”Vantafisken” gör sig osynlig genom att sluka ljuset

2020-07-17 13:23  

Fiskarten kropp absorberar så mycket ljus att forskarna inte lyckades fånga dess utseende med kameran. Fiskens kapacitet ligger nära världens svartaste material.

Mörkläggning är ett område där evolutionen har varit så framgångsrik att naturen nästan tycks skjuta över målet. Ett exempel är paradisfåglarnas svarta fjädrar som absorberar så mycket ljus att de länge utmanade material skapade av människan. Ett annat är påfågelspindlarnas svarta fläckar.

Nu är det havet som visar exempel på imponerande mörkläggning. Utanför Monterey Bay i Kalifornien har forskningsfartyget Western Flyer hittat en fisk som absorberar upp till 99,956 procent av ljuset. Det rapporterar Wired.

Bland de djuphavsfiskar som fartyget hade dragit upp fanns ett exemplar med ett typiskt stort gap fullt av sylvassa tänder. Som en del av katalogiseringen placerades fisken i en tank som belystes av ett stroboskop. Men när forskaren Karen Osborn placerade det unika fyndet framför kameran såg bilderna ut som ett svart hål utan distinkta detaljer. Det gick endast att skönja ytterkonturen av fisken.

Läs mer: BMW har gjort världens svartaste bil

Även om inget ljus når till 2 000 meters djup där forskarna hämtade fisken finns det en mängd olika djur som producerar sitt eget ljus, från bakterier till bläckfiskar. Osborn och hennes kollegor har kartlagt 15 andra arter som använder ett svart ljusabsorberande skinn som kamouflage – men det är bara en som kan fånga nära nog allt ljus.

Den supersvarta fisken har fått smeknamnet Vantafish, efter materialet Vantablack. Den konstgjorda ytan, utvecklad av brittiska Surrey Nanosystems, absorberar 99,965 procent av ljuset – mot fiskens 99,956 procent.

I mitten av tiotalet var Vantablack det svartast svarta, men förra året visade MIT upp vad som då var det mest ljusabsorberande materialet hittills. Deras kolnanorör fångar in 99,995 procent av ljuset. Det är ändå inte så långt från paradisfågelns kapacitet, att fånga upp till 99,95 procent av ljuset. 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt