Världens snabbaste superdator ska byggas för USA:s räkning

2019-05-09 09:39  
Foto: Jonas Askergren

Frontiers prestanda kommer att motsvara den samlade processorkraften hos världens 160 snabbaste superdatorer. Beställare är USA:s myndigheter, som bland annat ska använda den nya datorn för miljöforskning.

För närvarande sitter Kina på 227 av världens 500 snabbaste superdatorer, mot 109 för USA. Ändå är det jänkarna som har initiativet. Sedan förra året är Summit på Oak Ridge Laboratory världens snabbaste dator. Prislappen landade på 200 miljoner dollar, eller 1,9 miljarder kronor.

Summit har en prestanda på 200 petaflops per sekund vilket innebär att den kan utföra 20 biljarder (10^15) flyttalsoperationer per sekund. Men redan nu planeras supermaskinen Frontier som ska knocka Summit från förstaplatsen 2021.

Beställare är amerikanska myndigheter, och Frontier kommer, precis som Summit, att byggas vid Oak Ridge National Laboratory i Tennessee. Leverantör är chiptillverkaren AMD och datortillverkaren Cray, och datorn ska ha en prestanda som överstiger 1,5 exaflops (10^18).

”Kommer att säkerställa vårt lands kapacitet”

Den är därmed det mest avancerade exemplet på en dator med exaskala-prestanda, en beteckning som ska motsvara minst en miljard miljarder beräkningar per sekund. Dock är det förmodligen energidepartementets nya superdator Aurora som blir den första med exaskala-prestanda.

Frontier kommer dock att slå Aurora på fingrarna. För att ge lite perspektiv på prestandan så kommer processorkraften hos Frontier att motsvara den samlade prestandan hos världens i dag 160 snabbaste superdatorer. Den kommer att leverera en bandbredd som är 24 miljoner gånger större än den genomsnittliga internetuppkopplingen – med kapacitet att behandla 100 000 hd-filmer på en sekund.

– Frontiers rekordsättande prestanda kommer att säkerställa vårt lands kapacitet för att vara världsledande inom forskning som förbättrar livet och det ekonomiska välmåendet för alla amerikaner – och för hela världen, säger energidepartementets sekreterare Rick Perry till The Verge.

Läs mer: Här är världens kraftfullaste superdator

Den amerikanska staten ska använda sin nya superdator för avancerade beräkningar inom områden som klimatforskning och forskning kring atomkraft. I exaskala öppnas bland annat möjligheten för att ge mer tillförlitliga väderprognoser, och göra simuleringar kring klimatförändring med allt högre upplösning. Frontier kommer täcka en yta på 679 kvadratmeter, och prislappen tros ligga på 600 miljoner dollar – 5,7 miljarder kronor.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt