Yutu-2 har upptäckt mystisk gelé på månens baksida

2019-09-02 10:30  
Det finns inga bilder på den mystiska rymdgelén offentliggjorda ännu, men en tidigare bild visar skalan på den aktuella kratern. Foto: China National Space Administration

Den kinesiska månbilen Yutu-2 har upptäckt något märkligt inuti en krater på månens baksida: en geléliknande substans.

I slutet av juli upptäckte en forskare på Beijing Aerospace Control Center något konstigt på en av bilderna som månbilen Yutu-2 tagit på botten av en mindre krater. Ett främmande material, som tydligt skilde sig från omgivningen sett till form, färg och textur.

För att inte riskera att det känsliga maskineriet skulle överhettas av solen behövde Yutu-2 snart försättas i dvala. Men nu fick månbilen snabbt bege sig ut på en ny upptäcktsfärd. Den hittade vad den kinesiska rymdbyrån har beskrivit som en ”gelé med en mystisk lyster”.

Några ytterligare detaljer har rymdbyrån inte delat med sig av, men externa forskare tror att det kan röra sig om glas som har formats av den värme som lämnade kratern vid nedslaget, berättar Science Alert.

Läs mer: Elva rymdrobotar vi minns

Yutu-2 har efter sin vila fortsatt utforska kratern med Visible and Near-Infrared Spectrometer (VNIS), som analyserar ljus som reflekteras från ytor. Detta kan ge ledtrådar om materialets kemiska komposition. Men resultatet av detta har inte offentliggjorts, och inte heller några bilder av fyndet.

Ania Obminska

Mer om: Månen Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt