USA:s armé beställer 120 000 Hololens – kontraktet värt nära 200 miljarder 

2021-04-01 13:06  
US Army har inlett ett nytt samarbete med Microsoft som kretsar kring förstärkt verklighet.  Foto: Microsoft 

Den amerikanska armén verkar tro starkt på ar-tekniken. Microsoft ska leverera 120 000 Hololens-baserade visir till armén – och kontraktet uppges vara värt nära 200 miljarder kronor. 

Upp till 21,9 miljarder dollar, eller nära 200 miljarder kronor, är jättekontraktet mellan Microsoft och den amerikanska armén alltså värt över en tioårsperiod, enligt CNBC

Genom samarbetet åtar sig Microsoft att leverera över 120 000 visir baserade på företagets Hololens-headset, där augmented reality är i fokus.

Det handlar alltså om ett slags smarta glasögon som erbjuder bärarna förstärkt verklighet.

Ser hologram ovanpå den verkliga miljön

De Hololens-enheter som finns till försäljning i dag gör det möjligt för användarna att se hologram som ett lager ovanpå den verkliga miljön. Med hjälp av avancerade sensorer kan enheten spåra hand- och ögonrörelser. Därmed är det också möjligt att interagera med det användaren ser. 

Läs mer: Glöm videomöten – snart ses vi hellre i vr 

Microsoft har sedan tidigare ett miljardkontrakt med USA:s armé för att utveckla prototyper av något som kallas Ivas, Integrated Visual Augmented System, som är baserat på Hololens.  

När en CNBC-reporter fick testa en prototyp 2019 ingick bland annat kartor, kompass och värmeavbildning (som kan avslöja människor i mörker) i systemet. 

Ar-visir kan underlätta både övning och strid, enligt den amerikanska armén.  

Det nya kontraktet mellan Microsoft och US Army är på åtminstone fem år, med en möjlighet till förlängning i ytterligare fem år.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt