Tyskland vänder – stänger inte kärnreaktorer som planerat

2022-09-06 07:48  

Tyskland kommer inte att stänga sina sista tre kärnkraftsreaktorer som planerat. Två reaktorer kommer att hållas redo som reserver, tänkta att användas vid en eventuell elbrist, fram till våren 2023.

Näringsminister Robert Habecks besked innebär att den tyska regeringen delvis vänder i kärnkraftsfrågan.

Två av de tre reaktorerna, som var planerade att stängas före årsskiftet, kommer inte att stängas ned förrän mitten av april 2023. De ska "finnas tillgängliga i fall det behövs", enligt Habeck.

Reaktorerna ska agera som energireserver för elnätet i södra Tyskland, där utvecklingen av förnybar energi har gått långsammare än i landets norra delar, säger näringsministern.

Läs mer: Expert om höga elpriset: ”Vi behöver allt vi kan bygga”

Beskedet kommer efter ett så kallat stresstest av elnätet, som genomförts för att se om Tyskland verkligen klarar av den kommande vintern utan kärnkraften. Habeck säger att en fördjupad kris alltjämt är "extremt osannolik" och tryckte på att den tyska elförsörjningen är "väldigt säker".

Enligt tyska medier är det reaktorerna Isar 2 and Neckarwestheim 2 som ska hållas i reserv, medan reaktorn Emsland väntas stängas som planerat innan årsskiftet.

Stresstest

Sedan Rysslands storinvasion av Ukraina inleddes har ett intensivt arbete pågått i Berlin för att minska beroendet av rysk gas, som före den 24 februari utgjorde mer än halva den tyska gasimporten. Gasen som helhet utgjorde före krigsutbrottet omkring 10 procent av den tyska energimixen, och är helt central för exempelvis bolag inom kemikaliebranschen. Många tyska hushåll är också beroende av gas för uppvärmning.

Robert Habeck, Tysklands näringsminister. Foto: Kay Nietfeld/AP/TT

I fredags försämrades läget ytterligare då Ryssland helt ströp flödet i gasledningen Nord Stream. Gasmonopolet Gazprom förklarar de uteblivna leveranserna med tekniska problem, men tyska regeringen anklagar Kreml för utpressning.

Mål att fasa ut kärnkraften

Den tyska energiomställningen ("Energiewende") har som mål att fasa ut både kärnkraft och mer förorenande energislag, och byta ut dem mot förnybara sådana. I fjol stängdes tre av de sex sista reaktorerna som fortfarande var i drift, och i år var alltså tanken att resterande skulle stängas ned.

Det ryska anfallskriget mot Ukraina har dock fått folkopinionen att svänga, och en stor majoritet av tyskarna vill i dag att kärnkraften spelar en fortsatt roll antingen under en övergångsfas eller även på längre sikt.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt