Världens vitaste färg tunn nog för flygplan – därför är det bra

2022-10-05 07:00  

Tänk dig ett flygplan som inte maxar sin luftkonditionering för att hålla kabinen sval. Och det tack vare färgen på utsidan av planet. Nya framsteg för världens vitaste färg.

För två år sedan skrev Ny Teknik om en ”kylande färg” som ska kunna ta udden av energislukare, som luftkonditionering.

Forskare vid Purdue University hade tagit fram en vit färg som reflekterar 95,5 procent av solstrålningen.

Arbetet för den här typen av färg påbörjades redan på 1970-talet – men det var först efter sex års arbete som forskarna nu hittade ett vinnande recept baserat på kalciumkarbonat.

Det har hänt grejer sedan dess. Förra året förfinade forskarna den vita färgen så att den reflekterar 98,1 procent av solstrålningen. Deras bedrift tog plats i Guinness rekordbok, som världens vitaste.

Fördelen med den här vita färgen är att den kraftigt reducerar behovet av luftkonditionering. Detta eftersom färgen reflekterar värmen i stället för att absorbera den. Idén är att om en byggnad inte blir varm behöver man inte heller kyla den inifrån med energikrävande luftkonditionering.

– Om du täcker en takyta om 92 kvadratmeter med färgen, uppskattar vi att det skulle ge en kyleffekt på 10 kilowatt. Det är kraftfullare än de centrala luftkonditioneringsapparaterna som används i många hus, förklarade Xiulin Ruan, professor i maskinteknik då.

Världens vitaste färg snart på ett plan nära dig?

Nu har världens vitaste färg tagit ytterligare kliv. Enligt en ny studie, publicerad i Journal Cell Reports Physical Science, är den nu tunnare och lättare – och passar därmed perfekt på bilar, tåg och flygplan, enligt forskarna.

I den tidigare versionen använde forskarna ultrasmå bariumsulfat-nanopartiklar. Det var så man lyckades få den att reflektera 98 procent av solljuset – och därmed kunde kyla ytor med mer än 4,5 °C. För att nå den nivån av kylning krävdes dock ett färglager om minst 0,4 millimeter. Xiulin Ruan säger till universitetets hemsida att det är helt okej när man målar på stationära och robusta strukturer, som taket på en byggnad. Desto sämre passar det för saker med exakta krav på vikt och storlek.

I den nya studien har forskarna hittat en formel där i princip samma reflektionsgrad uppnås med ett tunnare lager om 0,15 millimeter. I den nya formeln använder forskarna pigmentet hexagonal bornitrid.

Forskare från Purdue University har skapat en ny formel för världens vitaste färg, vilket gör den tunnare och lättare. Foto: Purdue University foto/Andrea Felicelli

Färgen är mer porös och har en lägre densitet – en fördel med det är att den väger 80 procent mindre än bariumsulfatfärgen.

– Nu har den här färgen potential att kyla exteriörerna på flygplan, bilar eller tåg. Ett flygplan som står på asfalten en varm sommardag behöver inte köra luftkonditioneringen lika hårt för att kyla insidan, vilket sparar stora mängder energi. Rymdfarkoster måste också vara så lätta som möjligt, och den här färgen kan vara en del av det, säger George Chiu, medförfattare till studien.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt