Test: Xiaomi Mi 11 – ”Om Mi 11 kostat några tusenlappar till hade ingen protesterat”

2021-03-30 15:06  

Xiaomis Mi 11 är en av årets mest prisvärda telefoner. Så vad är haken? Ja, det är nästan svårt att hitta någon, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det är som en modern variant av Pepsi-utmaningen. Ni vet den där folk i blindtest fick gissa på vilken sorts cola de smakade på.

På mitt bord ligger tre smarttelefoner. Två av dem tillhör Samsung Galaxy S21-familjen. En av dem är Xiaomis Mi 11.

Mi 11 har en skärm som är en aning mer krökt på sidorna, en oval högtalare som är formad som ett löv och en knapphålsutskärning överst till vänster snarare än i mitten.

Skillnaderna är små och subtila. Om jag inte på förhand vetat vilka modeller som hör till vilken tillverkare är risken överhängande att jag hade blandat ihop dem (min Mi-enhet kom dessutom i den diskreta ”midnattsgrå” varianten, till skillnad från den mer typiskt Xiaomi-iögonfallande ”horisontblå”).

Knapphålsutskärning. Foto: Peter Ottsjö

Det är förmodligen meningen. En kinesisk paradgren är att identifiera det bästa eller mest eftertraktade som finns på marknaden, bygga något som nästan är identiskt med denna förlaga, och sälja den till ett lägre pris.

Läs mer: Test: Galaxy S21 Ultra – kamera som räcker hela vägen till månen

En Samsung Galaxy S21 börjar på omkring 9 000 kronor. Xiaomis Mi 11? Omkring 8 000 kronor. Och om du inte av det ena eller andra skälet har starka lojalitetsband till Samsung så kan det bli svårt att hitta argument för att inte välja Xiaomi.

Absurd skillnad i pris

Skillnaden i pris blir nästan absurd när man tittar på specifikationerna.

Mi 11 har glas både på fram- och baksida, S21 har en baksida tillverkad i plast.

Mi 11 har en 6,8-tumsskärm med 1440 x 3200 pixlar, en pixeldensitet på 515 ppi, en ljusstyrka på 1500 nits (den fungerar finfint i starkt solsken) och ett screen-to-body-förhållande på 91,4 procent. Motsvarande siffror för S21 är 6,2 tum, 1080 x 2400 pixlar, 421 ppi, 1300 nits och screen-to-body på 87,2 procent.

Mi 11 har den 108 megapixel-sensor som i Samsungs S21-familj är förbehållen den största och dyraste modellen, S21 Ultra.

Mi 11 har ett 4600 mAh-batteri medan Galaxy S21 stannar på 4000 mAh.

Foto: Peter Ottsjö

Båda är byggda med 5-nanometerskretsar (en kvick och snärtig Snapdragon 888 i Xiaomis fall), har 120 hertz-skärmuppdatering och kan spela in video i 8k.

Läs mer: Test: Oneplus 9 Pro – ”Oneplus hade ett problem och 9 Pro är lösningen”

På många sätt har Mi 11 fler likheter med Galaxy S21 Ultra än S21 trots att det skiljer över 4 000 kronor i pris mellan modellerna.

Skärmen, till exempel, är mer eller mindre identisk med den till S21 Ultra. Med tanke på att S21 Ultra-skärmen är bland det bästa som finns på marknaden just nu är det ingen liten bedrift. Webbsidor återges med snabb respons och sylvass skärpa, ens bilder får en lyster och livfullhet och streamat material trivs alldeles utmärkt. Lagda bredvid varandra tycker jag dock Samsungs S21-familj har något bättre kontrast vid uppspelning av innehåll på Netflix.

Ljud från Harman/Kardon. Som många moderna smarttelefoner låter Mi 11 rätt så bra. Foto: Peter Ottsjö

Det vore naturligtvis befängt om Xiaomi inte tvingats till några eftergifter med vad som i allt väsentligt är en premiumtelefon till riktigt lågt pris. Företaget envisas exempelvis med att inte ip-klassa sina modeller. Är du ute efter någon slags garanti när det gäller skydd mot damm och vätska kommer du inte att hitta den här.

Mi 11 har ett maffigt bredbildsformat bland alla inställningar. Foto: Peter Ottsjö

En annan sak du inte kommer att hitta: en riktigt vass uppsättning kameror. Jo, 108-megapixelsensorn har fortfarande en viss dragningskraft och övriga objektiv gör ett mer än godkänt jobb med att fånga vardagen.

Dessvärre saknas ett ordentligt teleobjektiv. Efter att ha blivit bortskämd med bra optisk zoom på många av rivalernas modeller under det senaste året är Xiaomis digitala lösning en besvikelse. Ett makroobjektiv för extrema närbilder är visserligen kul att använda då och då, men ett optiskt teleobjektiv hade varit betydligt mer praktiskt.

Närbild med makroobjektivet. Foto: Peter Ottsjö

När man öppnar kamerans sökare är programvaran knökfull av olika alternativ. Bildformat, ai-förbättring, filter, hdr, professionellt läge och – ett exempel på när det gått för långt – något som kallas ”supermåne” (jag vet inte vad som avses, men några superbilder på månen blir det aldrig).

Bilder tagna efter solnedgången är inte fantastiska. Foto: Peter Ottsjö

Xiaomi är naturligtvis inte ensamma om denna valmöjligheternas oändlighet, men med Mi 11 känns allt rörigare än någonsin. 108-megapixelläget, liksom makroobjektivets ”super makro”-förmåga, har trasslat in sig i menydjungeln och kräver onödigt många knapptryck för att aktivera.

Kameramodulen på telefonens baksida är gjord i en lekfull design och fullt acceptabel. Men den kan inte mäta sig med den eleganta lösning som Samsung har skapat åt sin S21-familj. Om nu modulerna måste skjuta ut så är Samsungs design den enda jag faktiskt tycker om.

Okej batteritid

Mi 11 körs med Android 11 som fundament och har sedan klätts i Xiaomis eget Miui 12-skal. Det är snyggt och valmöjligheterna till att skräddarsy sin egen look är stora, men precis som med kameran kan det vara rörigt att hitta det man letar efter.

Batteritiden är okej. Xiaomi har stoppat in en 4600 mAh-pjäs. Det är kanske i minsta laget för en modell av den här kalibern, men i gengäld väger Mi 11 bara 196 gram. Med andra ord är den mycket lättare än det man brukar behöva släpa runt med när skärmen mäter 6,8 tum. Batteriet klarar sig oftast ett dygn, men alldeles oavsett går det snabbt att ladda med en 55W-sladd eller 50W trådlöst.

Enligt vissa estimat har Xiaomi under årets första månader seglat upp som världens tredje största tillverkare av smarttelefoner, men hur man än vänder och vrider på det är Samsung fortfarande överlägset störst. Åtminstone när det gäller försäljning. Fortsätter Xiaomi i den här stilen lär företaget dock locka över en hel del kunder som tidigare varit trogna Samsung Galaxy.

Xiaomi Mi 11 i siffror

IMG_9364.JPG 

Mått: 164,3 x 74,6 x 8,1 mm. 

Vikt: 196 gram. 

Skärm: 6,8 tums amoled, 1440x3200 pixlar, 515 ppi, Hdr10+, 1500 nits, Gorilla Glass Victus. 

Kamera: Huvudkamera, 108 MP, f/1.9. Vidvinkel,13 MP, f/2.4, 123 grader. Telemakro, 5 MP, f/2.4. Selfiekamera, 20 MP, f/2.2. 

Video: 8K@24/30fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps; Hdr10+. 

Processor: Snapdragon 888. 

Minne och lagring: 128GB/8GB ram, 256GB/8GB ram, 256GB/12GB ram 

Batteri: 4600 mAh.  

Kapslingsklassning: Nej.   

Pris: Från 8000 kronor.

Peter Ottsjö

Mer om: Xiaomi Smartphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt