Test: Nokia 9 Pureview - buggigaste telefonen vi testat på länge

2019-03-15 11:00  

Med Nokia 9 Pureview var bordet dukat för en ordentlig comeback för Nokia som varumärke. I stället serveras en buggsoppa utan dess like, skriver Ny Tekniks reporter Kalle Wiklund.

Det klassiska telefonmärket Nokia har vind i seglen – igen. Varumärket återuppstod för drygt två år sedan, då genom avtal som ger det nystartade företaget HMD Global rätt att tillverka Nokia-telefoner i tio år. Sedan dess har HMD Global släppt över 30 nya Nokia-modeller. Telefonerna har ständigt blivit bättre och bättre – till exempel gjorde Nokia 8.1 ett starkt intryck när Ny Teknik testade telefonen i början av året.

På årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress lanserades HMD Global fem telefoner, däribland den nya toppmodellen Nokia 9 Pureview.

Skulle revolutionera mobilfotografi

Det stora dragplåstret med modellen är en helt unik kameralösning. Nokia 9 Pureview har inte mindre än fem kamerasensorer i en ring på baksidan, vilket gör att telefonen sticker ut rejält från konkurrenterna.

Genom att till varje fotografi samla in bilddata från alla fem kamerasensorer ska Nokia 9 Pureview kunna leverera en oöverträffad kvalitet bland mobilkameror när det gäller kontrast, ljusinsläpp och dynamiskt omfång, var det ambitiösa löftet. Äntligen skulle HMD Global kunna bevisa att det klassiska varumärket står för innovation, och att man inte enbart ägnar sig åt att återsläppa klassiska Nokia-modeller med jämna mellanrum.

Läs mer: 60 megapixel är inte nog för Nokia

Till det yttre är Nokia 9 Pureview ingenting annat än en ren fröjd. HMD Globals tidigare modeller har hållit en hög byggkvalitet. Det nya flaggskeppet är inget undantag. Det stryktåliga glaset på fram- och baksidan ger Nokia 9 Pureview en lyxig känsla, och metallramen som löper runt telefonen gör att konstruktionen känns rejäl.

P-oledskärmen, en typ av oledskärm byggd med ett plastsubstrat, är 6 tum stor och har en upplösning på 1440 gånger 2880 bildpunkter. I de flesta situationer är skärmen riktigt, riktigt vass med en utmärkt färgåtergivning som känns mer naturlig än den hos Samsungs amoled-skärmar, där färgerna kan upplevas som alldeles för mättade.

”Nokia 9 Pureview är ett monumentalt haveri”

Men den positiva upplevelsen som byggkvaliteten och skärmen ger grusas totalt av det monumentala haveri som Nokia 9 Pureview är när det gäller kamerateknik.

Läs mer: HMD svarar på kritiken av Nokia 9 Pureview

Och här är orsaken:

HMD Global var långt ifrån först att släppa en telefon med fler än två kamerasensorer. LG V40 och Samsung Galaxy S10 är två färska exempel på mobiler med tre kameror. För att kunna ta mobilfotograferingen till nästa nivå inledde HMD Global ett samarbete med kretstillverkaren Qualcomm, optikbolaget Zeiss och amerikanska företaget Lights, som utvecklar dedikerade bildbehandlingschip. Alla fem kamerasensorer på Nokia 9 Pureview är på 12 megapixel. När du tar bilder skjuter de fem linserna alltid tillsammans, och samlar på så sätt in 60 megapixel bilddata som sammanfogas till en bild i jpeg- eller rawformat.

För att lyckas med det måste beräkningsarbetet delas upp mellan centralprocessorn och grafik- och signalprocessorerna på mobilchipet Snapdragon 845, samt det dedikerade chipet från Lights.

Läs mer: Huawei-toppen: ”Mate X kan förändra industrin”

När Nokia 9 Pureview demonstrerades under mobilmässan MWC såg tekniken minst sagt lovande ut. Men utmaningen i att kunna massproducera telefoner där hård- och mjukvara klarar av att jobba tillsammans verkar ha varit för stor för HMD Global. Jag hinner inte använda Nokia 9 Pureview länge innan jag inser att detta är den buggigaste telefon som jag har testat på en mycket, mycket lång tid. Här är några exempel:

  • Vid flera tillfällen hänger sig fotoappen under bearbetningen av bilderna.
  •  Kamera-appen kraschar när jag växlar mellan olika fotolägen.
  •  Telefonen startar spontant om vid panorama-foto.

Förutom ovanstående (allvarliga) buggar stöter jag även på patrull med den inbyggda fingeravtrycksläsaren, som på sin höjd fungerar vid fem av tio försök.

Problemen med Nokia 9 Pureview delas av andra teknikjournalister som jag kontaktar. För att få klarhet i om det kan vara fel på testenheterna som delats ut till pressen, kontaktar jag HMD Global. Bolaget bekräftar då att mjukvaran som finns i testenheten är slutgiltig, och alltså är den samma som levereras i telefonerna som började säljas torsdagen den 14 mars.

På Twitter skriver Juho Sarvikas, toppchef hos HMD Global, att buggarna beror på fel som kan uppstå när batteriets laddning når en låg nivå. Men vår erfarenhet är att problemen finns där även när laddningen har legat på runt 80 – 90 procent.

HMD Global: Mjukvaruppdatering är på väg

Bilderna som vi väl lyckas ta med Nokia 9 Pureview lever heller inte alltid upp till de högt ställda förväntningarna. Bildkvaliteten i vissa bilder är av mycket hög kvalitet, med utmärkt konstrast, skärpa och ett stort dynamiskt omfång, det vill säga spannet mellan de ljusaste och mörkaste partierna i bilderna.

Upplägget med fem kamerasensorer, varav tre är monokroma, lovade stort när det gäller att samla in stora mängder ljus vid fotografering under dåliga ljusförhållanden. Tyvärr lider flera av bilderna vi tar under kvällstid av oskärpa och kornighet. Vi noterar även problem med vitbalansen och ett ovälkommet gulstick i vissa bilder tagna inomhus.

Läs mer: Samsung-chefen: ”Kommer att dyka upp 5g-mobiler i fler prisklasser”

HMD Global lovar att problemen ska åtgärdas med en mjukvaruppdatering som släpps ”inom några veckor”. Sedan ska Nokia 9 Pureview bli bättre och bättre allt eftersom, hävdar bolaget. Men vad hjälper det kunderna som har förbeställt telefonen, eller hinner köpa den innan mjukvaruuppdateringen kommit?

”Varför släppa en så pass buggig produkt?”

Den stora frågan är varför HMD Global väljer att släppa en så pass buggig produkt över huvud taget, innan den nya mjukvaran är färdig. Ur ett rent konsumentperspektiv är det direkt oansvarigt att släppa Nokia 9 Pureview i det här skicket. Det ställer frågor om huruvida HMD Global i nuläget ens har den utvecklarkompetens som behövs för att åtgärda problemen.

Innan HMD Global får ordning på buggarna förblir Nokia 9 Pureview inget annat än ett vackert löfte om vad kameramobiler kommer att kunna erbjuda i framtiden.

Frågorna som Ny Teknik vill ha svar på från HMD Global:

1. Vad ligger bakom buggarna hos Nokia 9 Pureview?

2. Telefonen släpptes den 14 mars, och vårt testexemplar har slutgiltig mjukvara. Hur länge har HMD Global känt till mjukvarubuggarna? Varför har dessa inte åtgärdats innan släppet?

3. Om en stor uppdatering är på väg inom kort, varför inte vänta med att släppa produkten till att den nya mjukvaran kan rullas ut?

Kalle Wiklund

Mer om: HMD Global Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt