Volta Greentech satsar miljoner på att styra kors magar

2021-05-21 15:43  

Genom rödalger hoppas det svenska startupbolaget Volta Greentech kunna minska ett av världens stora klimatproblem. Bolaget, där Nothvoltchefen Peter Carlsson är en av investerarna, tar nu in 17 miljoner kronor för att kunna skala upp produktionen.

Metanutsläppen från kors rapar och fisar är en av de stora orsakerna till den globala uppvärmningen. Anledningen är att metangas är betydligt mer problematiskt att släppa ut än exempelvis koldioxid – på hundra år bidrar metanutsläpp 30 gånger mer till växthuseffekten än samma mängd koldioxid, enligt Naturvårdsverket. I både Sverige och världen kommer drygt fem procent av utsläppen av växthusgaser från kors metanutsläpp. 

Skälet till att korna släpper ut så mycket metan är mikroorganismer i vommen, en av kons fyra magar. Så vad sägs om att ge sig in och försöka styra den processen? Det är precis vad det svenska startupbolaget Volta Greentech har gjort. Och de gör det med alger. 

– Forskning om detta började för kanske 20 år sedan. Eftersom metan tar upp runt tio procent av djurets energi ville man hitta sätt att förbättra foderomvandlingen så att djuren i stället för att rapa metan kunde producera mer mjölk och växa snabbare. För 6 år sedan började experiment med rödalger i fodret, säger Fredrik Åkerman, grundare och vd för Volta Greentech.

Aldrig tidigare odlats kommersiellt

Forskare upptäckte att algerna förhindrade metanproduktionen i kons mage, och därmed runt 80 procent av de metanutsläpp som förknippas med mjölk- eller köttproduktion. Om alla världens kor skulle äta rödalgen Asparagopsis taxiformis skulle alltså klimatavtrycket från den typen av mat minska rejält. Men det finns en stor utmaning. 

– Den stora frågan är algproduktionen, den har aldrig odlats kommersiellt tidigare. Vi fokuserar på att försöka få upp produktionsvolymen, säger Fredrik Åkerman. 

Bolaget grundades i slutet av 2018 och har nu anlagt en pilotfabrik i Lysekil, där algerna odlas i tankar på land. 

– Jag trodde det var lätt att odla alger, men vi har kommit fram till att det är ganska svårt. Även om man kontrollerar parametrarna noga beter sig algerna lite som de vill. Det finns inte så mycket forskning på hur man ska producera så effektivt som möjligt, säger Fredrik Åkerman. 

– Nästa steg är att visa att vi har en bra ekonomi i produktionen. Vi behöver utveckla tekniken och sedan hitta sätt att skala upp volymerna.

Volta Greentech skalar upp. Foto: Volta Greentech

För att lyckas med det tar bolaget nu in 17 miljoner kronor i finansiering. Pengarna ska användas för att färdigställa pilotfabriken, fortsätta med forskning och utveckling, anställa fler, och förbereda för en kommersiell lansering. 

– Vi vill kunna visa metanreducerade produkter i matbutiken, säger Fredrik Åkerman.

Producera alger till 1000 djur

Förhoppningen är att fabriken i Lysekil ska kunna producera alger till mellan 500 och 1 000 djur. Alltså förslår den inte alls om man ser till den dryga miljon nötkreatur som finns i Sverige. 

– Vi vill bygga en 20 gånger större anläggning, men det är en stor utmaning. Algerna behöver havsvatten som värms upp samt koldioxid och näring för att växa. Mycket handlar om att välja rätt plats för fabriken, där vi kan använda restvärme och koldioxid från andra industrier, säger Fredrik Åkerman. 

Att mata korna med alger är dock inte gratis. För en liter mjölk kan det handla om uppåt en krona i ökade kostnader. 

– Det kommer alltid kosta pengar att minska utsläpp och i slutändan måste någon betala. Det behövs incitament för att matindustrin ska göra klimatinvesteringen, och jag tror att det både kommer i form av tryck från konsumenterna och från politiska regleringar. 

Algerna kommer från Australien

Algerna odlas i havsvatten i tankar på land.

Forskningsmyndigheten Csiro i Australien har patent på rödalgen Asparagopsis taxiformis, och Volta Greentech använder den på licens. 

Volta Greentech har utöver verksamhet i Lysekil ett laboratorium i Stockholm. 

Grundare: Leo Wezelius, Fredrik Åkerman och Angelo Demeter. 

Investerare: Bland andra Peter Carlsson (Northvolt). Claes Dinkelspiel (Nordnet) och Almi Väst. 

Henning Eklund

Mer om: Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt