”Tiden hos Theranos är mitt livs trauma”

2019-03-31 06:00  

Blodprovnings-startupen Theranos gick från Silicon Valleys älskling till skandalbolag över en natt. En av de första anställda hos Theranos var Ana Arriola, i dag ai-expert på Microsoft.

Theranos, med den karismatiska Elizabeth Holmes som vd, kommer att gå till historien som ett av mest haussade startup-bolagen i USA genom tiderna.

Med hjälp av den egenutvecklade testmaskinen Edison ville bolaget revolutionera världsmarknaden för blodprover. Maskinen skulle vara kapabel till att genomföra hundratals olika analyser för allt från kolesterolhalter till cancer, utlovade Theranos. Allt som krävdes från patienterna var en enda droppe blod.

Men de grandiosa löftena om en revolutionerande teknik visade sig vara lögner, vilket avslöjades av Wall Street Journals grävande reporter John Carreyou.

Bit för bit föll Theranos ihop som ett korthus, något som beskrivs i den nya HBO-dokumentären ”The Inventor”. I dag riskerar Elizabeth Holmes och Theranos operative chef Ramesh Balwani långa fängelsestraff för bedrägeri.

Läs mer: Theranos: Skandalen som skakade Silicon Valley

En av dem som vet hur det var att jobba på Theranos – och sedan tvingats ljuga om detta i flera år – är Ana Arriola, i dag expert inom artificiell intelligens hos Microsoft. Ny Teknik träffade Ana Arriola i Stockholm i höstas när hon talade på framtidskonferensen Me Convention.

Den första av många stjärnrekryteringar

I mitten av nollnolltalet arbetade Ana Arriola med design hos Apple. Elizabeth Holmes hade länge haft Apple-grundaren Steve Jobs som idol. Ana Arriola, som bland annat har jobbat med designen av den första Iphone-modellen, blev den första av Holmes många stjärnrekryteringar från Apple.

Det som fick Ana Arrola att lämna Apple, och 15 000 aktieoptioner i företaget, var framför allt Elizabeth Holmes och hennes löfte att maskinen Edison, som Ana Arriola skulle få designa, kunde ”förändra världen”. Men så blev det aldrig.

– Min tid hos Theranos var väldigt traumatisk. Under tiden jag jobbade där var det riktiga patienter som for illa till följd av buggiga Theranos-maskiner. Men risken att bli stämda gjorde alla anställda väldigt rädda för att berätta vad de hade varit om med, ända tills boken (Bad Blood av Wall Street Journalen-reportern John Carreyou, reds anmärk.) kom ut 2018. Om du vill läsa vad som egentligen föregick på Theranos, läs Bad Blood. Jag finns med i kapitel tre och fyra i boken, säger Ana Arriola till Ny Teknik.

Blodprovstekniken funkade inte

Ana Arriola började hos Theranos i september 2007, och förstod snabbt att allt inte stod rätt till bolaget. Till att börja med fick Ana Arriola och hennes designteam inte tillgång till prototyperna av Edison. Men det mest graverande var själva blodprovstekniken inte fungerade – och att anställda som larmade om detta snabbt hotades till tystnad av Elizabeth Holmes förtrogna.

Efter bara fyra månader slutade Ana Arriola på Theranos, men hon kunde inte berätta om sina erfarenheter hos bolaget. Hon visste att bolaget hade stämt flera tidigare medarbetare. Först nästan ett decennium senare, när hon kom i kontakt med John Carreyou på Wall Street Journal, kunde hon tala öppet om vad som egentligen hade hänt bakom kulisserna hos Theranos.

– Tiden hos Theranos lärde mig en viktig sak, och det är att jag har insett vilka höga krav på etik jag har, och måste ha, när det gäller mina arbetsgivare. Det är något som i allra högsta grad påverkar mitt arbete med artificiell intelligens i dag. Jag har sett bullshit hos Theranos, och tänkte inte låta det hända igen.

Hur påverkade Theranos-tiden dig på ett personligt plan?

– Det har varit ett trauma som jag har burit med mig i tolv år. Tiden på Theranos förändrade mig på ett djup plan. Innan Bad Blood-boken kom ut var det få av mina nära vänner som ens trodde mig. Ett exempel på det var när Elizabeth Holmes talade på inkubatorn Y Combinators konferens för kvinnliga startup-grundare. En god vän till mig såg hennes tal, och sa: ”Wow, Elizabeth är helt fantastisk”. Nej, det är hon inte, var mitt svar – men vid den tidpunkten kunde jag inte gå in på detaljer, eftersom jag var rädd för att bli stämd. Efter att Carreyous Theranos-scoop publicerades, var det flera som bad mig om ursäkt. ”Anna, förlåt att vi tvivlade på dig”.

Ana känner sorg över Holmes fall

Som transkvinna tillhör Ana Arriola en underrepresenterad grupp i tech-branschen. Det gör att hon, till viss del, känner sorg över Elizabeth Holmes fall. Behovet av kvinnliga förebilder är enormt i Silicon Valley, precis som i resten av världen. Det utnyttjade Elizabeth Holmes för att odla bilden av sig själva som en "self-made” tech-miljardär – som dessutom var kvinna.

– Historien om Elizabeth Holmes är tragisk på många sätt. En sak som jag sörjer är att det inte finns så många kvinnliga förebilder bland tech-entreprenörer som har blivit lika kända som Elisabeth Holmes, vilket hon fortfarande är för den delen. Jag önskar att det fanns någon kvinna som kunde ta hennes plats. Mitt hopp står till framtida kvinnliga tech-stjärnor, säger Ana Arriola.

Ana Arriola

Gör: Design director för artificiell intelligens och research på Microsoft och söktjänsten Bing.

Ålder: 45 år.

Bor: Seattle, USA.

Bakgrund: Har bland annat arbetat hos Adobe Systems, Apple, Facebook, Sony, Samsung samt drivit flera egna bolag.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt