Unika bilden: Här kan en måne vara på väg att ”födas”

2021-07-27 09:40  

Astronomer har för första gången observerat vad de tror kan vara en månformation i en skiva av gas och stoft kring en exoplanet cirka 400 ljusår från jorden.

De första tydliga bilderna på en möjlig månformation publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal Letters.

2018 respektive 2019 hittades två Jupiterliknande exoplaneter runt stjärnan PDS 70. Till skillnad från de drygt 4 400 andra exoplaneter som hittats är dessa två ännu inte färdiga planeter utan på väg att formas. Detta ökade intresset för just dessa två gasjättar och många observationer har gjorts. Nu har alltså den möjliga formationen av en satellit, eller måne, observerats kring en av planeterna. 

Exoplaneten PDS 70c är den ljusstarka punkten till höger i bilden omgiven av en cirkumplanetär skiva av stoft och gas. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Benisty et al.

Runt stjärnan PDS 70 kretsar en stor skiva bestående av stoft och gas, en cirkumstellär skiva. På bilder kan man se hur en ljusstark planet, PDS 70c, ligger bredvid stjärnan inom den cirkumstellära skivan.

Planeten är omgiven av ett svagt ljussken, en cirkumplanetär skiva som även den består av gas och stoft. Skivan har en diameter ungefär lika stor som avståndet mellan solen och jorden och innehåller material nog att bilda tre satelliter lika stora som vår måne.

I den cirkumplanetära skivan skulle en måne skulle kunna formas enligt Myriam Benisty, en av författarna till artikeln. Gasen och stoftet i skivan kan falla till planeten, men det kan även samlas i kontinuerligt växande formationer genom kollisioner. Detta kan i slutändan leda till att en måne bildas. Tidigare observationer har antytt att denna skiva har funnits, men forskarna har alltså först nu kunnat skilja skivan från omgivningen.  

Observationerna visar även på att den andra exoplaneten i systemet, PDS 70b, inte har en egen cirkumplanetär skiva, utan allt material verkar ha dragits till skivan kring PDS 70c. Det är ännu oklart exakt hur satelliter och månar formas, men vad som sker kring stjärnan PDS 70 kommer nu förhoppningsvis att lära oss mer om detta.

Bill Burrau

Mer om: Rymden Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt