Test: ”Sony Xperia 1 – äntligen en mobil som sticker ut”

2019-07-05 06:00  
Sony Xperia 1. Foto: Sony Mobile

Med sin långa profil lyckas Xperia 1 bokstavligt talat sticka ut på en trist mobilmarknad. Telefonen som ska bli Sonys räddning känns faktiskt som en frisk fläkt, men frågan är om det räcker, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Mobilerna har länge varit smolk i bägaren för ett annars urstarkt Sony. Men trots nedskärning på nedskärning har mobildivisionen tappert hankat sig vidare och nya, lätt anonyma Xperia-telefoner har landat i butikshyllorna utan att göra värst mycket västen av sig.

Men revanschlusten fanns där när Sony visade upp sin långsmala Xperia 1 på Mobile World Congress i februari. En telefon som bokstavligt sticker ut i mängden, kan det locka tillbaka köparna?

Första intrycket är en gedigen flaggskeppstelefon som ligger väldigt bra i handen och jag blir snabbt fäst vid den lite långsmala designen. Precis som allt annat på marknaden är bakstycket i glas och i metall.

Mobil för 72 000 kronor ska hålla företagshemligheterna säkra

Förutom att skärmen i 21:9-format är betydligt längre än konkurrenterna känns den dock lite omodern 2019 med sina breda skärmkanter. Fast att Sony valt att behålla en list i toppen där selifekameran och högtalaren ryms i stället för att gömma dessa i en notch känns helt rätt.

Min enskilt största huvudvärk med Xperia 1

Ett annat designval som skiljer Sony från konkurrenterna är att fingertrycksavläsaren sitter på mobilens ena sida. På pappret är det smart, tummen hamnar där mycket mer naturligt än avläsarna som sitter på mobilens baksida. Tyvärr blir den min enskilt största huvudvärk med Xperia 1.

Gång på gång möts jag av det sura meddelandet om jag försökt för många gånger och måste vänta en stund eller låsa upp med pin-kod. Sensorn verkar kräva en närmast löjlig precision och att fingret placeras i exakt rätt vinkel för att det ska gå vägen. De gånger det funkar är det otroligt smidigt, men oftast är det en sådan sak som väcker en impuls att drämma telefonen i backen.

Längden på skärmen kan nog skrämma användare med mindre händer, men Sony har en fullt habil lösning på problemet i sin Android-implementation. Två snabba tryck på hemknappen gör att skrivbordet ”krymper” till en mer behändig storlek. Det blir rätt lätt att nå också den översta knappraden även med ett enhandsgrepp.

Skärmen är förstås en intressant historia. 21:9 med en upplösning på 4k ger en imponerande filmupplevelse, även om de flesta Youtube-klipp närmast känns komprimerade när de får enorma svarta kanter vid sidorna. Slå på Dolby Atmos-ljudet i lurarna så är det ändå här Xperia 1 känns som starkast. Även utan lurar levererar stereohögtalarna ett riktigt respektabelt ljud.

Att kunna multitaska, det vill säga köra två program sida vid sida, är också en intressant möjlighet med all skärmplats. I de flesta Android-varianter är multitaskingen rätt bökig att få till, men Sony har gjort det aningen enklare. Du kan starta via en speciell app eller håll in fingret länge på en app på startskärmen. Men smidigt eller ej – det här är en mobil och inte en surfplatta. Visst finns det tillfällen då jag vill anteckna eller skicka ett mejl samtidigt som jag kollar på ett filmklipp, men mer användbart än så blir det nog inte.

Teknik hämtat från Sonys proffsskärmar

Sony vill gärna prata om att de plockat in lite teknik från sina proffsskärmar, vilket märks tydligast i funktionen ”skaparläge” som går att slå på i menyn. Det ska ge en mer exakt bildåtergivning enligt färgstandarden BT.2020 vilket Sony hoppas kan charma fotografer och filmare som vill kunna kolla hur bilder och filmer faller ut även på språng.

De visar till exempel hur mobilen med sina perfekta färger kan användas som extern skärm till en studiokamera. Det här är kanske inget jättelyft för snittanvändaren som förmodligen föredrar de varmare och mer färgglada tonerna i standardinställningen, men kan säkert tilltala en viss målgrupp.

Ett irritationsmoment är dock att tekniken för att automatiskt anpassa skärmens ljusstyrka är under all kritik. Ljusstyrkan kan åka upp och ner markant utan märkbara skäl, och överlag landar den på en alldeles för mörk nivå. Vilket kan bero på att ljusstyrkan överlag är rätt klen på maxnivå, åtminstone jämfört med andra flaggskepp.

Kameratrion på baksidan är samma uppsättning som vi sett på bland annat Samsung Galaxy S10 under året: vidvinkel (16 mm), standard (26 mm) och 2x-zoom (52 mm). På mjukvarusidan finns en hel del fina kamerafunktioner som ögonbaserad autofokus, brusreducering, bildstabilisering och en vass variant av den så populära bokeheffekten. Plus i kanten för den dedikerade kameraknappen på mobilens ena sida, det är roligare och stabilare att fota med en knapp än med pekskärmen.

Sammantaget ger det en riktigt kul fotoupplevelse, och Xperia 1 levererar kanonbilder i paritet med flaggskeppen från Samsung och Huawei. Motljusbilder och porträttfoton blir särskilt snygga. Mörkerläget är inte riktigt lika starkt i våra tester, men fullt godkänt. Dessutom finns ett gediget manuellt läge för den som vill sköta rattarna själv.

På samma vis finns det gott om kontroll för den som vill filma i en specialdesignat app som Sony kallar för Cinema Pro och har inspirerats av gränssnittet i Sonys egna proffskameror. Här går det välja bland linser, ställa in vitbalans, slutare och iso. Medan du filmar går det manuellt att skifta fokus med ett reglage. Allt som allt en händig och välgjord app för den som vill ha lite mer kontroll över sina mobilfilmer.

Till sist är det värt att nämna att batteritiden är lite mesig mot andra flaggskepp. Batteriet på 3 330 mAh är också mindre än hos många konkurrenter, och en liten laddpaus under dagen kan bli aktuellt om du använder telefonen mycket. Under testveckan håller den dock laddning från morgon till kväll utan problem – men inte med någon imponerande marginal.

Slutintrycket är en trevlig telefon och att det långsmala formatet är en höjdare. Men det är inte helt lätt att se att Sony magiskt ska ta sig tillbaka till sin storhetstid.

På prestanda per krona vinner alltjämt kineserna. Oneplus, Xiaomi och ZTE har välbyggda mobiler som är flera tusenlappar billigare. Men Samsung och Huawei ligger i samma prisklass och har i stort sett hela utrustningspaketet som Sony bjuder på.

Men den långsmala skärmen, lite proffsigare kameran och Sonys små finesser kommer nog att göra många köpare glada. Frågan är väl egentligen bara om de blir tillräckligt många för att rädda skinnet på blödande Sony Mobile.

Sony Xperia 1

Operativsystem: Android 9 (Pie).

Mått: 167 x 72 x 8,2 mm

Skärm: 6,5 tum, amoled, 4k (1644 X 3840), HDR, stöd för BT.2020.

Vikt: 178g.

Ram och lagringsminne: 6 GB + 128 GB, stöd för minneskort upp till 512 GB (microsdxc).

Systemchip: Qualcomm Snapdragon 855 (7 nm), åtta processorkärnor.

Kamera: Tre bildsensorer med en huvudkamera (12 mm, 78 graders vidvinkel) på 12 megapixel, f/1.6-bländare, ett vidvinkelobjektiv (16 mm, 30 grader vidvinkel) på 12 MP bländare f/2.4 och ett 12 MP-telefotoobjektiv (52 mm, 45 grader vidvinkel) med bländare f/2.4 och optisk 2 x-zoom.

Batteri: 3 330 mAh.

Pris: Cirka 9 500 kronor.

Övrigt: IP65/68.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt