Vietnamkrigets gömda bomber hittas med ai

2020-03-30 07:05  
Foto: Kimlong Meng (Wikipedia)

Upp till hälften av de bomber som fälldes under Vietnamkriget kunde vara blindgångare. Nu har forskare utvecklat ai som kan hitta nedslagen. Deras algoritm är mer än 160 procent effektivare än tidigare spårningsmetoder.

När kriget tog slut hade över sju miljoner ton bomber släppts över Vietnam tillsammans med grannländerna Laos och Kambodja. Sedan USA drog sig ur konflikten 1975 har invånarna fortsatt att dödas och skadas av de många oexploderade blindgångare som fortfarande är gömda i myllan. Bara i Kambodja ligger den siffran på 65 000 personer.

45 år efter att de sista bomberna fälldes har naturen haft tid på sig att gömma nedslagsplatserna, men nu har Ohio State University utvecklat artificiell intelligens som kan spåra upp dem. Forskarna har tagit sig an ett 100 kvadratkilometer stort område i Kambodja som utsattes för bombmattor. Enligt offentliggjorda dokument räknar USA:s militär med att en så stor andel som 44-50 procent av de fällda bomberna kan ha varit blindgångare.

Läs mer: Försvaret anställde sälar för ubåtsspaning under kriget

Universitetet har utgått från en kommersiellt tillgänglig satellitbild över området som har analyserats av deras maskininlärning. Forskarna vet ungefär hur många bomber som fälldes och var. För att hitta bombkratrarna använde de i ett första steg en algoritm som ursprungligen utvecklades för att hitta kratrar på månen och andra planeter. Genom att analysera spåren efter explosionerna kunde man sedan räkna ut var de oexploderade bomberna borde finnas.

Enligt militärens egna uppgifter släpptes 3 205 bomber som en del av mattorna över det specifika området, och av dem kan 1 405-1 618 stycken vara odetonerade. 157 nedslag efter blindgångare hittades med hjälp av algoritmen för månkratrar, men träffsäkerheten var inte god nog. För utöver de verkliga kratrarna lokaliserades 1 142 hål som inte hade orsakats av blindgångare.

Läs mer: Lyftkran med ai bygger ut Ångströmslaboratoriet

Därför utvecklades an andra algoritm. Blindgångare ger spår som påminner om meteoritnedslag, men maskininlärningen matades med exakt data kring hur nedslagen efter bomber särskiljer sig – från deras färg och form till storlekar på hålen. Algoritmen hittade 177 verkliga nedslag i området, och jämfört med standardmetoden för att leta upp dem har forskarnas metod visat sig vara över 160 procent effektivare.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt