Fordon

Biltillverkaren har ökat mest i Sverige

Volvo Cars har det senaste året ökat sin satsning på egen forskning och utveckling, FoU. Elektrifiering, självkörande och uppkopplade bilar är i fokus. I april visades den eldrivna Volvo XC40 upp på China Auto Show.Foto: Andy Wong Foto: Andy Wong/TT
*Förändringen för Ericsson och Scania är företagens egna siffror. Dessa stämmer dock inte överens med förändringen jämfört med förra årets FoU-liga. Enligt Scania beror det på att företaget inkluderade konsulter förra året. Ericsson har inte redovisat någon orsak. Foto: Grafik: Jonas Askergren
Monika Franke.Foto: Volvo Cars Foto: Volvo Cars

Volvo Cars växlar upp på årets lista över svenska teknikföretag som satsar mest på forskning och utveckling. Inget annat bolag har ökat lika mycket som den svenska biltillverkaren.

Publicerad

Få svenska bolag har satt så aggressiva mål som Volvo Cars. Redan 2025 ska hälften av alla fordon företaget säljer vara elbilar. Samma år ska var tredje såld bil vara självkörande på nivå fyra. Det här meddelade vd Håkan Samuelsson i början av juni.

Satsningen kräver ny teknik och ny kompetens. Det är också en förklaring till varför Volvo ökar kraftigt i FoU-ligan, Ny Tekniks genomgång av forskning och utveckling hos de största svenska bolagen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här