Trött på Chrome? Här är 4 webbläsare som värnar din integritet

2019-08-06 06:00  
Tor, Brave, Safari, Firefox och Chrome.

Googles webbläsare Chrome har en dominerande position på marknaden, men som användare får du vara beredd att betala med din integritet. Här är fyra alternativ som tar bättre hand om dig.

Google spårar dig var du än surfar, och webbläsaren Chrome har blivit ett viktigt verktyg för att få en detaljerad bild av vad just du har för vanor. Men det finns gott om alternativ för den som vill surfa lite mer anonymt.

Det har gått ett drygt decennium sedan Google Chrome och dess numera självklara fliksystem tog nätet med storm. Webbläsaren kändes då som en frisk fläkt mot redan då lastgamla Internet Explorer. Sedan dess har dominansen blivit närmast total. Chromes marknadsandel ligger på drygt 63 procent, enligt analysföretaget Statcounter.

Men i ljuset av de senaste årens dataskandaler och att allt fler uppmärksammat hur noggrant plattformsföretag som Google och Facebook kartlägger oss har just Chrome hamnat i skottgluggen.

”Googles webbläsare har blivit ett spionprogram”, skrev exempelvis krönikören Geoffrey A Fowler i Washington Post i våras.

Chrome utökar privat läge

Webbläsaren godkänner glatt de flesta försök från annonsörer att spåra dig på nätet, och tack vare inloggningsfunktionen så kan Google enkelt kombinera information om hur du surfar på mobilen, jobbdatorn och laptopen hemma till en gigantisk databas.

Läs mer: Allt du behöver veta om nya Chrome

Den som pillar i inställningarna kan så klart begränsa hur mycket data Chrome samlar in, och hur frikostigt webbläsaren låter andra spåra dig. Dessutom har Google gjort en del framsteg, som ett utökat privat läge där det blir svårare för sajter du besöker att identifiera dig.

Men flera av konkurrenterna har valt att gå en helt annan väg där integritet är standardläget – inte ett tillval gömt i någon meny. Här är fyra alternativ för en mer anonym närvaro på nätet.

1. Firefox

Mozillas webbläsare användes under sina glansdagar av uppemot var tredje användare som surfade på nätet. Sedan dess har populariteten dalat rejält, men den ideella organisationen bakom den har fortsatt att utveckla Firefox och till skillnad från konkurrenten har integritet blivit huvudfokus.

Som ett exempel har Firefox nyligen börjat blockera tredjepartskakor som standard, vilket gör det mycket svårare för annonsnätverk att hålla koll på dina vanor.

På mobilen finns också den avskalade webbläsaren Firefox Focus, som kanske inte har de allra häftigaste extrafunktionerna men levererar fullt ut på hastighet och integritet.

Sedan är Firefox inte minst det enklaste alternativet för den som vill lämna Chrome. Det är ytterst ovanligt att stöta på en sajt som inte fungerar korrekt i Firefox, och dessutom finns ett nästan lika gediget utbud av tilläggsprogram som till Chrome.

2. Safari

För Mac- och IOS-användare finns förstås ett ännu enklare alternativ. Apples egen webbläsare samlar inte in data om användarna i samma utsträckning som Chrome, och har flera funktioner för att hindra annonsnätverk och andra aktörer från att spåra dig på nätet.

3. Brave

Ett modigare alternativ är webbläsaren Brave, ett företag startat av Mozillas medgrundare Brendan Eich - som vi för övrigt också har att tacka för programmeringsspråket Javascript.

Brave har en dubbel ambition. De vill både värna användarnas integritet - och hjälpa nätets innehållsskapare. Det senare genom ett system där du kan tjäna ”krediter” genom att frivilligt konsumera exempelvis reklamfilmer för att få några kronor att dela ut till dina favoritsajter.

Webbläsaren bygger på samma bas som Chrome (Chromium-projektet) så gränssnittet kommer genast att kännas välbekant. Dessutom fungerar (de flesta) plugin och tillägg som finns till Chrome även i Brave.

4. Tor Browser

Ett lite mindre praktiskt men otroligt effektivt alternativ för att surfa anonymt är Tor Browser. Det är en webbläsare som använder sig av de så kallade Tor-nätverket som består av tusentals noder runt om i världen.

När du surfar via Tor Browser krypteras all information från din dator och skickas via ett antal noder i nätverket innan det når fram till sajten du besöker. Och vice versa. Resultatet blir att det är oerhört svårt att följa just dina surfvanor. Nackdelen är att laddningstiderna blir längre när trafiken skickas via Tor-nätverket, så det kanske inte är en praktisk lösning i alla sammanhang.

Förutom den logistiska biten är Tors webbläsare också väldigt noga med att blockera olika skript och övervakningssystem som sajter, plattformar och annonsnätverk använder för att hålla koll på dig.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt