Vad ger billigast energi – mjölk eller bensin?

2018-10-13 06:00  

Ett husproblem, ett drivmedelsproblem och ett tomburksproblem – varsågod, tre teknikfrågor att klura på, av fysikprofessor Göran Grimvall.

1. Hur stort är attefallshuset?

Så kallade attefallshus gör det möjligt att på en tomt med ett bostadshus uppföra ytterligare ett hus som kan användas som permanentbostad.

Det finns planer på att öka största tillåtna storleken från 25 kvadratmeter till 30 kvadratmeter. Hur stor boarea kan man i dag få för ett attefallshus avsett för åretruntboende?

Det finns inget noggrant svar men en uppskattning kan vara tankeväckande.

2. Mjölk och bensin

Under de senaste 50 åren har priset för en liter bensin ökat från knappt 1 kr per liter till ungefär 15 kr per liter. År 1968 kostade 1 liter mjölk ca 1 kr och nu kostar 1 liter gammaldags ekomjölk ca 15 kr.

Om man inte har alltför stora krav på noggrannhet har alltså priset för 1 liter bensin och 1 liter mjölk följts åt. Bensinen kan driva motorn och mjölken kan driva vår kropp.

Hur mycket energi får man för pengarna? En bra tumregel är att 1 kWh nu kostar (ungefärligt) 1 kr för såväl fossila bränslen som för elenergi. Bensinen ger ca 10 kWh och mjölken ca 2,5 MJ per liter.

Gäller tumregeln om 1 kr/kWh även för mjölken? Miniproblemet är alltså en fråga om enhetsomvandling, och vi ska bara göra en ungefärlig uppskattning.

MINIPROBLEM 1.

Husstorleken avser yttermåttet. Boarean mäts invändigt. Vägtjockleken för ett välisolerat hus är typiskt minst 25 cm.

För ett rektangulärt hus med sidorna 8 m och 25/8 m = 3,13 m upptar då väggarna ca 5 kvadratmeter. En avsevärd del av husets yttermått går alltså bort genom väggarnas isolering.

MINIPROBLEM 2.

Nej, energin i mjölken är mer än en faktor 10 dyrare, ty 10 kWh = 36 000 kWs = 36 MJ (1 Ws = 1 wattsekund = 1 J = 1 joule).

Men till exempel olivolja som födoämne ger ungefär lika mycket energi till kroppen som bensinen ger som drivmedel, räknat per liter. Olivolja finns i många olika kvaliteter, men de billigaste för vanliga konsumenter kostar ändå minst 50 kr för 1 liter.

(Att såväl bilmotorn som vår kropp har låg verkningsgrad när det gäller att omvandla energi till mekaniskt arbete är en annan sak.)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt