Volvo-syskonet Lynk & Co vill nå yngre – nu öppnar de i Göteborg

Nu har Geelys bilmärke Lynk & Co nått Sverige via sin nyöppnade klubb i Göteborg. Genom den vill de nå bilburna i behov av en bil på ett nytt sätt.

Lynk & Co är ett systermärke till Volvo. Modellerna utvecklas av ingenjörer i Göteborg, men byggs i Kina. Där säljs också Lynk & Co på vanligt sätt sedan några år, cirka 150 000 exemplar 2020. Modellen 01 är en laddhybrid byggd på CMA-plattformen och är under skalet i princip likadan som Volvo XC40.

När märket lanseras i Europa testar man en egen variant av bilpool.

– I de studier vi sett är omkring tio procent av dagens bilköpare i Europa öppna för något radikalt annorlunda. Men de får inte det. Ingen erbjuder det, säger Alain Visser, vd för Lynk & Co.

Lynk öppnar klubblokal i Göteborg

När Visser visar runt i Lynk & Cos nya lokal i centrala Göteborg säger han flera gånger ”vi vill vara annorlunda”.

Lokalen, eller ”klubben” om man så vill, är tänkt som en samlingsplats där alla, även icke-klubbmedlemmar, kan träffas och dricka kaffe, ha möten eller så. Det finns även saker att köpa, som inte har med bilar att göra.

Det nya bilmärkets lokal har knappt någon likhet med en bilhall. Företagsekonomen Mikael Wickelgren kallar Lynk & Cos sätt att närma sig kunderna "en försöksballong". Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Grundtanken är att man genom medlemskap i klubben ska kunna disponera en bil när man vill, och även lämna den vidare till andra. Försäkring, service och underhåll ingår i det man betalar för medlemskapet. ”Vi vill inte sälja så många fordon som möjligt” sa Alain Visser när Ny Teknik intervjuade honom i juni 2020.

Alain Visser tror att konceptet ska locka kunder i alla åldrar. Men inte överallt.

– De flesta bor i städer. Detta är mycket urbant, säger Visser om Lynks kundsegment, och tillägger att människor på landsbygden kommer att fortsätta köpa sina bilar.

Bekymmer för branschen

Lynks affärsmodell är ett svar på en utveckling i branschen.

– Vi ser en lägre grad av fordonsintresse i yngre åldrar. Det är ett bekymmer för fordonsindustrin, säger Mikael Wickelgren, docent i företagsekonomi vid högskolan i Skövde.

Läs mer: Så mycket kostar det att vara med i Lynk & Co:s klubb

Han ser mest fördelar med att inte äga sin bil, för människor i större städer.

– Man bör åtminstone ifrågasätta sitt bilinnehav, tycker Mikael Wickelgren.

– Vi står på tröskeln till förändring i synen på personlig transport, tillägger han.

Bilbranschen kallar det nya för ”mobilitet”.

– Jämför med taxi, som begrepp. Det dyra är föraren. Om fordonet är förarlöst, kanske det blir en annan kostnadsbild, säger Mikael Wickelgren.

En försöksballong

Han ser Lynk & Co:s sätt att närma sig kunder som en sorts testverksamhet för Volvo och andra företag inom Geelygruppen.

– Det är en försöksballong. Om det slår väl ut, kommer andra märken i koncernen att lära sig av det, tror Mikael Wickelgren.

Läs mer: Laddhybrider avslöjas som törstiga och skitiga

I det nya ingår även att inte sälja bilmärket via traditionell handel.

– En del kunder tycker det är kul att gå i bilaffärer och titta. Men en stor andel tycker att det är ganska jobbigt. Man känner sig bortkommen och i underläge mot säljarna, säger Mikael Wickelgren och påpekar att bilbranschen själv gör undersökningar om sådant.

Alain Visser framhåller också att Lynk & Co har sin bas online, på nätet. Det är där man oftast gör affär. Det går att köpa en bil i klubblokalen, men inte i någon vanlig bilhandel.

Men Visser inflikar även att den gamla typen av bilhandlare kommer att finnas kvar i branschen. Åtminstone i tio år till.

Lynk & Co modell 01

Längd: 4 512 mm
Höjd: 1 685 mm (inklusive antenn)
Bredd: 2 194 mm (inklusive backspeglar)
Bagageutrymme: 1 440 liter
Hjulbas: 2 735 mm
Vikt: 1 557-1 645 kg (FWD), 1 700-1 730 kg (AWD)
Acceleration: 0-100 km/h på 7,3 sekunder (FWD) och 7,5 sekunder (AWD)
Maxhastighet: 211 km/h
Maxeffekt: 180 hk (134 kW) vid 5 500 v/min
Bränsletank: 54 liter
Bränsleförbrukning: 0,65 l/mil (FWD) och 0,69 l/mil (AWD)

Micke Larsson/TT

Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt