Tunga namn som Ericsson, Saab och Volvo gör Göteborg världsledande på mikrovågor

2018-10-04 06:00  

Självkörande bilar, avancerad radar och rymdteknik. Med tunga spelare som Ericsson, Saab och Volvo har Göteborgsregionen blivit ett av världens tre hetaste områden för utveckling av ny mikrovågsteknik.

För många är Göteborg synonymt med kullager och bilindustrin, men faktum är att staden är en minst lika etablerad spelare inom mikrovågsteknik.

Saabs radaranläggning, Ericssons telekomforskning och Ruags rymdteknik ligger i fokus. Men även Volvo-företagens satsningar på uppkopplade och självkörande bilar och medicinteknikbolag som Astra Zeneca finns med på kartan.

– Kombinationen av företag inom telekom, försvar och rymd gör oss väldigt starka. De har alla ett behov av avancerade högfrekventa sändare och mottagare, och det tillsammans skapar en väldigt viktig dynamik i det här mikrovågsklustret, säger Jan Grahn som är professor i mikrovågselektronik och föreståndare för kompetenscentret GHz Centrum på Chalmers.

Läs mer: Mikrovågskanonen ska stoppa terrorattack med fordon

Eric Behm som är områdesansvarig för ICT-frågor på Business Region Göteborg och styrelseledamot i branschorganisationen Microwave Road säger att baserat på näringslivet och forskningen i Västsverige är det ett av världens främsta kluster inom mikrovågsteknik.

– Man kan säga att de tre ledande noderna inom mikrovågor finns runt Kalifornien, Boston och Göteborg. Sedan är delar av Tyskland och Kina också jätteduktiga, men Göteborg är ett av världens ledande mikrovågskluster, säger Eric Behm.

Ett nav och en katalysator för mikrovågsutvecklingen är Chalmers.

– Samarbetet med Chalmers i olika former har varit grundläggande för den här framgången. Hade man inte haft Chalmers som kunnat titta 20-30 år framåt på till exempel materialteknik hade det varit svårt för oss som teknikföretag att komma så här långt, säger Anders Carp som är chef för Saab Surveillance där försvarsföretagets radarutveckling i Göteborg ingår.

Läs mer: Mikrovågor kan stoppa Nordkorea

De första spåren till ett mikrovågskluster går tillbaka till forskning inom området radioastronomi på högskolan.

– Där byggdes det upp kompetens inom höga frekvenser utifrån behovet av lågbrusiga mottagare. Sedan tog det fart på 1960-talet efter det att Ericsson beslutade att lägga radarutvecklingen här i Göteborg. Det blev en väldigt lyckad kombination, säger Jan Grahn på Chalmers.

”Långsiktig forskning betalar av sig”

I dag jobbar över 100 forskare på flera av Chalmers institutioner med alltifrån mikrovågskomponenter och antennteknik till kommunikationssystem som på något vis gynnar mikrovågsföretagen.

– Det är verkligen ett lyckat exempel på hur långsiktig forskning betalar av sig på sikt i form av nya produkter och system. Det kan ta över tio år att komma fram dit, men det är viktigt för Sveriges konkurrenskraft att investera i den här typen av grundläggande forskning, säger Jan Grahn.

Läs mer: Pastörisering effektivare med mikrovågor

Samarbetet mellan Chalmers och Ericsson kring radarteknik växte med åren och består fortfarande. 2006 köpte Saab upp radartillverkaren Ericsson Microwave men verksamheten har alltjämt täta band till Chalmers.

Under 2000-talet har mikrovågsklustret också växt snabbt i Göteborgsregionen. Det schweiziska rymdbolaget Ruag fick in en fot när Saab ett par år senare sålde Ericssons gamla rymdavdelning vidare.

Exakt hur många företag som ingår i det västsvenska klustret är svårt att säga. Den svenska branschorganisationen Microwave Road har i dag ett 40-tal aktörer på medlemslistan varav merparten har en närvaro i Göteborgsregionen. Där finns också bland annat forskningsinstitutet Rise anläggning i Borås och rymdinkubatorn i Trollhättan.

Mikrovågstekniken används i flera branscher

Samtidigt har fordonsbranschen tagit snabba kliv in på marknaden. Volvo Cars och Volvo Group med sina satsningar på uppkopplade och självkörande fordon drar nytta av mikrovågstekniken och runt dem finns ett kluster av bolag som Zenuity, Lync & Co, CEVT och Veoneer som i olika grad är inne på området.

Dessutom har en rad avknoppningar och startups inom trådlös teknik breddat näringslivet. Bluetest, Icomera och Qamcom är tre framgångssagor och flera mindre startups kan vara på väg att gå i deras fotspår.

– Förr i tiden var det Ericsson som helt dominerade den trådlösa sektorn i Göteborg, men de senaste 10-15 åren har vi sett en gryende entreprenöriell kultur och flera framgångsrika småföretag. Det har blivit en mycket mer diversifierad företagskultur, och det gynnar inte minst våra studenter från Chalmers som kan söka till många fler olika företag, säger Jan Grahn.

Här är några av företagen i mikrovågsklustret

Telekom: Här finns bland annat Ericsson, Bluetest, Qamcom och Icomera.

Rymdindustrin: Schweiziska Ruag som köpte Saab Space för tio år sedan och rymdinkubatorn i Trollhättan är viktiga delar av klustret.

Fordonsindustrin: Volvo Cars, Volvo Group, CEVT, Zenuity och Veoneer är några av fordonsföretagen som på ett eller annat sätt drar nytta av mikrovågskompetensen.

Medicinteknik: Astrazeneca och Medfield Diagnostics är två bolag i Göteborg som använder mikrovågsteknik.

Försvarsföretag: Saabs utveckling av radarprodukter sker till stor del i Göteborg.

Andra parter: Forskningsinstitutet Rise med anläggningar i både Borås och Göteborg.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt