Test: Withings Sleep Analyzer – ”Inte sömnmattan det är fel på, det är mig”

2021-11-04 06:00  

Sömnmattan är kliniskt godkänd för att mäta sömnapné men ger bra insikter även för den som bara vill lära känna sin sömn lite bättre, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Det är inget fel på Withings Sleep Analyzer. Den tycks för det mesta hålla koll på min sömn på ett någorlunda korrekt sätt. Den är något så ovanligt som kliniskt godkänd i EU för att mäta sömnapné, och Withings hälsoapp tillhör de bästa på marknaden.

Det är bara det att vi inte alltid delar säng, jag och den lilla sömnmattan, som placeras under madrassen. Att packa ner ytterligare en pryl på resan känns inte aktuellt. När vi har gäster som stannar över brukar jag dra det korta strået och sova på soffan. Och förresten så brukar vår hund sussa bredvid mig i den Sleep Analyzer-utrustade sängen, vilket ibland kan få mig att undra vems sömn det egentligen är som mäts.

För mina ombytliga behov är sömnmattan alltså inte helt praktisk.

Ett annat bekymmer är att folk hemma som inte vet bättre har en ovana att dra ur sladden, som löper från mattan under madrassen till vägguttaget, för att kunna ladda sina mobiler. Det kan gå dagar utan att jag upptäcker vad de ställt till med.

Vi kan förstås ponera att förutsättningarna natt ut och natt in vore perfekta. Ja, då finns det inte mycket att gnälla på, vilket är en ganska stor bedrift för en icke-hudnära pryl som ska mäta sömn. Den är tunn och känns över huvud taget inte genom madrassen.

Lider ”tyvärr” inte av sömnapné

Under tyget på Sleep Analyzer sitter pneumatiska sensorer som mäter andningsfrekvens, puls med hjälp av en teknik som kallas ballistokardiografi och ljudsensorer som fångar upp mitt (eller min hunds) snarkande. 

Oturligt nog för det här testet (men turligt nog för mig) lider jag inte av sömnapné så jag kan inte riktigt bedöma funktionen, annat än att säga att mattan delar min uppfattning om det hela. Jag ska dock inte skoja bort det här: en kliniskt validerad konsumentpryl för det här ändamålet kan naturligtvis vara ovärderligt för en hel del användare.

I Withings app (som ansluts till mattan via wifi) får man en överblick av hur länge man sovit, vakenperioder, sömnstadier och effektivitet (hur lång tid det tar att somna). Allt detta utgör underlag till en sömnpoäng som antingen färgkodas i grönt, orange eller rött.

Bland alla hälsoappar där ute tillhör Withings en av mina favoriter. Den är snygg och överskådlig och enkel att navigera i. Allra bäst är den dock om man använder fler Withings-prylar, som exempelvis någon av deras vågar, eller blodtrycksmätare.

Jag gillar Withings Sleep Analyzer. Den är bra, enkel att använda och har en fantastisk funktion som mycket annan sömnteknik inte kan erbjuda. Kort sagt: det är inte sömnmattan det är fel på, det är mig.

Withings Sleep Analyzer

Storlek: 637 mm (längd), 190 mm (bredd), 5 mm (tjocklek).

Vikt: 350 gram.

Sensorer: Pneumatisk sensor, ljudsensor.

Anslutningar: Bluetooth, wifi.

Pris: Omkring 1 300 kronor.

Mer teknik att ta med i sängen

IMG_9990.JPG 

Oura-ring

Oura är en hudnära pryl man bär på fingret. På insidan av ringen sitter ett pletysmografiskt sensorsystem bestående av två infraröda belysare riktade mot vardera sida av fingret. Det ger enligt Oura en opportun möjlighet att alltid fånga upp den tydligaste signalen för att bestämma blodvolymen i fingrets artärer.

Utöver pletysmografisystemet har Oura något för konsumentteknik så ovanligt som en NTC-graderad temperaturmätare som hämtar data direkt från huden.

I ringens titanmaterial är en accelerometer ingjuten. Utifrån detta kan Oura bland annat mäta vilopuls, hjärtfrekvensvariabilitet (hrv), andningsfrekvens, kroppstemperaturavvikelser sömneffektivitet (hur snabbt man somnar), djupsömn, rem-sömn, vakenperioder under natten, antal steg och med vilken intensitet man motionerar.

Pris: Från omkring 3 200 kronor.

Ringen säger åt mig: “Prioritera återhämtning”  

ooler chilipad.PNG 

Ooler Sleep System med Chilipad

Optimal kroppstemperatur när man sover kan vara svår att uppnå, men hajpade företaget Chilisleeps teknik sägs förbättra oddsen.

Systemet består av en madrass med små silikonfyllda tuber som via en kontrollenhet intill sängen fylls med vatten. På så sätt kan madrassen tempereras från allt mellan 13 till 46 grader. Med en tillhörande app får användaren hjälp att göra upp ett nattens temperaturschema.

Pris: från omkring 7000 kronor.

truedark_glasses.png 

Truedark-glasögon

Blått kortvågsljus från alla våra skärmar kan rubba utsöndringen av sömnhormonet melatonin. Och eftersom du inte kommer att kunna sluta scrolla sent på kvällen så är det näst bästa alternativet ett par glasögon som blockerar blått ljus. Ett intressant alternativ är Truedark, ett företag grundat av långlevnadsgurun Dave Asprey.

Pris: från omkring 900 kronor.

samsung-galaxy-watch-3.png 

Smarta klockor

Om du kan stå ut med att bära en klocka runt handleden, sämre data och ständig batteriångest så kan ändå enheter från Samsung, Huawei, Apple och Fitbit ge dig en någorlunda koll på hur det är med sömnen.

Läs mer i Ny Tekniks stora genomgång av smarta klockor och hälsodata

Peter Ottsjö

Mer om: Sömn Sömnanalys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt