Volvofabriken i Olofström automatiseras – kan styras med mobil och surfplatta

2018-10-09 13:34  

Med ett nytt system för automation ska Volvofabriken i Olofström kunna styras via mobiler och surfplattor. Allt genomförs medan bilfabriken går i full drift.

Volvos anläggning i Olofström omfattar 360 000 kvadratmeter fabriksyta. Alla processer i fabriken styrs i dag med över 100 programmerbara enheter.

– Så det är ett stort utbyte att göra. Men systemet börjar bli gammalt, och allt har sitt tekniska slut, säger Ove Jösok på Volvo Cars.

Efter en upphandling och marknadsundersökningar, där man bland annat besökt referensanläggningar hos de större leverantörerna, valde man en lösning från Schneider Electric som nu börjat uppgradera automationssystemet i bilfabriken.

– Vi har ett stort och komplext arbete framför oss. Med det nya systemet kommer Volvo Cars att få en helt ny, skalbar och framtidssäkrad plattform med förbättrad it-säkerhet, säger Andreas Lindqvist på Schneider Electric Sverige.

Läs mer: Biltillverkarens robotar ska leverera paketet till din dörr

De nya styr- och automationssystemen kommer bland annat göra det möjligt för driftteknikerna att övervaka och styra processer och fastigheter direkt från mobiler eller surfplattor. Via ett enkelt gränssnitt kommer man att kunna följa produktionen i realtid, samt få larm vid avvikelser för att enklare kunna förebygga och avhjälpa avbrott i produktionen.

– Huvudmålet är att vi ska kunna reagera på en avvikelse innan kunden hinner påverkas av den, sammanfattar Ove Jösok.

Men detta är bara första steget, uppger han.

– I nästa steg kommer den här migreringen till ett modernare system att öppna upp möjligheten att nå vårt nya och högt ställda energibesparingsmål, säger Ove Jösok.

Sedan 2011 har fabrikens energiförbrukning sänkts med 58 gigawattimmar, och målet är att sänka den med ytterligare 5 gigawattimmar under 2018. Det är dock svårt att beräkna hur stor energibesparing som uppnås specifikt genom bytet av styr- och automationssystem, eftersom man även ska uppnå besparingar genom byte av värmepannor, ventilationssystem med mera.

Läs mer: Så automatiseras Gävle containerhamn

En stor utmaning i moderniseringssatsningen är, att den ska genomföras medan fabriken går i full drift.

– Det kommer att kräva mycket planering tillsammans med produktionssidan, särskilt som de här systemen ska styra över produktionskritiska delar. Exempelvis kylsystem som kyler svets- och laserutrustningar, pressystem med mera. Och de får ju inte fallera, men samtidigt kan vi inte heller stänga ner fabriken medan moderniseringen pågår. Så det hela är ett krävande projekt, säger Ove Jösok.

Volvo i Olofström gör stort systembyte

Uppdraget omfattar:

Installation av Enterprise Server.

Migrering av Vista 1, 2 och 3.

Utbyte av styrutrustning i 20 apparatskåp.

Projektet startade i augusti 2018 och ska vara klart i slutet av 2019.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt