Traxmate kartlägger sjukhus och lager – får order av asiatisk mobiljätte

2022-03-07 10:31  

Lundabaserade Traxmate utvecklar teknik för inomhuspositionering och har fått en order från en av världens största mobiloperatörer. Visonen: ”Om fem år kommer vår teknik att användas av miljontals enheter.”

Traxmates grundare Rikard Windh, Björn Lindquist och Mats Lindoff har sysslat med inomhuspositionering i snart 15 år.

Det har gjorts i bolaget Combain Mobile, som för sju år sedan var med på 33-listan.

– Men så upptäckte vi att kunderna alltmer började efterfråga mer än det tekniska API som Combain erbjuder. Därför började vi utveckla en plattform där man enkelt kan positionera prylar genom att kombinera många olika positioneringstekniker. Resultatet blev Traxmate, som är ett systerbolag till Combain, säger Rikard Windh till Ny Teknik.

Positionerar prylar som rör sig mellan inomhus och utomhus

Traxmates plattform använder den positionering som mobilmasternas basstationer ger, men även exempelvis gps, bluetooth och wifi.

– Vår plattform stödjer i dagsläget över 1 200 olika typer av enheter och en av våra huvudstrategier är att stödja sömlös övergång när användare och prylar rör sig mellan inomhus och utomhus, säger Rikard Windh.

Malmö kommun är en av de befintliga kunderna och Traxmate hjälper kommunen att ha koll på sina elcyklar. Bolaget spårar även containrar åt logistikföretag och samarbetar med det schweiziska halvledarföretaget U-blox kring en lösning som ska ge bluetooth ännu högre precision.

Tekniken kallas för ”angle of arrival” och mäter helt enkelt vinklarna varifrån radiosignalerna anländer.

– Det kommer att ge en väldigt hög upplösning och bra precision när det gäller positionering inomhus, säger Rikard Windh.

Kontrakt med en av världens största mobiloperatörer

Det största som har hänt bolaget hittills är kontraktet med den asiatiska mobiloperatören. Rikard Windh vill inte avslöja namnet på kunden, men säger att det handlar om en av världens största operatörer i ett av världens största länder.

– Det är en skön bekräftelse på att allt vårt hårda jobb i många år nu lönar sig. Att framöver kunna jobba med skarpa kundkrav från operatörens kunder gör det också lättare att kunna fortsätta utveckla vår plattform i rätt riktning, säger han.

Mobiloperatören i fråga kommer att sälja Traxmates teknik under eget namn, och redan nu vet Rikard Windh att den kommer att användas av kunder inom lager, logistik och sjukhus.

I förra veckan var Traxmate på Mobile World Congress i Barcelona och det var faktiskt just här som bolaget för tre år sedan kom i kontakt med den asiatiska mobiloperatören.

– Sedan har det varit långa avtalsförhandlingar innan vi till slut skrev under kontraktet. Underskriften gjordes redan förra året, men det är först nu som vi kan berätta om satsningen, säger Rikard Windh.

Hur ser er vision ut för framtiden?

– Om fem år kommer vår teknik att användas av miljontals enheter, inte bara i Asien. Förhoppningsvis kommer vår omsättning då att räknas i hundratals miljoner kronor, säger han.

 

Traxmate

I dag har Combain och Traxmate cirka 20 anställda.

Företaget har sitt säte i Ideons teknikpark i Lund.

Huvudägare är grundarna Rikard Windh, Björn Lindquist och Mats Lindoff, och bolagen har hittills inte tagit i något externt kapital utan lever framförallt på befintliga kundkontrakt.

Omsättningen de senaste åren har legat på drygt 10 miljoner kronor per år

Anders Frick

Mer om: MWC Lund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt