Test: Xiaomi Mi 10 Pro – ”Ett flaggskepp som alla andra”

2020-07-07 06:00  

Med Mi 10 Pro kan Xiaomi nu mäta sig med Samsung, Huawei och Oneplus. Men når inte riktigt hela vägen, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag försöker hitta skillnaderna. Samsung S20 Ultra, Oneplus 8 Pro, Huawei P40 Pro och Xiaomi Mi 10 Pro. Det är svårt. Till och med svårare än för tre år sedan när jag gnällde över att alla smarttelefoner är likadana nuförtiden.

Om jag lagt en Oneplus 8 Pro bredvid en Mi 10 Pro, med skärmarna uppåt, kan jag svära på att du inte kunnat skilja modellerna åt. Det är glas, aluminium och välvda kanter som halkar ur handen.

På ett sätt sticker årets lanseringar ut. Både Oneplus och Xiaomi anser, med rätta ska tilläggas, att de har vad som krävs för att flaggskeppstävla med de allra största.

Mi 10 Pro. Foto: Peter Ottsjö

Oneplus 8 Pro är min favorit än så länge, även om det är svårt att komma runt den mäktiga premiumkänsla som Samsungs S20 Ultra utstrålar. Huawei P40 Pro hade förmodligen varit förstavalet för många av oss, om det inte vore för ni-vet-vad.

Läs mer: Test: Huawei P40 Pro Plus – ”Årets hittills bästa kameramobil”

Och Mi 10 Pro? Ja, skulle jag tvingas rangordna hade den förmodligen kommit på fjärdeplats. Inte för att den inte håller måttet, utan för att den på några få punkter inte lever upp till de krav som måste ställas på en smarttelefon som kostar över 10000 kronor. Den saknar till exempel ip-klassning och därmed ett garanterat skydd mot damm och vätska.

6,67-tumsskärmen är ytterligare ett argument för att välja någon av konkurrenterna. Den återger full-HD (1080 x 2340 pixlar), uppdaterar i 90 hertz och är en fröjd för både film- och spelkonsumtion. Men den kan helt enkelt inte matcha den otroliga färgåtergivningen och 120 hertsuppdateringen i exempelvis en Oneplus 8 Pro.

Mi 10 Pro. Foto: Peter Ottsjö

Prestandamässigt är den annars en riktig koloss. Jämfört med de Xiaomi-modeller jag testat det senaste året så är den här packad med högpresterande komponenter: Qualcomms Snapdragon 865-systemkrets, parat med 5g-modemet X55, 8/12 GB LPDDR5-minne och den där uppsättningen kameror - inklusive objektivet på 108 megapixel - som Xiaomi fått så mycket beröm för.

Batteriet på 4500 mAh är inte lika monstruöst som det som satt i Mi Note 10-modellerna, men det klarar sig gott och väl ett dygn eller mer vid normal användning. Det laddas dessutom snabbt, trådbundet (50W) eller trådlöst (30W). När jag testade med 50W-laddaren gick den från 20 till 92 procents laddning på 50 minuter.

Läs mer: Test: Sennheiser Momentum True Wireless 2 – ”Jättebra ljud, men är de värda pengarna?”

Med fler komponenter att ta hänsyn till - X55-modemet exempelvis - har Xiaomi förmodligen tvingats använda ett mindre batteri för att kunna bibehålla storlek och vikt på Mi 10 Pro. Precis som Mi Note 10 väger den 208 gram och precis där går gränsen för vad jag kan acceptera (S20 Ultra, med sina skräckinjagande 222 gram, känns som en tegelsten i handen).

Om kameran har jag redan sagt en hel del, eftersom likadana objektiv redan sitter i Mi Note 10 och Mi Note 10 Pro. Den är fortfarande lika bra för arrangerade bilder, men fortfarande inte helt pålitlig vid motiv i rörelse. Xiaomi har av någon anledning till Mi 10 Pro valt bort makroobjektivet. Det går att leva med, även om jag personligen gillade ultranärbilderna man fick med Mi Note 10-modellerna.

Den kan spela in video i 8k, men det är och förblir något som mest slukar lagringsutrymme. 8k-upplösning är i de flesta fall fler pixlar än vad våra ögon behöver.

En högtalare på ena kortsidan. Den andra är placerad på andra kortsidan. Foto: Peter Ottsjö

På några punkter är Xiaomis flaggskepp vassare än konkurrenterna. Den under skärmen placerade fingeravtrycksläsaren är nog den snabbaste och smidigaste jag fått äran att sätta min tumme på. De symmetriskt placerade högtalarna ger ett ljud som nästan kan mäta sig med Ipad Pro. Återgiviningen är inte fantastiskt men den är maffig. Du kan spela riktigt, riktigt högt med en Mi 10 Pro. S20 Ultra låter som en viskning i jämförelse.

När det gäller programvaran så har Xiaomi till sist kommit på att det existerar något som heter Android 10, som här körs under Xiaomis eget Miui 11-skal. Utöver att Xiaomi levererar sina telefoner med en hel massa appar jag aldrig har för avsikt att använda så har Miui 11 (Mi 10 Pro har inte fått version 12 av Miui riktigt än) det mesta man kan förvänta sig av ett operativsystem 2020. Utom applådor, för det krävs att användaren hämtar hem en alternativ hemskärmsapp.

Mi 10 Pro har det mesta man kan begära av ett flaggskepp under första halvan av 2020. Men, för att knyta an till inledningen, så skulle jag ändå vilja slå ett slag för Xiaomis Mi Note 10 som kom förra hösten. För halva priset får du en telefon som ingalunda är hälften så bra som modellen i det här testet. Tvärtom kan det nästan vara svårt att hitta skillnaderna om man inte letar efter dem. Faktum är att du får ett större batteri och en närbildskamera med den äldre telefonen.

Alla smarttelefoner idag är likadana? Riktigt så är det inte förstås. Särskilt inte om man tittar på priserna.

Det här är Mi 10 Pro

Mått: 162.5 x 74.8 x 9 mm

Vikt: 208 gram.

Skärm: 6,67 tums-amoled. 1080 x 2340 pixlar. 386 ppi. 19:5:9-bildförhållande.

Kamera: Huvudkamera, 108 MP, f/1.7. Telefotokamera, 12 MP, f/2.0. Telefotokamera : 8 MP, f/2.0. Ultravidvinkelkamera: 20 MP, f/2.2.

Selfiekamera: 20 MP, f/2.0.

Operativsystem: Miui 11 baserat på Android 10.

Processor: Qualcomm Snapdragon 865.

5g-chip: X55.

Grafikprocessor: Adreno 650.

Minne: 8/12 GB.

Lagring: 256 GB/512 GB.

Batteri: 4500 mAh.

Pris: 11000 kronor.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt