Volvo Cars testar nya finska förnybara bensinen: ”Stor potential”

2021-05-21 07:45  

Med hjälp av Volvo Cars har det halvstatliga finska drivmedelsbolaget Neste nu kommit till slutfasen av testerna för en ny typ av bensin som till 75 procent består av förnybara råvaror.

Den nya bensinen är en så kallad drop-in-lösning som blandas med vanlig bensin. Den kan användas både i alla bilar som klarar av E10-bensin.

I dagsläget består bensinen till 75 procent av förnybara råvaror – en siffra som på sikt ska öka till 95 procent. Den exakta andelen biokomponenter i bensinen är inte ännu spikad, utan beror på att mixen kan justeras under slutfasen av utvecklingen av bränslet.

– Vi testar just nu olika råvaror såsom lignin och andra restavfallsprodukter från skogs- och jordbruksindustrin. Däremot kan vi i dagsläget inte berätta exakt hur mixen i den slutliga bensinen kommer att se ut, säger Mats Hultman, ansvarig på Neste för samarbete med fordonsindustrin, till Ny Teknik.

Nya bensinen uppfyller reduktionsplikten

Det nya bränslet har arbetsnamnet “Förnybar bensin 85” och är alltså inte helt fossilfri, men uppfyller däremot reduktionsplikten med råge. För närvarande ligger nivån för reduktionsplikt på 4,2 procent och ökar sannolikt till 6 procent vid halvårsskiftet. Därefter förväntas reduktionsplikten öka successivt så att nivån år 2030 ligger på 28 procent för bensin.

Läs mer: Nya E10 ersätter 95-oktaniga bensinen – vad händer nu?

Energiinnehållet i den nya bensinen är detsamma som för vanlig bensin – och bilarna kommer alltså inte förbruka större volymer såsom fallet är med exempelvis Etanol E85.

– Vår förnybara bensin går att blanda hur som helst till exempelvis E5 eller E7, men eftersom mycket nu handlar om E10 så är det den blandningen som vi nu fokuserar på, säger Mats Hultman.

Mats Hultman

Testerna med Volvo Cars sker genom Skövdebaserade Powertrain Engineering, Geelys och Volvo Cars gemensamma dotterbolag som utvecklar drivlinor och nästa generations hybridsystem. Enligt Volvo Cars är det just för hybridbilar som Nestes nya bensin kommer till sin rätt.

– Vi följer utvecklingen av förnybara bränslen, såsom Nestes förnybara bensin, med stort intresse och vi tror att det har stor potential för användning i hybridbilar. Kombinationen av våra produkter och Nestes förnybara bensin kommer göra det möjligt för fordonsägare att sänka koldioxidutsläppen med upp till 65 procent, säger Michael Fleiss, vd för Powertrain Engineering Sweden, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Nu tar Volvos nya motorbolag form

Ska utvärdera resultatet

Testningen sker med hjälp av två fordon i trafik samt i en testbädd hos Volvo Cars. Resultatet ska utvärderas under de kommande månaderna innan kommersiella tester och lansering sedan genomförs.

Läs mer: ”Vi trixar inte med våra siffror för HVO”

Neste säger sig vara världens största producent av förnybar diesel och förnybart flygbränsle, och bolaget hoppas att förnybar bensin ska få motsvarande roll för bensinbilar som förnybar diesel har för dieselbilar.

Anders Frick

Mer om: E10 Bensin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt