Premium

”Varför ska statliga Teracom vara en 5g-operatör?”

KRÖNIKA. Statliga Teracom har som uppgift att stå för stabil och säker digital infrastruktur. Så varför leker bolaget affärer och konkurrerar ut privata aktörer? Det skriver Ny Tekniks reporter Anders Frick. 

Publicerad

Alla operatörer vann 5g-auktionen, skriver Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö, men frågan är om inte ett bolag vann lite extra, nämligen Teracom. Till skillnad från andra operatörer behöver Teracom inte oroa sig för felsatsningar eller konkurs. Som helägt statlig bolag med ansvar för samhällsviktig infrastruktur är det en lågoddsare att staten skulle gå in med mer stöd, om Teracom en dag skulle behöva det. 

Först måste sägas: Teracom är ett fascinerande bolag med massor av spännande teknik. Kort sagt – en ingenjörsdröm! Jag har själv sommarjobbat där i flera omgångar och jag gjorde även ett av mina examensarbeten där. Detta var för över 20 år sedan, men en sak förvånade mig lika mycket då som det gör än i dag: Hur kan ägaren staten tillåta att Teracom gång på gång konkurrerar med kommersiella företag på områden där marknaden rimligen borde styra?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här