Världens största vindkraftspark ska motsvara sex kärnkraftverk

2021-02-09 11:10  

Sydkorea vill bygga världens största havsbaserade vindkraftspark. Kostnaden beräknas bli motsvarande 360 miljarder kronor.

48,5 biljarder won, dryga 360 miljarder kronor, ska investeras i en vindkraftspark utanför Sinan i sydvästra Sydkorea. Vindkraftsparken som planeras vara i bruk år 2030 är tänkt att ha en maxeffekt på 8,2 GW. Därmed blir det världens största havsbaserade vindkraftspark.  

Det var den 5 februari 2021 som Sydkoreas president Moon Jae-in avslöjade planerna. I ett tal sa Moon att den nya vindkraftsparken kommer att ha en effekt motsvarande sex kärnkraftverk. 

Den nya vindkraftsparken kommer att kunna leverera en maxeffekt på 8,2 GW. Detta är cirka sju gånger mer än brittiska Hornsea One som med sina 1,2 GW i dag är den havsbaserade vindkraftspark som har den högsta installerade maxeffekten.

Sydkorea ska bli klimatneutralt 2050

Det planeras även andra vindkraftsparker i Sydkorea. Bland annat satsar staden Ulsan på en jättelik park med flytande vindkraftverk om totalt 1,4 GW ute till havs till 2025. Avtal har tecknats med flera företag som ska se till att parken byggs. Bland dem finns svenska Hexicon vilket Ny Teknik berättat om tidigare.

Läs mer: Hur ligger det till med elbristen, egentligen?

I dag får Sydkorea cirka 40 procent av sin energi från importerat kol. Under 2020 gick president Moon ut med att landet ska vara klimatneutralt till år 2050 och att det därmed ska satsas mer på förnyelsebara energikällor. Samtidigt ska landets 24 kärnreaktorer krympas till 17 stycken till år 2034 vilket gör att alternativa energikällor behövs. 

Moon har siktet inställt på att Sydkorea år 2030 ska vara ett av de fem länder som generar mest el från havbaserad vindkraft. Sydkorea har enligt Moon bra möjligheter att uppnå detta mål då Koreahalvön har en kustlinje i tre väderstreck.  

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt