister Sten Tolgfors att Sverige skulle lägga en beställning om Norge gjorde det.

Det löftet upprepades sedan, när Sten Tolgfors och Saab-chefen Åke Svensson personligen överlämnade den svenska offerten till den norska försvarsministern, några dagar senare.

Nu har det löftet formulerat som ett konkret förslag i regeringens budget.

”Om Norge anskaffar Gripensystemet, kommer även det svenska flygvapnet att använda minst åtta flygplan Jas 39 E/F”, skriver försvarsminister Sten Tolgfors.

Norges besked kommer 19 december
Senast den 19 december ska den norska regeringen bestämma sig för vilket nytt stridsflygplan man vill ha. Då ska en proposition lämnas till Stortinget, som ska fatta beslut under första halvåret 2009.

Men den svenska riksdagen ska behandla regeringens förslag redan den 2 december i försvarsutskottet och i kammaren den 11 december - Innan man vet hur Norge ställer sig.

”Förutsatt att Norge väljer att gå vidare och förhandla med Sverige behövs riksdagens bemyndigande för utveckling och uppgradering av 8-10 JAS 39 Gripen e/f”, skriver Sten Tolgfors i budgeten.

Sverige får två Jas-modeller
Det förslaget har redan väckt reaktioner i riksdagen.

Riksdagen sade nyligen ja till att uppgradera gamla A/B-plan till den moderna c/d-versionen så Sverige skulle ha en enhetlig flotta av 100 stridsflygplan av samma modell.

Miljöpartisten Annika Nordgren Christensen, som sitter i försvarsberedningen, är kritisk till att regeringen nu föreslår att Sverige på nytt ska ha två olika modeller av Jas 39 Gripen.

- Det är inte det svenska försvarets behov som ligger till grund för en sådan anskaffning, utan det har bara med Norge att göra och därmed norska behov, säger Annika Nordgren Christensen, till radio-Ekot.

"Pengarna finns"
Enligt uppgifter till Ny Teknik finns det redan i ÖB:s tioåriga materielplan pengar avsatta för att uppgradera och modernisera c/d-plan till e/f-plan.

Det bekräftas av försvarsdepartementet i dag.

- Försvaret har full ekonomisk täckning för att bygga om 8-10 c/d-plan till e/f plan, säger Mikael Östlund, presschef på försvarsdepartementet, till Ny Teknik.