Tysk plastjätte går in i svenska Biofiber Tech

2022-07-05 14:35  

Svenska Biofiber Tech blev först i världen att 3d-printa en biobaserad kajak i ett stycke. Nu har den tyska plastkoncernen KD Feddersen gått in som investerare och strategisk partner. Snart är det dags för första konsumentprodukten inom telekom.

Stockholmsbaserade Biofiber Tech utvecklar kemiskt modifierade träfibrer i granulat, för att ersätta fossil plast i exempelvis fordons- och elektronikindustrierna eller i olika sorters konsumentvaror. Förra året lanserade de en patenterad produkt med namnet Fibra Q.

Nyligen presenterade de, i samarbete med Rise och kajaktillverkaren Melker of Sweden, en kajak som 3D-printats i återvunnen plast som förstärkts med träfibrer enligt Biofiber Techs teknik.

Läs mer: Elbåtsföretaget X Shore startar serietillverkning: ”Mer fabrik än båtvarv”

Vanlig återvunnen plast har ofta för låg kvalitet för att användas i produkter av den här typen.

– Med hjälp av Fibra Q kan vi använda högre grad av återvunnen plast inom industrin, och öka cirkulariteten i en rad produkter som båtar, möbler och andra stora föremål, säger Biofiber Techs grundare och vd Eric Zhang.

Enligt plan ska de 3D-printade kajakerna finnas på marknaden ”på några års sikt”. Redan idag kan tekniken användas för att ta fram prototyper till lägre pris och med större designfrihet, enligt Biofiber Tech och Melker of Sweden.

Enligt plan ska de 3D-printade kajakerna finnas på marknaden inom ett par år. Foto: Göteborgs Kanotförening

Nu har KD Feddersen, en Tysklandsbaserad global koncern inom konstruktionsplaster, gått in som investerare och strategisk partner i Biofiber Tech. Investeringssumman offentliggörs inte, men Eric Zhang beskriver avtalet som ett ”stort erkännande från plastindustrin”.

– Det här visar att vi har ett attraktivt erbjudande, och att tekniken är enkel att implementera i konventionell plastindustri utan stora investeringar i ny processutrustning. Den är skalbar, och råvaran kommer från skogsindustrin vilket förstås är strategiskt viktigt för Sverige, säger Eric Zhang.

Får tillgång till distributionsnätverk

Det strategiska samarbetet ska bland annat bestå i att Biofiber Tech får tillgång till KD Feddersens globala distributionsnätverk, och till deras expertis inom plastkompoundering.

– Samarbetet påverkar stora delar av värdekedjan, och gör att vi snabbt kan skala upp processen och kommersialisera produkten, säger Eric Zhang.

Biofiber Techs grundare och vd Eric Zhang. Foto: Biofiber Tech

Han ser potential för Fibra Q att ersätta bland annat ABS-plast (akrylnitril-butadien-styren) i elektroniksegmentet, samt polyeten och polypropen i hushållsprodukter.

– Det har mycket god kompabilitet med olika sorters plaster, och fungerar både i 3D-printing och formsprutning. Till hösten räknar vi med att släppa en första konsumentprodukt inom telekom, säger Eric Zhang.

Fakta: Det här är Biofiber Tech

Biofiber Tech har tagit fram en teknik för att modifiera träfiber i granulatformat, som kan ersätta dagens fossilbaserade plast i produkter där detta tidigare inte varit möjligt. Möjliga applikationer ska återfinnas inom fordons-, möbel-, och elektronikindustrierna, samt inom hushållsprodukter. Deras patenterade material har lanserats under varumärket Fibra Q.

Bolaget grundades av Eric Zhang 2016, och ingår i Norrsken House – en hubb för så kallade sociala entreprenörer startad av Niklas Adalberth.

Feddersen Group är en global aktör inom plastindustrin med en årlig omsättning på 900 miljoner euro, och mer än 1 100 anställda över hela världen. Koncernens kärnverksamhet ligger inom utveckling, produktion och distribution av tekniska polymerer, inom maskinteknik, samt i handel med maskiner för polymerbearbetning.

Tommy Harnesk

Mer om: 3D-skrivare Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt