Test: Sonos Roam – fantastiskt ljud i miniformat 

2021-04-24 06:30  

Liten, lätt och lekfull. Snudd på sensationellt ljud. Men nya bärbara högtalaren Sonos Roam har några nackdelar - och en rejäl prislapp, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö. 

Ibland är svenska språket bra bökigt. När vi säger ”ströva omkring” eller ”röra sig fritt” kan engelskspråkiga ersätta alla dessa ord med ett enda snärtigt: Roam. 

Det är också ett passande namn på Sonos nya högtalare, som man med fördel greppar tag i med ena handen och bär med sig ut i vårsolen. Roam är den minsta högtalare som Sonos satt sin logotyp på, och har en lekfull triangelformad design med runda kanter och gummiklädda kortsidor.

Läs mer: Här är Sonos Roam – nya högtalaren som du kan ta med på utflykten

Kort sagt: om du ska ut på strövtåg så är den här aluminiumburksstora (tänk den högre 50-centilitersvarianten) modellen lätt att slänga ner i ryggsäcken.

Sonos Roam Foto: Peter Ottsjö

Roam redo för äventyr

Sonos är mest känt för dess stationära hemmahögtalare som använder wifi för att koppla upp sig mot ljudkällor. Före Roam var det bara en enda av företagets modeller som begåvats med stöd för bluetooth och som kom med ett inbyggt batteri. Move, som den heter, är dock en betydligt större pjäs. Den är helt uppenbart designad för att kunna lyftas ut på terassen eller i trädgården, men otymplig att ta med på några utflykter eller resor. Roam är däremot redo för äventyr.

Kan med fördel användas utomhus. Foto: Peter Ottsjö

Sonos Roam kan ställas på högkant, något jag föredrar om jag använder den hemma, eller ligga ner och vila på fyra gummiklädda små fötter, vilket är lämpligare om man ska ha den på picknickfilten. På den ena kortsidan (ovansidan om den står på högkant) finns fyra fysiska knappar. Med dem styr man till exempel volym, uppspelning och slår på eller av de fjärrfältsmikrofoner som används för att kommunicera med exempelvis Googles röstassistent. På baksidan finns en usb-c-port och ytterligare en knapp för att slå på eller stänga av enheten.

Fysiska knappar på ovansidan. Foto: Peter Ottsjö

Med tanke på hur liten Roam är ljudet snudd på sensationellt. Särskild omsorg tycks Sonos ha lagt vid att bevara ljudbilden så nära originalkällan det bara är möjligt trots de små högtalarelementen. Ljudet är klart och tydligt, aldrig skevt eller förvrängt. Du kan dock inte förvänta dig någon särskilt fyllig bas med Roams kompakta form. Ljudet kan justeras med en equalizer i Sonos-appen men så fort man avstiger från dess grundinställningar (som att exempelvis slå på loudness-läget) tenderar det att låta sämre.

Finesserna

Desto mer förvånande är hur högt volymen kan stiga i den här lilla prylen. Vill du störa dina grannar eller vara skränigast på grillplatsen är det fullt möjligt med en Roam. Och hur mycket du än vräker på så låter det fortfarande lika bra.

Lätt att greppa tag i. Foto: Peter Ottsjö

Ett antal finesser är värda att nämna. 

  • Du kan slunga ljud från din Roam-enhet till en annan Sonos-enhet i ditt hemmanätverk genom att hålla inne uppspelningsknappen. Om du har flera Sonos-högtalare hemma kommer Roam att leta upp den som är närmast. Den gör det genom att lyssna efter en högfrekvenston som skickas ut från hemmets Sonos-enheter. Tonen är inte hörbar för det mänskliga örat, men Roam kan snappa upp signalen. 
  • När du vill att ljudet åter ska spelas upp på Roam är det bara att ånyo hålla in uppspelningsknappen. Jag fick det här att fungera relativt smärtfritt på korta avstånd, men inte när jag var längre bort än, säg, tre meter. 
  • Det är den första Sonos-högtalaren som har en antenn som medger simultan uppkoppling till wifi och bluetooth. Vad det betyder - och i mitt fall har det allt som oftast gått bra - är att ljuduppspelningen fortsätter sömlöst även om du kommer utom räckhåll för hemmets wifi. 
  • Det ska också gå att gruppera alla hemmets högtalare - så att ljud spelas upp på alla enheter samtidigt - där ljudkällan skickas över bluetooth, men det har jag inte fått att fungera. Sonos S2-app är oerhört bråkig när jag slår av wifi på min telefon. 
  • Den har automatisk akustisk justering (något Sonos kallar Trueplay), som sägs anpassas i realtid efter vilken miljö ens Roam befinner sig i, men jag tycker det här är svårt att ha någon uppfattning om. Det är möjligt att det är den akustiska justeringen - som fungerar via Roams fjärrfältsmikrofoner - som bidrar till att jag tycker att kvaliteten är solid oavsett var jag använder enheten.

Vattentät

Roam är IP67-klassad vilket gör att den är väl skyddad mot damm och smuts och den är vattentät ned till en meter i 30 minuter, vilket enligt mina tester tycks stämma. Den är stöttålig också: jag har kastat den på golvet ett antal gånger och den gör några glada skutt utan att få minsta skråma. Jag har dock besparat den mer seriösa prövningar, som att låta den gå några ronder mot asfalten utanför huset.

Sonos Roam Foto: Sonos

Med en prislapp på 2 000 kronor är Sonos Roam en dyr pryl, och det finns ett antal nackdelar man bör ta i beaktande om man tänker lägga så mycket pengar på en liten högtalare. 

  • Batteritiden sägs vara upp till 10 timmars oavbruten speltid och 10 dagar i viloläget. Men min upplevelse är att jag konstant behöver fylla på batteriet. Utöver att den kan laddas via usb-c-porten (en sladd följer med på köpet, men inte någon laddare) så har den för stöd för trådlös laddning och jag försöker ha den på min qi-platta så ofta det bara är möjligt. Men ska du ha med den här på resan är ett extra externt batteri att rekommendera. 
  • Den är visserligen skyddad mot damm och smuts i så mån att man inte ska behöva oroa sig för att små partiklar skadar enheten. Däremot suger den åt sig damm, både på de gummiklädda och perforerade ytorna. Å andra sidan går det ganska bra att bara spola av den med vatten. Säkrast är nog ändå att se till att förvara enheten i det lilla tygfodral som följer med innan man slänger ner sin Roam i ryggsäcken. 
  • Den fungerar inte som surroundkomplement till hemmets huvudhögtalare, i stil med exempelvis de högtalare som Sonos byggt åt Ikea. Du kan däremot köpa två Roam för stereoljud, även om det blir en hutlöst dyr affär. 

Jag kan ändå ha överseende med dessa tillkortakommanden. Hade jag hetat Marie Kondo hade jag kanske till och med dristat mig till att påstå att Roam sprakar av glädje. För frågan är trots allt om jag någonsin tidigare haft så här nära till bra ljud var jag än befinner mig. 

Det här är Sonos Roam 

Högtalarelement: Två klass H-förstärkare, en diskant och ett racetrackformat mellanregisterelement. 

Mått: 168 x 62 x 60 mm. 

Vikt: 430 g. 

Kapslingsklassning: IP67. 

Färgalternativ: Svart och vit. 

Wifi: Ja. 

Bluetooth: Ja, 5.0. 

Pris: 2 000 kronor. 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt