Vaccin mot covid-19: Vad innebär 90 procents effektivitet?

2020-11-10 15:05  

Pfizer och Biontech meddelar att deras vaccin mot covid-19 uppnått över 90 procents effektivitet, enligt en tidig analys av fas 3-studien. Men vad betyder det egentligen?

Det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer och tyska Biontechs vaccin mot covid-19 testas nu i en fas 3-studie, där över 43 000 deltagare ingår. Utgångspunkten är att hälften av de friska deltagarna får vaccinet, den andra halvan får placebo. När ett visst antal av deltagarna har bekräftad covid-19 börjar man analysera försöken.

En tidig, oberoende, analys visar att Pfizer och Biontechs gemensamma vaccinkandidat uppnått över 90 procents effektivitet, sju dagar efter den andra (och sista) dosen och 28 dagar efter den första.

– Vad de menar i det här fallet är alltså att vaccinet ger 90 procents skydd mot sjukdom, det vill säga att 90 procent av dem som vaccineras är skyddade mot covid-19, förklarar Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet.

Läs mer: 12 vaccinkandidater - kan någon av dem stoppa coronapandemin?

Kan bli infekterad ändå

Han betonar att detta inte är detsamma som att de som fått vaccinet också får ett skydd mot infektionen sars-cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19.

– Troligtvis begränsar vaccinet viruset i kroppen, men du kan alltså bli infekterad av viruset även om du inte blir sjuk i covid-19, förklarar Matti Sällberg.

Hans KI-kollega Ali Mirazimi, professor i virologi och vaccinforskare, berättar att det är just skyddet mot sjukdomen covid-19 som de flesta fokuserar på sett till vaccinutvecklingen.

– Att stoppa infektionen i sig blir nog jättesvårt, säger han.

Även om du har fått ett vaccin kan du alltså bli infekterad, och viruset föröka sig i kroppen, så du kanske fortsätter att vara smittsam.

– Det är viktigt att tänka på. Men med ett vaccin kan smittsamheten förkortas. Ett vaccin som inte skyddar mot infektionen kan dock inte stoppa spridningen helt, säger Ali Mirazimi.

Läs mer: Nationellt register ska hitta biverkningar av coronavaccin

Den tidiga analysen av Pfizers och Biontechs vaccin har tagit sin avstamp i när 94 deltagare i fas 3-studien hade bekräftad covid-19. Vilken grad av symptom deltagarna som insjuknat har fått är inte offentliggjort, men det ska inte röra sig om några allvarliga fall.

– Vi vet inte vad bolagen har definierat som sjukdom, men en effekt på 90 procent är en bra nivå, säger Ali Mirazimi.

Skyddseffekt kan ändras

En slutgiltig analys av fas 3-försöken ska ske vid 164 bekräftade fall av covid-19. Då kan siffran för vaccinets skyddseffekt också komma att ändras.

– Kanske visar det sig att skyddet inte håller lika bra som det verkade i den tidiga analysen, men vi hoppas att resultaten ska hålla i sig. Det får inte heller dyka upp några konstiga biverkningar så här tidigt för att vaccinet ska kunna bli godkänt, säger Matti Sällberg.

Pfizer och Biontech ska samla in data för resultaten 14 dagar efter att deltagarna fått en andra vaccindos, bland annat för att möjliggöra jämförelser med andra vaccinförsök.

Bolagen räknar med att ha den säkerhetsdata som behövs för att ansöka om ett akutgodkännande under den tredje veckan i november 2020.

– Den tidiga analysen är lovande. Alla som utvecklar ett vaccin borde glädjas åt det, säger Matti Sällberg.

Pfizer och Biontech utvecklar ett mRNA-vaccin (mRNA står för "budbärar-RNA") ihop. De använder sig alltså av en del av den genetiska koden från delar av det nya coronaviruset för att trigga i gång kroppens immunsvar. RNA injiceras och översätts till protein i cytoplasman. Det är våra egna celler som producerar vaccinet.

Läs mer: Det här vet vi om vaccin mot covid-19

En utmaning med mRNA-vaccin är att de är känsliga. Det bryts ner snabbt, både i och utanför kroppen. Därför måste det aktuella vaccinet förvaras i minus 80 grader för att inte förstöras, vilket försvårar både förvaring och distribution.

– Det är ett problem. Titta bara på läget i Sverige. Hur många vårdcentraler har en frys som kan hålla den temperaturen? Inte många. Det kommer kanske att bli en försäljningsartikel, säger Matti Sällberg.

I så fall, varför utvecklar man ett sådant här vaccin?

– För att det funkar, och det funkar riktigt bra. Inga av vaccinteknikerna som används är perfekta. Alla har sina nackdelar. Andra vaccin kanske är mer stabila, men de tas inte upp lika bra i kroppen, säger Matti Sällberg.

Matti Sällberg och Ali Mirazimi jobbar också på ett vaccin mot covid-19. De räknar med att inleda fas 1-studier senvåren 2021.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt