Test: Tobii Pro Glasses 3 – ”Jag har skrämmande sällan blicken på vägen”

2022-04-28 06:00  

Vad kan man lära sig av att se hur ens blick rör sig? Ny Tekniks reporter Simon Campanello har som första svenska journalist fått testa Tobiis ögonspårningsglasögon under längre tid.

Den röda cirkeln som markerar var jag riktar blicken befinner sig skrämmande sällan på vägbanan framför mig.  

Jag har precis kommit hem och sitter och kollar inspelningen från bilresan på en surfplatta. Det känns lite läskigt att se på i efterhand.  

Inte för att det på något sätt ser ut att vara nära en olycka, men jag blir varse hur mycket blicken vandrar. Från backspegel till instrumentpanel till navigationsappen till skyltar, och, som sagt, förvånansvärt sällan riktad rakt fram.  

Under några veckor har jag fått låna ett par Tobii Pro Glasses 3, den senaste portabla lösningen för ögonspårning från det svenska bolaget. Den är främst tänkt för företag och forskare, men Ny Teknik har som första svenska tidning fått tillfälle att göra ett längre test av tekniken.  

På utsidan ser de ut som ett par nätta skyddsglasögon, ungefär. Förutom att de har en sladd och att det finns små elektroniska komponenter infästa i glaset. 

Pro Glasses 3 har ett antal små belysare och kameror gjutna direkt i glaset. Foto: Tobii

Läs mer: Nu gör svenska Tobii eyetracking – åt Apple 

”Känner mig som en spion”

Tobiis ögonspårningsteknik bygger på ett svagt infrarött ljus som belyser hornhinnan och pupillen. Det genererar ett reflexmönster, som fångas upp av kameror i glasögonen. Med hjälp av reflexmönstret kan Tobiis algoritmer räkna ut var du tittar. 

I dagsläget är precisionen ungefär stor som en lillfingernagel på armlängds avstånd. 

Det är faktiskt tillräckligt precist för att se hur jag navigerar en hemsida, eller hur jag arbetar i våra redaktionella system (även om Tobii egentligen har en separat lösning för ögonspårning på skärmar). 

Det första som händer när jag tar på glasögonen är att jag blir väldigt självmedveten. Dels ser de lite knasiga ut, den tjocka sladden som går från ena glasögonskalmen ner till lagringsenheten får mig att känna mig som en spion i en gammal film (när jag går runt och handlar med glasögonen på är jag hela tiden beredd på att personalen ska komma framoch fråga vad jag håller på med).  

Dels är jag plågsamt medveten om att allt jag tittar på spelas in. Jag kan aldrig påstå att jag i normala fall går runt och tänker på var jag riktar blicken. Under första sessionen med glasögonen är det allt jag kan fokusera på. 

Ett beteende som tydligen inte är helt unikt.  

– Vi ser ofta att folk tänker på det i början, men sen glömmer bort dem när en uppgift börjar utföras. Produkten är designad för att folk ska kunna bete sig så naturligt som möjligt för att få objektiv data, säger Tobiis produktchef Mattias Berglund när vi går igenom funktionerna på glasögonen.

De röda linjerna visar hur blicken har rörts sig längs butikshyllan. Den röda pricken visar vad bäraren tittar på i just den här sekunden. Foto: Simon Campanello

Läs mer: Lista: De här bolagen satsar mest på forskning och utveckling i Sverige

Våra blickar rör oss ofta inom 30 grader

Hur Pro Glasses används varierar från kund till kund. Ibland tar försökspersonen bara på sig dem i några minuter, i vissa fall bärs de i flera timmar och i några fall återkommande under längre tid. 

Och visst glömmer jag ganska snabbt att jag bär dem på mig. Pro Glasses 3 är lättare än föregångarna och om jag bortser från sladden för ett ögonblick känns de inte mer konstiga att ha på näsan än ett par solglasögon modell större.  

Pro Glasses 3 fångar 106 grader av synfältet, vilket täcker det mesta vi kan se. Ögonspårningen är dock allra mest träffsäker i mitten av synfältet, inom en 30-graderskon. Men det är också där vi i regel har ögonen.  

Något av det första jag gör för att testa glasögonen är att försöka titta på saker i ögonvrån. Mattias Berglund berättar att det är ett rätt vanligt beteende för någon som testar glasögonen för första gången. Då upptäcker man att glasögonen får svårare att hitta rätt. Men det är inte av någon praktisk betydelse eftersom vi i verkligheten så sällan har ett sådant mönster på våra ögonrörelser.  

– Till stor del tittar vi på saker som är inom en 30-graders kon. Tittar vi på något utanför det vrider vi huvudet, säger Mattias Berglund.

Trådbunden inspelningsenhet som användaren kan bära i fickan eller fästa i bältet. Den används till Pro Glasses 3. Foto: Tobii

Läs mer: 30 år efter idén – nu får doldisen Facebook att bli Meta

”Råkar spela in min pin-kod”

Den tillhörande inspelningsenheten går att ha i jackfickan eller fästa i bältet. Den är lite otymplig ibland, men knappast skrymmande. Den körs på ett uppladdningsbart, utbytbart batteri som klarar lite drygt 1,5 timmes inspelning och filerna lagras på SD-kort.  

Själva inspelningen kontrolleras via en app som finns till Windows, Mac OS och Android. Den ansluter trådlöst till inspelningsenheten. Där går det att göra inställningar, kolla på klipp och det är där du trycker på rec för att börja fånga omvärlden från glasögonens perspektiv.  

Men när inspelningen väl startat kan du köra vidare utan att vara ansluten till enheten som appen körs på.  

För kunder som vill göra en grundlig analys av inspelningarna finns också ett tillhörande program, Tobii Pro Lab.  

Det kan lätt hamna känslig data på de där inspelningarna. Jag upptäcker snabbt att jag lyckats spela in både pin-koden till min mobiltelefon och till mitt betalkort. För att inte nämna alla bilder som sparas på folk jag möter på stan eller i affärer när jag bär glasögonen.  

Men all data sparas alltså lokalt på minneskort. Sedan kan de exporteras, förstås, men det finns ingen automatisk uppladdning till molnet eller till Tobiis egna system.  

Problemet med att gå runt hemma och testa ett par Tobii-glasögon är att det ganska snabbt blir uppenbart att det inte är så här de ska användas.  

Det är kanske lite kul att se hur du rör blicken längs hyllorna i mataffären, eller krånglar med appen för att låsa upp en sparkcykel. Men det är så klart ingen konsumentprodukt.

Fast även mina små experiment går att använda för att få en inblick i hur glasögonen kan användas.

När Mattias Berglund får titta på några av mina inspelningar hittar han genast mönster. Som när jag på väg in i mataffären skannar av flera reklamskyltar med blicken, men helt ignorerar några digitala annonstavlor.

Eller när jag tar fel storlek på påse och tvingas ta en ny, eftersom de är otydligt uppmärkta. En butiksägare skulle kunna använda den informationen för att justera placeringen av reklamtavlorna eller bättre märka upp kassarna.

Tobiis ögonspårning används av tusentals företag och universitet världen över, och användningsområdena är otroligt spridda.

Det kan handla om alltifrån att testa hur bra skyltningen fungerar på en flygplats till att se hur erfarna arbetare på en biltillverkares produktionslina gör sina jobb. Något som kan underlätta för att kunna träna nykomlingar att jobba lika effektivt. 

Glasögonen används också inom olika beteendestudier och av idrottscoacher. 

Blicken fastnar påfallande ofta vid andra saker än vägbanan. Foto: Simon Campanello

Läs mer: Vad är Web3, och hur kommer det att påverka dig?

Använts av både Google och Facebook

– Ett rätt vanligt scenario är att någon tar på sig glasögonen och sedan får provköra en bil eller testa en ny produkt. Eller får en uppgift som tar kanske 5-10 minuter att genomföra. Sedan ställer man lite frågor efteråt, och kanske kollar på videon ihop för att förstå varför personen gjorde på ett visst sätt, säger Mattias Berglund. 

Glasögonen har också använts för en del längre studier. Både Google och Facebook har till exempel genomfört studier där de låtit personer bära Tobii-glasögon hemma för att se hur de konsumerar reklam på tv eller strömmad media.  

Förutom rena fokusgruppstudier går det också att aggregera data från många användare för att exempelvis skapa värmekartor som visar vad personer riktar blicken mot i butikshyllor eller vilka annonstavlor som fångar ens uppmärksamhet.  

Och på sikt ser Tobii framför sig ännu fler användningsområden. 

Bolaget arbetar med att integrera ögonspårningsteknik i bilar för att kunna upptäcka om föraren är trött eller distraherad.  

Och teknikutvecklingen pekar mycket mot att vi i framtiden kommer att använda oss av smarta glasögon, augmented reality och koppla upp oss mot ett virtuellt metaverse. I samtliga scenarion är ögonspårning teknik som kan ersätta appar, pekskärmar och tangentbord för att interagera med tekniken runt oss. 

– Vi tror att eyetrackingsensorer i förlängningen kommer att sitta i alla typer av enheter. De kommer att finnas i princip i alla datorer, alla vr-headset, alla ar-glasögon, i alla bilar och i massor av medicinska applikationer, sa Tobiis medgrundare Henrik Eskilsson när Ny Teknik träffade honom i höstas. 

Tobii Technologies

Gör: Bolaget utvecklar teknik för ögonspårning och ögonstyrning.  

Grundades: 2001 av John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson.  

Företagets grenar: Tobii är i dag uppdelat i två delar: Tobii Pro (ögonspårning för forskning och kommersiellt bruk) och Tobii Tech (som sysslar med bland annat vr och gaming). Tidigare ingick även Tobii Dynavox, som tillverkar hjälpmedelsteknik, men de avknoppades till ett separat företag i december 2021. 

Omsättning: 578 miljoner kronor (2020).  

Anställda: Över 600, varav över en tredjedel arbetar med FoU. 

33-listan: Tobii var 2008 ett av de första bolagen som kom med på Ny Tekniks 33-listan där vi utser Sveriges hetaste techstartups.   

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt