Världens största flytande vindpark har börjat leverera el

2022-11-18 16:47  

Den flytande vindparken Hywind Tampen i Norge har gett el för första gången. I full drift får parken en kapacitet om 88 MW.

Den första turbinen i Hywind Tampen gav el för första gången den 13 november, enligt energibolaget Equinor. Elen skickades till olje- och gasplattformen Gullfaks A i Nordsjön.

När vindparken är färdig bedöms den bli störst i världen med 88 MW. Den ska ge tillräckligt med el för att täcka ungefär 35 procent av elbehovet på olje- och gasfälten Gullfaks och Snorre. På så sätt ska koldioxidutsläppen från olje- och gasutvinningen vid fälten minska med omkring 200 000 ton per år, bedömer Equinor, som bygger vindparken ihop med partners.

Hywind Tampen är Norges första flytande vindpark och byggs mitt emellan de två oljefälten, ungefär 140 kilometer utanför den norska västkusten, strax norr om Bergen. Havsdjupet på platsen är mellan 260 och 300 meter.

Här byggs den flytande vindparken. Foto: Equinor

Sju av de elva vindkraftverken planeras att tas i drift i år. De återstående fyra ska sättas på plats nästa år.

Turbinerna installeras på en flytande betongstruktur som förankras i havsbottnen. Equinor har redan använt konceptet i Hywind Scotland, den första flytande vindkraftsparken i världen, med en kapacitet om 30 MW. Konstruktionen kallas för spar-boj och ser ut ungefär som en stor pinne som står upprätt i vattnet.

Har kallats för greenwashing

Den stora fördelen med flytande vindkraft är att parkerna kan installeras på större havsdjup än bottenfixerade kraftverk. Därmed kan parkerna byggas längre ut i havet där vindarna är starkare.

Rotorblad väntar på vidare transport till Hywind Tampen. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor

Den norska regeringen har som mål att bygga ut 30 GW havsbaserad vindkraft före 2040. Men energiexperten Finn Gunnar Nielsen menar att landet har stor potential att bygga ännu mer.

– Om regeringen vill kan Norge leverera lika mycket energi från havsvind som vår gasexport ger i dag, säger Finn Gunnar Nielsen till Teknisk Ukeblad.

Finn Gunnar Nielsen var med i teamet som utvecklade världens första flytande havsturbin, den så kallade Hywind Demo. Den placerades utanför Karmøy i sydvästra Norge, och konceptet användes sedan i Hywind Scotland.

Elektrifiering av olje- och gasutvinning har kallats för greenwashing av kritiker, till exempel Friends of the Earth Norway, som anser att olje- och gasindustrin ska fasas ut. Men det norska stortinget beslutade 2020 att skärpa kraven på utsläppsminskningar från den norska kontinentalsockeln.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt