Video: Här lyfter Jetson One – svenska uppfinningen alla pratar om

2022-02-08 15:24  
Svindlande flygtur. Här är Jetson One, en svensk VTOL-farkost. Foto: Jetson/Youtube

Startupen Jetson har fått en flygande start. En pinfärsk video visar mer av bolagets kommande VTOL-farkost – som ger dig 20 minuter i luften på en laddning.

Det svenska startupbolaget Jetson, grundat 2017, drömmer om att ”göra alla till piloter”.

Produkten som ska förverkliga den ambitiösa visionen är Jetson One. Det är en ultralätt VTOL-farkost (vertical take-off and landing) med plats för en person.

Visar lyftningen – för första gången

Jetson har fortfarande en lång väg att gå, men Jetson One har redan rönt stor uppmärksamhet på nätet. För att elda på intresset har bolaget i dagarna publicerat en video där man få följa en Jetson One-pilot på en hisnande flygtur över vatten och en golfbana.

Läs mer: Deras elflygplan ska ta 100 passagerare

Det är inte första gången farkosten syns i en video, men nu får man se den genomföra en vertikallyftning.

Drivs av åtta elmotorer

Jetson One väger 40 kilo, exklusive batteri,  och är byggd i aluminium och kolfiber. Ombord finns åtta borstlösa elmotorer som genererar upp till 88 kW, drivna av ett litiumjonbatter. Topphastigheten begränsas till 102 kilometer per timme med hjälp av mjukvara.

Läs mer: Helikopter-vd:n känner inget hot från eVTOL

Under 2022 siktar bolaget på att förlänga flygtiden från 20 till 25 minuter, med hjälp av nya, större 6480-battericeller från Tesla.

– Vi jobbar fortfarande på att förbättra batteriet. Det kommer nya varianter hela tiden. Det finns ju också en massa andra batterityper, som litiumpolymer. Men vi valde litiumjon av säkerhetsskäl, berättade ingenjören Tomasz Patan, medgrundare av Jetson, för Ny Teknik.

Kostar nästan 800 000 kronor

Enligt Jetson har man redan sålt alla av de fjorton Jetson One-farkoster som ska tillverkas under 2022. Orderboken för 2023 ser också att fyllas i rasande takt – i en kommentar till nyhetssajten Electrek uppger Jetson att man redan har tagit emot 242 beställningar inför nästa år.

Priset för en Jetson One ligger på 92 000 dollar, motsvarande 790 000 kronor vid direkt valutakonvertering.

Flygregler saknas i Sverige

En knäckfråga som dock återstår att lösa är hur vertikalstartande-fartyg ska samsas med annan flygtrafik, exempelvis drönare.

Läs mer: Kan eldrivna taxidrönare störa flygledningen?

I Sverige finns det än så länge inga färdiga regler för VTOL-farkoster som Jetson One, men det är under utredning.

– Transportstyrelsen arbetar ständigt med utveckling av nationella föreskrifter och arbetar intensivt med drönarområdet, skriver Carolina Häggkvist, pressansvarig på myndigheten, i ett mejl till Ny Teknik.

 

Artikeln är uppdaterad.

Kalle Wiklund

Mer om: VTOL

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt