Varnar för att solstormar kan orsaka internet-apokalyps

2021-11-08 06:04  

En amerikansk studie anser att en solstorm skulle kunna slå ut internetkablar på havsbottnen och skapa kaos. MSB:s rymdexpert tror dock att inverkan på surfandet skulle bli marginell.

Vår atmosfär ger oss vanligtvis ett gott skydd, men det förekommer solstormar som är så kraftiga att de skulle kunna få påtagliga konsekvenser för vårt samhälle. Det vet vi tack vare "the Carrington Event", en geomagnetisk storm 1859 som var så kraftig att den slog ut telegrafsystem i Europa och USA. 

En mindre men likväl potent solstorm drabbade åter jorden 1921. Den inducerade så hög ström i Karlstads luftledningar att dessa började glöda, vilket ledde till att stadens stora telegrafstation brann ner. 

En solstorm kan sätta atmosfären i gungning, vilket i sin tur leder till inducerade strömmar i jordskorpan – som letar sig upp i alla långa ledare. En sårbarhet i dag är att transformatorerna i elnätet kan överbelastas och slås ut. Men nu pekar en forskare vid University of California i Irvine ut att vissa aspekter av internet är hotade. 

Sangeetha Abdu Jyothi ligger bakom studien "Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse", som ännu inte har publicerats i någon vetenskaplig tidskrift. Den utreder konsekvenserna för uppkopplingen globalt, och enligt forskaren är risken låg för att infrastrukturen lokalt och regionalt skulle drabbas. Det rapporterade Wired.

Läs mer: Trasiga ventiler sätter stopp för Boeings rymdkapsel Starliner

Kan påverka undervattenskablar 

Däremot ser hon ett problem med de undervattenskablar som kopplar ihop nätet globalt. Där är det inte själva kabeln som är känslig, utan de repeatrar som är utplacerade med 50-150 kilometers avstånd för att förstärka signalen.  

Ny Teknik frågade MSB om hur myndigheten ser på problemet, och deras expert ger den amerikanske forskaren delvis rätt. Men han tror samtidigt inte att detta skulle leda till en internet-apokalyps.  

– Jag kan tänka mig att repeatrar som förstärker signalen i de långa fiberkablar som exempelvis ligger över Atlanten kan påverkas eftersom de går på ström. Men om en kabel skulle få ett avbrott så tar trafiken en annan väg, så jag tror att effekten av ett utbrott bara skulle bara skulle bli att internet gick lite slöare, säger Kristoffer Hultgren, rymdexpert på MSB, till Ny Teknik.  

Han anser att internet är ganska skyddat i och med att det främst är uppbyggt av fiber, som i sig inte är känsligt för solstormar. Samtidigt kan nätet påverkas indirekt av de delar som är elberoende, som servrar. 

– Men det finns ofta backuper och redundans i viktiga verksamheter, och man har serverhallar på flera platser i världen, säger han.

Läs mer: Det här vr-headsetet får dig att se ut som en fluga

Risk för elavbrott och satellitstrul

Så vilka skulle konsekvenserna då kunna bli för dagens samhälle om vi drabbades av en solstorm med samma kraft som 1859? Kristoffer Hultgren tror att satellitkommunikationen skulle påverkas ganska mycket. 

– Många satelliter är ganska bräckliga och solstormar av den magnituden kommer troligtvis att slå ut satelliter men också störa ut kommunikationen. Den andra delen, som är den stora delen, är att vi tror att det kommer att uppstå stora elavbrott om vi får en extrem solstorm, säger han. 

Ingen vet hur vanliga de största solstormarna är, men det faktum att det bara dröjde 62 år efter the Carrington Event tyder på att de är tämligen frekventa. 

– Därför kan det kanske vara dags nu – och det kan finnas solstormar som är ännu kraftigare än 1859. Det finns kanske vad man skulle kunna klassa som 500-årsstormar eller 1 000-årsstormar. Men det är återigen bara gissningar, säger Kristoffer Hultgren. 

John Edgren

Mer om: Internet Solstorm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt