Uppgift: Den manuella växellådans död skyndas på av VW

2021-09-09 07:00  
Foto: VW

Volkswagen verkar avskaffa de manuella växellådorna snabbare än tidigare sagt. Enligt tyska Auto Motor und Sport inleds utfasningen redan 2023 – med nya Tiguan och Passat.

Sedan förra året tillverkar Volkswagens fabrik i tyska Zwickau endast elbilar – och för Europamarknaden siktar bolaget på att producera sin allra sista modell med förbränningsmotor någon gång mellan 2033 och 2035, rapporterar Cnet.

Det innebär att de framtida köparna får hålla tillgodo med automatiska växellådor – men enligt tyska Auto Motor und Sport kan valmöjligheten inskränkas långt tidigare än 2033. Tidningen hävdar att Volkswagen redan nu är på väg att dumpa sina manuella växellådor på bred front i koncernens utbud.

Läs mer: De ska skapa en fossilfri motorcykel: "Otroligt optimistisk"

Auto Motor und Sports teori är att den tredje generationen av VW Tiguan, med lansering 2023, blir den första modellen utan manuell växellåda som tillval. Tidningen förutspår att VW Passat följer efter senare under samma år.

Har genomförts av Mercedes i USA

Enligt analysföretaget Jato erbjuds mindre än en tredjedel av alla bilmodeller på den tyska marknaden i dag med manuell växellåda. En annan tysk biljätte som följer Volkswagens exempel är Mercedes-Benz. Markus Schäfer, som är chef för bolagets forskning och utveckling, bekräftade redan förra året att Mercedes kommer att göra sig av med sina manuella växellådor.

"Till 2025 ska vi krympa ner vårt utbud av ICE-drivlinor med 40 procent, och sedan till 2030 med upp till 70 procent. I det här ingår att vi halvvägs dit inte längre kommer att erbjuda manuella växellådor. Men den här förändringen kommer att ske naturligt i takt med att vi uppgraderar till en ny generation av fordon", sade Markus Schäfer till the Drive.

En del europeiska bilister får kanske en tår i ögat, men förändringen innebär å andra sidan ingen chock för amerikanska bilköpare eftersom Mercedes inte har erbjudit en bil med manuell växellåda på USA-marknaden sedan 2011.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt