Vad är Signal och ska jag sluta använda Whatsapp nu?

2021-01-13 06:00  

Medan Whatsapp och Facebook blir allt svårare att skilja åt har rivalen Signal blivit den mest populära appen i App Store. Och allt började med en tweet av Elon Musk.

Vad är det som har hänt?

Elon Musk twittrade två ord: använd Signal. Plötsligt fick visselblåsarnas favoritplattform (Edward Snowden är ett stort fan) för säker kommunikation så många nya användare att deras befintliga servrar inte räckte till. Intresset har lett till att Signal för första gången tagit sig överst på listan över nedladdade appar i Apples App Store.

Varför skrev Musk så?

Det är oklart. Han hade i en tidigare tweet insinuerat att Facebook delvis bär skulden för terroristattacken mot Kapitolium på grund av plattformens oförmåga att stävja radikalisering. Men hans uppmaning om att använda Signal kom också i samband med att meddelandetjänsten Whatsapp - som ägs av Facebook - förändrat sitt användaravtal. Det nya användaravtalet, som träder i kraft 8 februari, poängterar att det är omöjligt för en Whatsapp-användare som vill fortsätta använda tjänsten att inte dela viss data med Facebook.

Vad är det för skillnad på Signal och Whatsapp?

Du lämnar färre digitala spår efter dig på Signal och källkoden är öppen vilket troligtvis gör programmet mer robust och att alla kan ta del av hur programmet är uppbyggt. Whatsapp använder faktiskt Signals speciella krypteringsprotokoll för att säkra kommunikation på sin plattform. Men Whatsapp samlar alltså in mängder av metadata som de delar med Facebook, och har gjort så sedan fyra år tillbaka.

Läs mer: Analys: Så dags att låsa Trumps konto nu, Facebook

Signal är en plattform som värnar användarens integritet  (intäkterna kommer från donationer och anslag, inte annonser), Whatsapp är en plattform som ägs av Facebook. Och Facebooks affärsmodell står i konflikt med att värna användarens integritet.

Är inte Whatsapps EU-användare skyddade av dataskyddsförordningen gdpr?

Jo, användaravtalet gäller bara de länder som inte omfattas av gdpr. Så här skriver Niamh Sweeney, policychef för Whatsapp i Europa: ”Det sker inga förändringar av hur Whatsapp delar data i samband med den här uppdateringen. Det är och förblir så att Whatsapp inte delar användardata från användare i den europeiska regionen i syfte att Facebook ska kunna använda sådan data för att förbättra sina produkter och annonser.”

Att notera: Sweeney säger inte att Whatsapp inte delar data med Facebook, bara att Facebook inte får göra vad de vill med den.

Dessutom: The Irish Times rapporterade nyligen att Whatsapp ska ha avsatt nästan 800 miljoner kronor för eventuella sanktionsavgifter medan den irländska motsvarigheten till Integritetsskyddsmyndigheten (före detta Datainspektionen) granskar hur Whatsapp delar data med Facebook.

Läs mer: Parler nedstängt efter åtgärder av Google, Apple och AWS

Vill man vara helt säker på att kunna skicka meddelanden utan Facebooks inblandning är det förmodligen inte Whatsapp man ska använda.

Vilka nackdelar finns det med Signal?

I mångt och mycket är det en meddelandetjänst man känner igen direkt om man använt Messenger eller Whatsapp, men den har kanske inte fullt lika många funktioner som sina rivaler. Den största nackdelen har naturligtvis varit att få använder den, men kanske blir det hädanefter enklare att övertyga vänner och kolleger om att Signal är en lämpligare plattform än Whatsapp.

Värt att veta är också att Signal inte är den enda plattformen för säker och privat kommunikation. Telegram, till exempel, är ett annat intressant alternativ.

Det här är Signal

Signal är en meddelandetjänst där kommunikationen mellan användare är krypterad. Kommunikationen kan bestå av text, ljud eller video. 

Premiär: Den första versionen släpptes 2014. 

Upphovspersoner: Säkerhetsforskaren Moxie Marlinspike (vars verkliga namn är Matthew Rosenfeld) och robotbyggaren Stuart Anderson. Sedan 2018 drivs Signal av den icke vinstdrivande organisationen Signal Foundation. En av de stora finansiärerna är Brian Acton, som tidigare arbetat på Facebook. 

Antal användare: Det finns inga officiella siffror, men enligt en artikel i Wired ska appen ha laddats ner 10 miljoner gånger till Android, och i samma artikel uppges att 40 procent av användarna finns på Ios. 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt