Vindjätten Ørsted satsar på italienskt CO2-batteri

2022-11-21 14:45  
Danska vindjätten Ørsted och Energy Dome planerar att göra en förstudie kring energilagring med CO2-batteri. Foto: Energy Dome

Nu ska danska Ørsted och Energy Dome göra en förstudie om energilagring med ett koldioxidbatteri. "Den produkt vi har utvecklat är redo i dag", säger produktchefen till Ny Teknik. 

Milano-baserade Energy Dome säger sig vara ensamma om principen bakom sitt koldioxidbatteri. I dagsläget har de en kommersiell demonstrator i Italien som ligger på 2,5 MW och 4 MWh, som har varit i drift sedan maj i år.

Bygger fullskalig testbädd

Nu har bolaget ett avtal med den danska vindjätten Ørsted om en förstudie om energilagring med tekniken. Det handlar om en fullskalig testbädd som ska ligga på 20 MW och 200 MWh. Bygget förväntas dra igång under den andra halvan av 2024. 

– Ørsted har identifierat vår teknik som lämplig för energilagring – de har en väldigt utmanande ambition för att göra sin elproduktion helt koldioxidfri, och har sett att vår teknik är en lämplig väg för att nå det målet. I dagsläget tittar de på hur de ska använda vår teknik, vilket kan bli både för vind- och för solenergi, säger Francesco Oppici, produktchef på Energy Dome och medgrundare av bolaget, till Ny Teknik.

Francesco Oppici är produktchef och medgrundare av Energy Dome. Foto: Energy Dome

Koldioxidbatteriet är ett helt slutet system. Koldioxid lagras i gasform i en dom, och den första överföringen sker när gasen komprimeras till flytande form och överförs till tankar.

Läs mer: De bygger rotorblad av trä

Energi från vind- eller solkraft används för att driva kompressorn, och värmen som utvecklas vid kompringeringen lagras. I överföringen där el plockas ut ur systemet används den lagrade värmeenergin för att expandera den flytande koldioxiden till gasform genom en turbin som levererar el till nätet.

”Lång livstid för systemet”

Foto: Energy Dome

Enligt produktchefen är lösningen mogen för att rullas ut redan i dag.

– Vi är redan extremt konkurrenskraftiga ställt mot batterier för energilagring – dels kostnadsmässigt. Den första 20 MW-anläggningen kommer att vara 40 procent billigare än litiumjonbatterier. Och en viktig aspekt är att vår teknik inte lider av samma försämring över tid. Livstiden för vårt system är tre gånger så lång som för en anläggning med litiumjonbatterier, säger Francesco Oppici.

Läs mer: Innovativa vågkraftverket överträffar förväntningarna

– En annan aspekt är att vi använder komponenter som kommer "direkt från hyllan". De har använts inom industrin i tiotals om inte hundratals år, så de är väl testade. Och vi tappar inte kapacitet eller verkningsgrad under livslängden på 25–30 år, fortsätter han.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt