Startup

Unik svensk handteknik får miljonstöd av EU

Av naturliga skäl finns det gott om vr-apparatur på Gleechis kontor i centrala Stockholm. I förgrunden syns vd Jakob Johansson. Bakom honom står medgrundaren Dan Song och till vänster om henne sitter Kai Hübner, också medgrundare. Marcel Trattner är mannen i de röda byxorna och längst bak till höger skymtar Pontus Larsson. Foto: Jörgen Appelgren
Foto: Geechi

Nu kan svenska Gleechi stå inför sitt stora genombrott. Bolagets banbrytande virtual reality-teknik får 21 miljoner kronor i EU-bidrag.

Publicerad

I våras utsåg Ny Teknik och Affärsvärlden vr-bolaget Gleechi till ett av de mest lovande startup-företagen i Sverige. Uppenbarligen delar EU den bedömningen: Gleechi har just mottagit ett bidrag på 21 miljoner kronor från unionens forsknings- och innovationsprogram, Horizon 2020.

– Det känns skitkul! Det är färre än fyra procent av alla som söker som får den typen av summor, säger Jakob Johansson, vd på Gleechi.

Gleechi utvecklar programvara för att göra det mer naturligt för en människa att interagera fritt i virtuella miljöer. De rörelser användaren gör med sina händer och fingrar animeras i realtid. Tekniken kan också användas för att ge fysiska robotar en mer finmotorisk förmåga att greppa saker.

– Vi ser två stora revolutioner komma nu. Människor börjar i högre grad kliva in i den digitala världen och flexibla robotar börjar närma sig oss i vår värld. För båda är det extremt viktigt att det finns ett vettigt gränssnitt, sa Jakob Johansson i våras, då Gleechi tog en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista.

Fokuserar på tillverkningsindustrin

De algoritmer Gleechi lyckats skriva löser ett problem som i årtionden betraktats som beräkningsmässigt mycket svårt. Och de potentiella tillämpningarna är så många att Gleechi ägnat en hel del möda åt att bara välja åt vilket håll bolaget ska gå. Handinteraktioner i realtid skulle kunna skapa mer inlevelse, mer naturlig interaktion, i virtual reality-spel. De skulle i sjukvården kunna assistera vid olika typer av rehabilitering.

Men det Gleechi valt att fokusera på är tillverkningsindustrin. Mer specifikt är den branschen ute efter att kontinuerligt utbilda sin personal i en typ av kritiska arbetsuppgifter som bara uppstår någon per år. Gleechi har parat sina algoritmer för handinteraktion med ett verktyg för att skapa interaktiva vr-baserade träningsapplikationer som gör det möjligt för operatörer att träna på dessa arbetsuppgifter.

– De måste lära sig hantera stora maskiner, men det är alldeles för farligt och dyrt att träna på det i verksamheten. 600 miljarder dollar bränns upp varje år på grund av driftstopp som är onödiga. Med fyra skiftlag stöter man som anställd kanske bara på ett visst driftstopp vart fjärde år. Men med vr-teknik kan man lära sig utföra momenten.

Gleechi växer

Gleechi omsatte strax under 2 miljoner kronor under 2017. Att de nu mottagit tio gånger det beloppet betyder att de tänker ägna de kommande två åren att skala upp verksamheten. 10 anställda i dag ska bli 18 inom några månader, med ett fokus på att rekrytera säljare och produktutvecklare.

De pilotprojekt som Gleechi genomfört tillsammans med bland andra Billerud Korsnäs ska utvecklas till kundleveranser och en ”välfungerande skalbar produkt”.

Vilka andra företag Gleechi nu jobbar med är Jakob Johansson förtegen om, men nämner att det finns intresse från fordons- och processindustrin.

Gleechi firade EU-bidraget inte med champagne, utan med en spelkväll i virtual reality. Det kan bli fler sådana kvällar snart:

– Vi kommer att påbörja en investeringsrunda inom kort, säger Jakob Johansson.

Det här är 33-listan

I elva år har Ny Teknik och Affärsvärlden sammanställt 33-listan, där de 33 hetaste svenska startupbolagen utses. Det är den mest genomarbetade listan i sitt slag i Sverige.

För att komma med på listan krävs att företaget: 1. Är baserat på en innovation. 2. Är max sju år gammalt. 3. Ej är noterat på någon form av handelsplats. 4. Inte redan varit med på 33-listan tre gånger.