Svenska kraftnät, som ansvarar för det svenska elsystemet, var förvarnat om att den nya likströmskabeln Nordlink skulle testas i torsdags. Planen var att 95 MW skulle överföras.
Men i stället inträffade ett fel som ledde till att 1 400 MW oväntat fördes över från Tyskland till Norge.
Händelsen varade i mindre än en minut, berättar Svenska kraftnäts norska motsvarighet Statnett i ett pressmeddelande. Men den fick ändå flera följdverkningar.
Sju svenska gasturbiner drog igång
Först steg frekvensen i det nordiska elsystemet med 0,5 Hz på grund av effekttillförseln. När sedan överföringen i Nordlink stoppades manuellt sjönk frekvensen hastigt ungefär lika mycket. Totalt varierade frekvensen från 50,5 till 49,5 Hz.
– Sammanlagt handlade det om 967 millihertz i frekvensvariation. Jag kan inte komma på någon så stor variation under så kort tid som har inträffat tidigare, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.
De två elförbindelserna Swepol, som går mellan Sverige och Polen, och Konti-Scan, mellan Sverige och Danmark, justerade sin elöverföring automatiskt under händelsen. Sju gasturbiner i Sverige drogs igång för att tillföra effekt i systemet och kompensera för frekvensfallet.
– Likströmslänkarna reagerade som de ska göra och gasturbinerna gick igång automatiskt. Sedan kunde vi stänga av dem ganska snabbt, de var igång tio eller elva minuter, berättar Pontus de Maré.
”Det var en dramatisk händelse”
Även i Norge och Finland fick felet i Nordlink konsekvenser. Equinors raffinaderi på Melkøya gick över till ö-drift och ett finskt kraftverk avbröt sin produktion för en stund.
Felet tros ha funnits i programvaran för den lokala driften av elförbindelsen. Enligt Pontus de Maré uppstod felet på den tyska sidan. Nu pågår utredningar för att ta reda på den exakta orsaken.
– Det var en dramatisk händelse i och med att effektöverföringen var större än det dimensionerande felfallet. Men våra skyddssystem har fungerat precis som tänkt, säger Pontus de Maré.
”Det dimensionerande felfallet” är ett lagkrav på Svenska kraftnät som innebär att den största elproduktionsanläggningen ska kunna falla ifrån. Inom 15 minuter ska frekvensen ändå vara återställd.
”Det här är ett gott betyg”
Normalt sett är det Oskarshamn 3, med en maxeffekt på 1 450 MW, som är den största elproducenten och därmed det dimensionerande felfallet. Men i torsdags, när felet på Nordlink inträffade, var Oskarshamn i revision och Forsmark 2 störst med 1 100 MW i maxeffekt.
Den felaktiga norska importen om 1 400 MW i Nordlink var alltså större.
– Det var positivt att alla anslutna objekt fortsatte att vara det under störningen. Annars hade det kunnat bli ännu värre. Det finns krav på att man måste klara olika störningar för att få ansluta sig till stamnätet, så det här är ett gott betyg, säger Pontus de Maré.
”Nordlink är en superstor kabel”
Samtidigt tycker han att det är allvarligt att felet kunde uppstå.
– Lärdomen man kan dra är att man måste vara oerhört noggrann vid sådana här tester. Särskilt när det gäller så stora effektmängder. Nordlink om 1 400 MW är en superstor kabel, säger Pontus de Maré.
Testerna på Nordlink kommer att fortgå till december i år. Ordinarie drift ska börja nästa år.
Nordlink
Nordlink får en överföringskapacitet om 1 400 MW och går mellan Tonstad i Norge och Wilster i Tyskland. Den är över 500 kilometer lång med en spänning om 525 kilovolt.
Bygget kostar mellan 1,5 och 2 miljarder euro, vilket motsvarar upp emot 20 miljarder svenska kronor.
Elförbindelsen ägs av norska Statnett samt dess tyska motsvarighet Tennet och banken KFW.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.