Tio frågor (och svar) om framtidens teknik från CES 2020

2020-01-10 12:52  

Kommer vi att äta mer fejkat kött? När blir en 8K-tv standard i våra hem? Accepterar vi artificiella lärare? Det är några av frågorna som Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson ställer sig efter sitt besök på årets upplaga av teknikmässan CES i Las Vegas.

Knappt 200 000 personer rörde sig under veckan på det stora mässgolvet på Las Vegas Convention Center. Den årliga konsumentelektronikmässan CES bjöd som vanligt på mängder med produktlanseringar, trendspaningar och diskussioner om vad vi har att vänta oss av framtidens teknikutveckling.

Klumpar man ihop de mest spännande produktlanseringarna med publikintresse och framtidspotential uppstår givetvis frågor.

Här är tio frågor som sammanfattar de största trenderna och ger dig ett kort och längre svar på varje fråga.

Foto: John Locher/AP/TT

1. Kommer Google att vinna röstkriget?

Kort svar: För tidigt att säga.

Långt svar: Amazon, Apple, Microsoft, Samsung och Google kämpar om att äga marknaden för röstassistenter. Det är en marknad i kraftig tillväxt. Allt fler pratar med en röstassistent i sina hem, i sin bil och i mobilen. Google var vid sidan om Samsung ett av de mest synliga företagen på CES. Sökjätten lockade många till att prata med sin röstassistent.

Samtidigt visade många partners, som exempelvis konkurrenten Samsung, hur de integrerat Googles assistent i sina tv-apparater. Röststyrning är än så länge i sin linda. Vi kommer att få se fler partnerskap och fler prylar som styrs med röst. Sannolikt står kampen om förstaplatsen mellan Google och Amazon.

Fejkkött håller på att bli riktigt stort. Foto: Per Danielson

2. Kommer fler äta fejkat fläsk- och nötkött?

Kort svar: Ja.

Långt svar: Till att börja med: hajpade Impossible Foods fejkade fläskkött är gott, smakrikt och väldigt likt vanligt fläskkött i smaken. Kön ringlade lång till företagets monter för provsmakning. Företaget lanserade redan för fyra år sedan the impossible burger och inom kort kan amerikaner äta impossible sausage på Burger Kings frukostsmörgåsar.

Impossible Foods mål är att senast 2035 eliminera allt kött som kommer från våra bönder. Liksom konkurrenten Beyond Meat riktar sig Impossible Foods till köttätare som ska konverteras till vegetarianer, eller åtminstone dra ner på köttkonsumtionen kraftigt. Båda aktörerna har egna vegetariska recept för att framställa sina köttliknande produkter.

Foto: TT

3. Slår 5g igenom på allvar 2020?

Kort svar: Ja, i alla fall i USA och Asien.

Långt svar: Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö och illustratör Jonas Askergren presenterade strax före jul en rejäl genomgång om vad 5g är och vad det kan användas till. Än så länge dröjer dock den svenska utrullningen, eftersom operatörerna väntar på tilldelning av viktiga radiospektrum.

På andra marknader, som här i USA, är reklamen fylld med 5g-budskap och allt fler tillverkare har 5g-telefoner ute på marknaden. Andra aktörer som pc- och biltillverkare visar stolt upp olika 5g-tillämpningar på CES. Att 5g är här kommer att bli ännu mer tydligt på den stora telekommässan MWC i Barcelona i slutet av februari.

Kan artificiella människor ersätta lärare i skolan? Foto: Per Danielson

4. Kan en artificiell människa kliva in som lärarvikarie?

Kort svar: Javisst, särskilt i Asien. Här i Sverige krävs det bra offentliga upphandlare.

Långt svar: 38-årige Pranev Mistry är ingen duvunge i techbranschen. Han har hunnit med att jobba med utvecklingen av Xbox hos Microsoft och Galaxy-serien hos Samsung innan han fick chansen att jobba på heltid med sin egen idé. Finansiellt uppbackad av Samsung har han grundat företaget Neon som utvecklare artificiella människor.

Vad det betyder blir tydligare när Mistry själv förklarar. Han berättar att Neon har utvecklat realistiska mänskliga avatarer med hjälp av ai-teknik. En vanlig människa kan interagera med avataren i realtid. Än så länge skapas avatarerna, eller varje neon som Mistry säger, utifrån en verklig person i en egenutvecklad maskininlärningsmodell.

Men målet är att neonernas utseende ska utvecklas med digital teknik från grunden. Vad kan då neonerna användas till? Företaget lyfter snabbt fram områden som i skolan som lärare, på alla ställen där mänsklig interaktion krävs för att förmedla information och som instruktörer av olika slag.

– Det finns egentligen inga gränser, säger en av Mistrys entusiastiska assistenter på mässgolvet.

Segways nya S-Pod låter användarna sitta i stället för att stå. Foto: Per Danielson

5. Vem ska köpa Segways S-Pod?

Kort svar: Hotell i Dubai.

Långt svar: En del kallar den för ägget, andra för en bekvämare scooter som kan användas för att transportera människor på exempelvis flygplatser, i köpcentrum eller stora hotell.

Segways nya transportmedel S-Pod är självbalanserande med en maxhastighet på 38 km/h. Här på CES är den strypt till 11 km/h. Det känns tillräckligt snabbt för en ovan passagerare.

Till skillnaden från en vanlig Segway styrs S-poddens rörelser med en liten spak, inte genom att luta kroppen framåt. Den kommersiella lanseringen sker under årets tredje kvartal. Den kinesiska ägaren Ninebot (som köpte Segway 2015) vill ännu inte avslöja prislappen.

6. Är laptops på väg att bli heta igen?

Kort svar: Tveksamt, leverantörerna gör allt för att det ska bli så, men den smarta telefonen är svår att slå.

Långt svar: Under det senaste årtiondet har smarta telefoner tagit över all den uppmärksamhet som en gång riktades mot bärbara datorer. Men här på CES går det att skönja starten på ett återtåg för den bärbara datorn.

Inbyggt 5g-stöd, senaste processtekniken och mer designtänk präglade många av de nya modellerna som visades upp. Men kinesiska Lenovo fick mest spontana applåder när de demonstrerade sin vikbara laptop Thinkpad X1 Fold. Den har en vikbar 13,3 tums stor skärm, 5g-stöd och ett avtagbart trådlöst tangentbord.

Trots allt nytt får leverantörerna kämpa för att få fart på försäljningen.

Magnus Nilsson, teknisk affärschef för ljud och bild på Samsung i Norden, visar upp nästa generations tv-teknik. Foto: Per Danielson

7. Samsungs lanserar vridbar ungdoms-tv – men vill ungdomarna ha den?

Kort svar: Sannolikt.

Långt svar: Tiktok-generationen tittar inte på teve som andra. Men de konsumerar rörligt innehåll mer än någon annan generation. De filmar och tittar på filmer med mobilen i vertikalt läge.

Samsung hoppas att den nya modellen Sero – som anpassar bilden efter tevens horisontella eller vertikala position på samma sätt som en mobiltelefon – ska attrahera en yngre generation tv-köpare.

Du kan synka din Samsung Galaxy med Sero och apparaten vrider sig automatisk till den position som matchar det du tittar på.

Under året kommer de första tv-apparaterna med 8K-upplösning att lanseras i Sverige. Foto: Per Danielson

8. Hur nära är 8K våra hem?

Kort svar: Inte alls nära.

Långt svar: Tv-tillverkarna är alltid i centrum på CES. År ut och år in lyckas de imponera besökarna med ännu skarpare bilder, tunnare skärmar, mer intelligens och inte minst ännu större skärmar. I år är det tydligt att vi kommer allt närmare en bred lansering av apparater med stöd för bildtekniken 8K. Koreanska LG och Samsung finns på plats och visar upp flera modeller som når marknaden i år.

– Jag blir alldeles uppspelt av att stå här och visa våra 8K-modeller för dig. Det är en otrolig utveckling och vi har en modell som vi kommer att lansera i vår, säger Magnus Nilsson, teknisk affärschef för tv och ljud i Norden på Samsung.

Han berättar att väldigt lite innehåll filmas i 8K i dag men att intresset från produktionsbolagen ökar hela tiden.

– Men det som är så bra är att processorn i våra 8K-apparater använder maskinlärning för att skala upp och justera filmer och serier som är filmade i 4K till 8K, säger Magnus Nilsson.

Han säger att det är för tidigt att prata om prislappen för första generationens 8k-apparater på den svenska marknaden. Samtidigt hoppas han att årets Black Friday kan bli startskottet för försäljning av 8k till de som vill vara först med det bästa.

Smarta glasögon är på tapeten igen, den här varianten kommer från kinesiska Nreal och kopplas till mobilen med en sladd. Foto: Per Danielson

9. Finns det en framtid för smarta glasögon?

Kort svar: Ja, framförallt inom specialområden.

Långt svar: Du kanske minns hajpen kring Google Glass för knappt tio år sedan. Smarta glasögon skulle revolutionera världen. Riktigt så blev det inte. Men försöken att smälta samman vår verkliga och digital värd tar inte slut.

Tvärtom. Det kommer ständigt nya försök att få liv i smarta glasögon. Kinesiska Nreal har utvecklat ett par smarta solglasliknande glasögon som kopplas till din smarta telefon med en kabel (!).

Inte så imponerande på avstånd men när man testar glasögonen kan man med ögonen och händernas hjälp använda och exempelvis styra spelappar och få en rätt bra AR-upplevelse. Glasögonen kostar 500 dollar och lanseras under våren.

Samsungs minirobot Ballie gjorde succé på mässan. Foto: Samsung
 

10. När blir vi beroende av robotar?

Kort svar: I privatlivet dröjer det längre än vad många hoppas.

Långt svar: Robotar i alla dess former visades upp på CES. Störst jubel mötte Samsung när företagets vd HS Kim visade upp robotbollen Ballie. Med inbyggd kamera och ai-funktionalitet kan Ballie hjälpa sin ägare i huset.

Exempelvis som personlig tränare eller berätta för robotdammsugaren att det behövs städas. Samsung vill inte svara mer ingående på tekniska frågor om Ballie utan den ska ses som en förhandsvisning om vad som kommer i framtiden.

Per Malm Danielson

Mer om: CES

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt