Vindkraftverken blir vintertestade i finska isbassängen

2022-03-02 07:10  
Här plogar vindkraftverkets bas genom is, för att simulera havsisens påfrestningar. Foto: Anna Berg, Aalto-universitetet

Hur tuffa vinterförhållanden tål havsbaserade vindkraftverk? Nu undersöker ett forskarteam saken i Aalto-universitetets enorma isbassäng.

Svenska regeringen gick ut med Sveriges första havsplan i februari, som ska öppna för en snabbare utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Energimyndigheten har uppdraget att tillsammans med andra myndigheter peka ut nya områden för energiutvinning.

Men hur tuffa vinterförhållanden tål de havsbaserade vindkraftverken? Kanske kan även Sverige få nytta av resultaten från forskningsprojektet The Shiver. Där undersöker ett internationellt team vad som kan hända med ett 200 meter högt vindkraftverk som exempelvis placeras i Östersjön, Stora sjöarna i USA eller Bohaibukten i nordöstra Kina.

För ändamålet används Aalto ice and wave tank. Bassängen, som tillhör finska Aalto-universitetet, mäter 40 x 40 meter och har ett djup på 2,8 meter. Det gör den störst i sitt slag – och utöver ett kylsystem har bassängen utrustning för att producera skräddarsydd havsis i modellskala.

Havsis som krockar med kraftverken

Utmaningen handlar dels om de små vibrationer som skapas av påfrysning, dels om den påverkan som kommer när havsisen kolliderar med kraftverket. Modellen som används är i skala 1:30, och den har hittills utsatts för 11 minusgrader samt isande vindar. Till detta har basen plogat genom is, för att simulera havsisens påfrestningar. Det skriver Aalto-universitetet i ett pressmeddelande.

– Vi vet faktiskt inte vilka typer av krafter och tryck som is ger på havsbaserade vindkraftverk. Det här är första gången som någon har tagit reda på detta i kontrollerade laboratorieexperiment med en modell, säger Arttu Polojärvi vid Aalto-universitetet. 

De inledande resultaten är intressanta, för modellen uppvisar en ny typ av vibrationer från nedisning som man inte har sett tidigare, på exempelvis fyrar, sjömärken och oljeborrplattformar. 

Det kan bero på att vindkraftverken är höga, smäckra och att strukturen har en hel del rörlighet. Utöver Aalto-universitetet deltar forskare från Siemens Gamesa Renewable Energy samt Delft University of Technology. Resultaten och datan från testerna kommer att vara öppna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt