Nyheterna om brist på datorchip duggar tätt, och som Ny Teknik skrev häromdagen domineras världsmarknaden för kiselbaserade chip idag av tre bolag – ett i USA och två i Asien, vilket placerar Europa i en utsatt situation.
Nu vill Tysklands finansminister Peter Altmaier se förändring och uppmanar till ett EU-gemensamt initiativ som främjar den europeiska halvledarindustrin. Satsningen ska göras tillsammans med industrin och Peter Altmaier förväntar sig att kunna mobilisera stora investeringar.
Uttalandet gjorde han nyligen på den digital konferensen Europa 2021, vilket Elektroniktidningen uppmärksammade att tyska Handelsblatt skrev om.
Enligt Peter Altmaier handlar satsningen om ett tvåsiffrigt miljardbelopp (i euro), ”inte i det nedre, utan i mellansegmentet”. Han menade att beloppet inte exakt kan bestämmas innan alla deltagande medlemsstater har fastställt sina delar och deltagande företag har lagt fram sina planer, men att det i alla fall kan handla om 20-50 miljarder euro.

Nu arbetar Peter Altmaier tillsammans med sin franska kollega Bruno Le Maire och andra företrädare för att kunna genomföra ett IPCEI-projekt för halvledarbranschen. (IPCEI=Important Project of Common European Interest). Förutom tillverkning skulle ett sådant projekt även omfatta utveckling av halvledare. Till skillnad från European Processor Initiative, EPI, så vill alltså Peter Altmaier bokstavligen bygga halvledarfabriker i Europa, alltså sådana fabriker som konkurrerar med TSMC, Samsung och andra.
– Europa och även USA har halkat efter, och Tyskland har insett hur sårbar man är när Volkswagen blir stående i produktion för att de saknar elektronikkomponenter. Det är bra att man inser att det krävs en samling för att komma på banan och det är viktigt att man inser magnituden på de investeringar som kommer krävas över en lång tid, säger Klas Moreau, vd för ZeroPoint Technolgies, till Ny Teknik.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.