Test: Xiaomi Mi 11 Ultra – ”Nej, nej, nej. Nej, nej”

2021-05-30 08:00  

Det sitter inte en kameramodul på den här telefonen. Det sitter en telefon på kameramodulen. Om smartphones kunde få cancer skulle bölden på Xiaomi Mi 11 Ultra vara en ovanligt elakartad tumör, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö. 

En tumör som, utöver de stora sensorerna, dessutom har en egen liten skärm. Den är symtomatisk för hur en uppstickare som Xiaomi, i sin iver att göra en premiumtelefon i klass med Iphone 12 Pro Max eller Samsung Galaxy S21 Ultra, hemfallit åt överdesign. 

Dubbelklicka på den bakre miniskärmen och man kan se vad klockan är, datum, batteriprocent eller aviseringar. Antalet personer som efterfrågat den möjligheten? Noll.

Riktigt så poänglös är den dock inte. Om man lyckas klura ut hur – Xiaomi har gömt funktionen i sin labyrint till gränssnitt – så går det använda skärmen som en sökare och ta selfiebilder med huvudkameran. Det blir onekligen selfies med högre kvalitet, men å andra sidan finns då inget porträttläge, vilket förtar en del av poängen. Utan bokeh kan man ju inte få livet att framstå som vackrare än det är.

Det går att ta selfies med hjälp av den bakre skärmen. Foto: Peter Ottsjö

Eftersom Mi 11 Ultra på många sätt är identisk med Mi 11 – som jag hade mycket positivt att säga om nyligen – ska jag inte upprepa allt här. Men Ultra har alltså en helt annan kamerauppsättning.

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Huvudkameran har, jämfört med Mi 11, bytt många pixlar mot en större sensor och fångar för det mesta verkligheten påfallande bra, i såväl ljus som mörker.  

Det märkliga men roliga telemakroobjektivet på Mi 11 är ersatt av ett periskopobjektiv med 5x optisk zoom och 10x hybridzoom. Ofta är det så bra att jag nästan inte kan se någon skillnad i kvalitet jämfört med huvudkameran. Det går även att på digital väg zooma in till extrema 120x, men lycka till med att fånga något vettigt med den uppförstoringen.

Nej, det ser inte klokt ut. Foto: Peter Ottsjö

Allt sammantaget är det en mycket mer användbar kamera för de flesta situationer. Men blir resultaten så bra att det kan väga upp för kameramodulens groteska storlek? Verkligen inte. Jag kan ta lika bra bilder med en Samsung Galaxy Ultra S21, vars objektiv försetts med en mycket elegantare design.

Läs mer: Test: Xiaomi Mi 11 – ”Om Mi 11 kostat några tusenlappar till hade ingen protesterat”

Jämfört med Mi 11 har Ultra dessutom inte något prismässigt trumfkort att ta till. Ultra kostar omkring 13 000 kronor. Visst, du får en IP68-klassning och en vansinnigt snabb 67-wattsladdare på köpet, men på sådana prisnivåer är det lämpligare att kika på en Samsung- eller Apple-telefon.

Bild tagen med Mi 11 Ultra. Foto: Peter Ottsjö

Bild tagen med vidvinkelobjektivet på Mi 11 Ultra. Foto: Peter Ottsjö

Bild tagen med Mi 11 Ultra.

Bild tagen med Mi 11 Ultra. Foto: Peter Ottsjö

Detaljer bevaras med 5x optisk zoom. Foto: Peter Ottsjö

Bra kvalitet med 5x optisk zoom. Foto: Peter Ottsjö

Bild tagen i skymningsljus. Foto: Peter Ottsjö

Bild tagen i mörker. Foto: Peter Ottsjö

Selfie tagen med huvudkameran. Foto: Peter Ottsjö

Inte alltid helt naturlig färgåtergivning. Foto: Peter Ottsjö

Fakta: Xiaomi Mi 11 Ultra i siffror 

Screen-Shot.png 

Mått: 164,3 mm x 74,6 x 8,38 mm. 

Vikt: 234 gram.  

Skärm: 6,8 tums amoled, 1440x3200 pixlar, 515 ppi, Hdr10+, Gorilla Glass Victus.  

Kamera: 50 MP, f/2.0 (standard), 48 MP, f/4.1, 5x optisk zoom (tele), 48 MP, f/2.2, 128˚ (vidvinkel). 20 MP, f/2.2 (selfie). 

Video: 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240/960/1920fps, HDR10+. 

Processor: Snapdragon 888.  

Lagring och minne: 256GB/12GB ram  

Batteri: 5000 mAh.   

Kapslingsklassning: IP68.    

Pris: Omkring 13 000 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Xiaomi Smartphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt