Uppmärksamheten blev stor när det Gävlebaserade bolaget Inresol förra året gick ut och berättade om sina nya energisystem, baserade på den 200 år gamla stirlingtekniken. Stirlingmotorer kan drivas av värme från många olika källor, exempelvis solkraft eller förbränning av biodiesel, biogas eller flis.
Även Ny Teknik rapporterade om deras planer på ett pelletsdrivet aggregat för hemmabruk, som skulle få en maxeffekt på tolv kilowatt värme och fem kilowatt el. Aggregatet skulle kunna göra ett normalstort villahushåll helt självförsörjande på energi.
Men produktionen försenades gång på gång, och i höstas hade bolaget skulder på över 40 miljoner kronor samtidigt som kassan var tom. Inresol ansökte om bolagsrekonstruktion, och affärsjuristen Tomas Arebo utsågs till rekonstruktör av tingsrätten.
Samtidigt förvärvade den tidigare delägaren Anders Källsson hela bolaget, medan Inresols grundare och tidigare huvudägare lämnade företaget.
– Anders Källsson har den industriella kompetensen och det kapital som krävs för att få motorn helt färdig, och bolaget som sådant har kommit tillrätta med väldigt mycket som var oklart innan rekonstruktionen började. Planen är att bolaget ska stå på egna ben med ett eget kassaflöde framåt mars-april, sade Tomas Arebo till Ny Teknik i januari i år.
Stirlingmotorn har utvecklats under fem år
Men nu har man alltså nått vägs ände. Inresol har inlett konkurs vid Uppsala tingsrätt.
– Ja, vad ska man säga? Motorn har varit under utveckling under en väldigt lång tid, fem år. Trots det har man ännu inte en färdig produkt, och det har visat sig finnas mycket mer kvar att göra än man tidigare trott, säger Anders Källsson.
– Inresol har inte på lång tid haft några fakturerade intäkter, säger Anders Källsson.
– Avsikten är att fortsätta utveckla motorn, säger Anders Källsson utan att närmare specificera vilka planer som finns.
Inresol utvecklade stirlingmotorer för energisystem
Inresol står för Innovative Renewable Energy Solutions. Bolaget har utvecklat stirlingmotordrivna energisystem för privatbostäder, katastrofplatser och stora industriella applikationer, baserat i Ericssons gamla fabrik i Gävle.
Under sommaren 2018 hamnade bolaget i akut likviditetskris, och försattes under rekonstruktion.
I mars 2019 inleddes konkurs vid Uppsala tingsrätt.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.