Vindkraftverk stängs av efter havererat rotorblad

2021-09-06 16:46  

Ett 79 meter långt rotorblad gick sönder på ett vindkraftverk i Björkvattnet och en del av bladet lossnade. Nu har förvaltaren tillfälligt stängt av fem likadana snurror i väntan på orsaksutredningen.

Händelsen inträffade i tisdags kväll i förra veckan, i vindparken Björkvattnet öster om Östersund. Ett av rotorbladen på ett nybyggt vindkraftverk, en GE-turbin om 5,3 MW, bröts sönder. Inga människor skadades i olyckan.

– Vi har tillsatt en grundorsaksutredning för att kunna gräva mer i det här. I nuläget vill vi inte spekulera i vad som ligger bakom. Det kommer sannolikt att ta två månader innan vi säkert vet, säger Lars Bryngelsson, vd på OX2 TCM, som förvaltar vindparken Björkvattnet.

Vid tillfället var vinden relativt kraftigt och vindkraftverket var i drift.

– Det var inga extrema vindar, men relativt hårda vindbyar om 20 meter per sekund. Det ska de absolut klara, säger Lars Bryngelsson.

Levererar el till Google

När det blåser kraftigt kan rotorbladen vinklas vid navet så att de släpper igenom mer vind och belastningen minskar på vindkraftverket. Det kallas för att bladen pitchar och på moderna vindkraftverk görs detta automatiskt.

Läs mer: Vad är egentligen sant och osant om vindkraft?

Även det havererade vindkraftverket hade en sådan automatisk pitch-funktion. Men om pitchningen gjordes som den skulle i tisdags vill inte Lars Bryngelsson svara på.

– Det är något grundorsaksutredningen får titta på, säger han.

Björkvattnet omfattar 33 vindkraftverk av likadan GE-modell. Hittills har tio tagits i kommersiell drift, de övriga genomgår sluttester. Enligt nyhetssajten Renews Biz levererar parken el till Google genom ett PPA-avtal (power purchase agreement) som tecknades 2019.

”Blad är inte jättelätta att få tag på”

Den havererade turbinen hade varit i drift sedan i somras.

Nu har OX2 TCM tillfälligt stängt av fem av vindkraftverken, som har rotorblad från samma tillverkningsomgång.

– De inspekteras nu för att säkerställa att det inte är något konstigt med de bladen, säger Lars Bryngelsson.

Hela parken var tänkt att tas i drift den 1 oktober i år. Nu hoppas OX2 TCM få igång den ”under året”.

– Blad är inte jättelätta att få tag på, det är inte så att de ligger på hyllan och väntar. Så det kan dröja innan vi har ett nytt blad på plats. Det är där vi har en osäkerhet, säger Lars Bryngelsson.

Det var en turbin från GE:s Cypress-serie som havererade i Björkvattnet. Foto: GE Renewable Energy

Det händer ibland att rotorblad bryts sönder, men Lars Bryngelsson säger sig inte ha varit med om några sådana problem med den här GE-modellen tidigare.

– Det finns andra modeller som har haft bladproblem, men med den här har vi inte haft några problem tidigare, säger han.

GE kommer att delta i orsaksutredningen.

Felkonstruerad infästning ledde till att tornet vek sig

I november förra året inträffade ett uppmärksammat vindkraftshaveri när ett torn norr om Jörn, i Skellefteå kommun, vek sig. Senare rapporterade företaget WPD Onshore att det berodde på att ett blad hade lossnat från turbinen, vilket orsakade instabilitet. Problemet var en felkonstruerad infästning. Den danska turbintillverkaren tog därefter 150 vindkraftverk av samma typ ur drift.

GE-modellen som havererade

Namn: GE 5.3-158 Cypress.

Navhöjd: 141 meter.

Rotordiameter: 158 meter.

Totalhöjd: 220 meter.

Effekt: 5,3 MW.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Haveri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt