Tuffa uppgiften: Bygga Nasas nya måndräkter

2022-06-08 06:00  

Efter 15 år av utvecklingsarbete och förseningar med att ta fram nya rymddräkter ger Nasa att använda sig av underleverantörer. Dräkterna ska användas vid nästa månlandning. 

Den ursprungliga planen var att sätta människan på månen 2024. Men på grund av svårigheter med att ta fram nya rymddräkter har uppskjutningsdatumet flyttats till 2025.

Nu har den amerikanska rymdbyrån valt att lägga ut arbetet med att ta fram dräkterna för att undvika fler förseningar.  Därmed följer Nasa en linje där privata företag får ansvar för utveckling av teknik för rymdfärder – sedan tidigare har bland annat Boeing och Spacex uppdrag.

Företagen Axiom Space och Collins Aerospace har blivit utvalda att leverera nästa generations rymddräkter som alltså bland annat ska användas i Artemisprogrammet – det första bemannade resan till månen sedan 1972.  

Kontraktet är värt 3,5 miljarder dollar

Nasa har arbetat med utvecklingen av de nya dräkterna i femton år. Tekniska utmaningar, bristande finansiering och konsekvenser av covid 19-pandemin har försenat arbetet – och nu väljer Nasa att lämna över utvecklingen till den privata sektorn. 

Collins Aerospace har tidigare erfarenhet av rymddräkter då de varit med och tagit fram Nasas nuvarande dräkt som kallas Extravehicular Mobility Unit (EMU). EMU väger runt 140 kilo och består av 14 lager för bland annat temperatur- och tryckkonttroll.

Axiom Space är ett nyare företag som arbetar med att ta fram privata rymdstationer. 

Artemisraketen med rymdfarkosten Orion vid Kennedy Space Center.  Foto: John Raoux / TT

De nya rymddräkterna ska förbättra möjligheterna till rymdpromenader, både kring den internationella rymdstationen ISS och på månen.

Dräkten ska skydda astronauter i temperaturer från cirka 120 grader i solen till 155 minusgrader i skuggan.

Utöver att skydda mot strålning ska de även kunna stå emot mikrometeoriter. I flera delar ska den nya dräkten ge astronauten bättre rörlighet. Läs mer om nyheter i dräkten här.

Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) är uppföljaren till EMU och ska användas ute i rymden, bland annat vid längre månpromenader. Den andra dräkten som tas fram ska vara anpassad för uppskjutning och återfärd. 

Kontraktet för att utveckla de nya dräkterna är värt 3,5 miljarder dollar. Det första steget blir att ta fram en fungerande dräkt och demonstrera denna vid ISS innan den kan användas vid nästa månlandning.

De två utvalda företagen har även själva investerat stora summor pengar i utvecklingen, vilket ger dem rätten till att använda dräkterna för andra projekt.  

Artemis tar första kvinnliga astronauten till månen

I den första delen av Artemisprogrammet, Artemis I, ska den nya rymdfarkosten Orion testas vid en obemannad flygtur runt månen. För tillfället genomförs tester av farkostens olika system inför potentiell uppskjutning under 2022. 

Nasa har tagit ut 18 astronauter till Artemisprogrammet, varav amerikansk-svenska Jessica Meir är en.

Läs mer: Jessica Meir ingår i månprogrammet

Under Artemis I-expeditionen ska rymdfarkosten Orion obemannad ta sig runt månen, en flygning som tar fyra till sex veckor. Foto: Nasa

Under Artemis II, programmets andra del, tar Orion med sig astronauter runt månen och under den sista delen, Artemis III, ska människan åter landa på himlakroppen. Artemis III har bland annat som mål att föra den första kvinnliga astronauten till månen.

Artemisprogrammet har som ytterligare mål att förbereda människan inför framtida rymduppdrag, som de första bemannade flygningarna till Mars. 

Dagens rymddräkt har 14 lager

Rymddräkten EMU består av 14 lager. Den har också ett system för livsuppehållande funktioner, en så kallad PLSS (Primary life support system) och en kontrollenhet.

Dräkten består av flera olika delar som finns i olika storlekar så att de kan matchas ihop för att passa den astronaut som ska använda dem. Hela dräkten väger cirka 140 kg.

Lager 1–3: Temperaturkontroll

Eftersom värme bara kan avledas genom strålning eller strömning i rymden används vätskekylda underdräkter för att kontrollera temperaturen hos astronauterna. Lagren är vanligtvis tillverkade av neopren, Gore-Tex eller Dacron.

Lager 4–5: Tryckkontroll

För att hålla innertrycket i dräkten stabilt finns ett innerlager av böjligt gummi (4) som kallas för blåsan. Lagret är större än det yttre lagret (5) och det överflödiga gummit samlas runt lederna. Lager 5 ska hindra lager 4 från att expandera okontrollerat.

Lager 6–14: Värmeskydd

Dessa lager har tre funktioner. De ska isolera och undvika värmeförlust, skärma av strålning och skydda mot mikrometeorider och rymdskräp som skulle kunna punktera dräkten. De består vanligen av neopren, Gore-Tex, Dacron och Mylar.

PLSS-enheten

En ryggsäck som består av syrebehållare, varningssystem, batteri, vattenkylningssystem, koldioxidabsorbator (ett slags filter), ventilationsfläkt och radiokommunikation.

Hjälm och säkerhetsraketer

Hjälmen skyddar mot ljus och värme och är utrustad med strålkastare och tv-kameror.

Bakom ryggsäcken kan man fästa en modul som kallas Safer. Den innehåller små raketer som astronauterna kan använda sig av i nödläge, till exempel om säkerhetslinorna går av.

Bill Burrau

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt