Test: Sony Xperia 1 II – ”Kameramobil för den som vill fota manuellt”

2020-07-15 13:45  

Sony försöker febrilt gå sin egen väg i ett annars homogent mobillandskap. Årets upplaga av flaggskeppet Xperia 1 är en kul och udda kameramobil, som kräver mer än konkurrenterna av sin användare, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Kamerahuset är den del av mobilen som fått störst uppmärksamhet de senaste åren. Det har varit superzoom, ai-drivet mörkerfoto och bokeheffekter på löpande band.

Till stor del handlar det om att göra det enkelt att ta bra bilder. Till och med en talanglös amatörfotograf som undertecknad ska känna sig nöjd nog att slänga upp dagens snyggaste motljusbild på Instagram.

Men så jobbar inte Sony. Xperia 1 II är tveklöst en mobil med kameran i fokus, men som kräver ett annat engagemang av användaren.

Läs mer: Test: Xiaomi Mi 10 Pro – ”Ett flaggskepp som alla andra”

Vad är nytt?

Sony håller fast vid traditionen att ge sina produkter märkliga namn. Xperia 1 II (det ska tydligen uttalas "One Mark Two"?) är alltså andra upplagan av Xperia 1 och till ytan är det sannerligen snarare en ny årsmodell än en helt ny telefon.

Mycket av det vi konstaterade i recensionen av Xperia 1 stämmer fortfarande. Men hårdvaran har fått sig ett tacksamt lyft rakt igenom:

  • Stöd för 5g och wifi 6.
  • 128 GB lagring har blivit 256 GB.
  • Batteristorleken har ökat från 3 330 mAh till 4 000 mAh.
  • Arbetsminnet är upp från 6 GB till 8 GB.
  • Systemkretsen Snapdragon 855 är utbytt mot Snapdragon 865
  • Trådlös laddning
  • Hörlursjacket (3,5 millimeter) är tillbaka!

Läs mer: Test: 7 laddbara bilar som klarar jobbpendlingen

Långsmalt sticker inte ut lika mycket

När Sony introducerade sin nya design med en långsmal skärm med bildförhållande 21:9 stack den bokstavligen ut. Årets upplaga av Xperia-serien håller fast vid formatet, men eftersom flaggskeppen från de stora tillverkarna fortsätter att växa i storlek känns mobilen inte fullt lika lång längre.

Jag tycker personligen att det avlånga formatet är bekvämt och mobilen ligger bra i handen. Ännu mer passande var det ärligt talat på den något mindre Xperia 5, som ännu inte kommit i ny upplaga.

Men nu när alla andra tävlar om att maximera skärmytan på framsidan känns det lite ålderstiget med skärmkanter uppe och nere. Visserligen slipper vi utskärningar i skärmen för att få plats med en selfiekamera, men det är rätt mycket "död" yta som hade kunnat fyllas med mer härlig oled-matta.

Det är extra trevligt för att kolla på film eller spela spel där man håller mobilen i horisontellt läge. För att trycka lite extra på detta har Sony lagt båda högtalarna i fronten, en i överkant och en i nederkant. Med Dolby Atmos påslaget låter Netflix-rullarna imponerande bra utan lurar. Det är helt enkelt en mobil gjord för vad man en gång i tiden kanske kallat en multimediaupplevelse.

Läs mer: ”Nej, det finns ingen anledning att skaffa 5g än”

En lite mer manuell kamera

Öppna kameraappen, välj zoomnivå och kanske klicka på motivet för att hjälpa autofokuset på traven. Det är väl ungefär så avancerade operationer de flesta gör med sina mobilkameror.

I Xperia-mobilerna försöker Sony leverera en lite annorlunda upplevelse, en som påminner mer om systemkameror. Det känns rätt tänkt med tanke på bolagets kunskaper på området, och visst går det hem. Men det är knappast för alla.

Xperia 1 II har inte mindre än tre förinstallerade kamerappar beroende på vem du är och vad du vill göra:

  • Standardappen är rätt slätstruken. Här finns kort och gott ett foto och ett filmläge och inga spektakulära grejer.
  • Photo Pro är en helt ny app som är tänkt att fungera mer som en systemkamera, där du kan välja mellan automatisk, programstyrd, slutarstyrd eller helt manuell exponering. Gränssnittet är hämtat från Sonys Alpha-serie med spegellösa kameror.
  • Cinema Pro fanns med på Xperia 1 (One Mark One?) och gör det möjligt att göra samma typer av manuella justeringar för video. Här finns möjlighet att ställa in exempelvis vitbalans, iso och slutare.

Läs mer: Test: Huawei P40 Pro Plus – ”Årets hittills bästa kameramobil”

Svårare att ta bra bilder

Min upplevelse är att bilderna jag tar med standardappen visst blir bra, men inte alltid håller samma klass som hos andra flaggskeppstelefoner. Jag misstänker att det i stor utsträckning beror på den automagiska efterbehandlingen som diverse ai-system gör bakom kulisserna i Samsungs, Apples och Huaweis telefoner.

Det blir extra tydligt under lite sämre ljusförhållanden. Många mobiler är i dag riktigt vassa på mörkerfoto, men Xperia 1 II kan inte räknas som en av dem. Resultatet är inte katastrofdåligt, men det känns som on Sony ligger några år efter ovan nämnda tillverkare.

Sony har också valt att hantera kamerauppsättningen lite annorlunda än konkurrenterna. På mobilen sitter tre objektiv med brännvidd på 16 millimeter, 24 millimeter och 70 millimeter. Den trio som på mobillingo brukas kallas ultravidvinkel, huvudkamera och zoom.

Hos konkurrenterna brukar du sömlöst kunna zooma dig mellan objektiven. I Xperia 1 II får du välja ett objektiv i appen och kan sedan applicera upp till tre gångers digital zoom. Vad vinsterna är med detta är lite oklart.

Läs mer: Apple kan tacka Microsoft för nya Ios-designen

Men funktionellt håller sensorerna. Framförallt uppskattar jag 70 millimetersgluggen med vars hjälp jag lyckades knäppa porträttbilder jag känner mig riktigt stolt över.

Favoritfunktionen är annars ögonautofokus. Alltså att telefonen automatiskt lägger fokus på motivets ögon, vilket ska säkerställa bra skärpa. En funktion som för övrigt fungerar både på människor och de flesta djur.

Dessutom har Sony jobbat på att göra autofokuset riktigt, riktigt snabbt. Mobilen kan ta nya autofokuspunkter 60 gånger i sekunden, och kan ta bildserier på upp till 20 bilder i sekunden.

Framförallt märks det när jag fotar snabba och rörliga motiv (läs: lekande barn). Det är inte alltid det är lätt att få en skarp bild med fokus på rätt ställen ens med konkurrenternas erkänt fantastiska flaggskepp. Här har jag inte testat någon telefon som är lika kvick som Xperia 1 II.

På tal om något som konkurrenterna saknar. Sony behåller den dedikerade avtryckarknappen på telefonens ena långsida. Det känns tio gånger bättre, och betydligt proffsigare, än att peka på skärmen eller på volymknapparna för att fota!

Med proffsfotoappen påslagen blir fotograferandet genast snäppet roligare. Många andra kameraappar har så klart också manuella inställningar, men Sony har gjort ett gott jobb med att få Xperia-telefonen att kännas som en systemkamera.

Om Sony halkat efter när det gäller enkelhet och automatisk efterbehandling, är det här som Xperia 1 II excellerar.

Du får mer eller mindre fria händer med bland annat slutartid, iso, vitbalans och fokus. Däremot är bländartalen fasta på varje objektiv. Vid testtillfället finns inte heller stöd för att fota i raw-format, något Sony lovar ska komma vid en mjukvaruppdatering under sommaren.

Läs mer: Därför vill Apple tillverka egna chip: ”Full kontroll”

Omdöme

Sony levererar sin förmodligen bästa telefon någonsin. Den har en kul och annorlunda design och japanernas version av Android 10 är föredömligt clean. Jag saknar dock ansiktsigenkänning, och har alltjämt problem att använda Sonys fingertrycksavläsare som är inbäddad i av/på-knappen på mobilens ena långsida.

Det finns många små finesser, och vi har knappt berört den exakta färgåtergivningen på skärmen eller hur Sony byggt in teknik för att ge 360 graders ljudupplevelse om du har rätt hörlurar. Eller integrationen med PS4 och hur mobilen kan användas som extraskärm till Sonys systemkameror och videokameror.

Men det är framförallt för att den här telefonen så tydligt är riktad mot en fotointresserad publik. Den som är mindre intresserad av att snabbt och lätt fixa dagens sommarbild till Instagram Stories och istället vill lägga lite mer kärlek på bilderna och pilla lite extra inställningarna bör ta sig en allvarlig funderare på Xperia 1 II.

Sony Xperia 1 II

Operativsystem: Android 10.

Mått: 166 x 72 x 7,9 millimeter.

Skärm: 6,5 tums oled-skärm (3 840 x 1 644 pixlar).

Vikt: 181 gram.

Minne: 8 GB ram och lagring på 256 GB.

Systemchip: Snapdragon 865 5g.

Kamera: 16 mm vidvinkel (12 MP, f/2.2), 24 mm huvudkamera (12 MP, f/1.7), 70 mm teleobjektiv (12 MP, f/2.4).

Batteri: 4 000 mAh.

Pris: Cirka 11 490 kronor.

Övrigt: 5g, Wifi 6, trådlös laddning, fingertrycksavläsare.

Simon Campanello

Mer om: Sony Xperia Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt